Het grote evenement van de zomermaand in deze contreien is uiteraard Best Kept Secret (dit jaar afgesloten door Aphex Twin), maar ook daarbuiten valt er genoeg te beleven in juni. Zo is het enkele weken later tijd voor Spoorpark Live, terwijl de maand start met een tweetal heel wat kleinschaliger, maar tevens stukken goedkoper festivals. Daarnaast staan er genoeg (al dan niet vrij toegankelijke) shows op de rol waarbij je jezelf kunt laten verrassen.

TILBURG SAX SUMMIT 2023 @ PARADOX

Waar Paradox in mei plek bood aan een tweedaags festival rond de trompet, trapt het podium juni af met twee dagen die in het teken staan van dat andere prominente blaasinstrument in de jazz: de saxofoon. Op de eerste avond van de Tilburg Sax Summit treedt Paul van Kemenade aan, de volgende dag zijn er enkele gratis shows op het Pieter Vreedeplein gevolgd door concerten met Ties Mellema en Ben van Gelder.

ON TRACK FESTIVAL @ SPOORZONE

Naast de Sax Summit ziet in onze stad nog een tweede festijn het levenslicht in het eerste weekend van de zomermaand. Het On Track Festival in de Spoorzone richt zich volledig op de straatcultuur, waarbij op muziekvlak ook hiphop niet vergeten wordt met Brabantse artiesten als Q'n, Zeno en Akuma Jin. Het hele festival is voor nop te bezoeken, dus ga deze dagen vooral eens een kijkje nemen.

ZAAGMANZ X ROCKACADEMIE @ DE HALL

Zoals bijna elke maand geeft de Hall ook in juni weer tweewekelijks ruimte aan lokaal talent tijdens Zaagmanz. De eerste editie van deze maand gaat men een samenwerking aan met de Rockacademie, die drie prille artiesten uit de singer/songwriter-hoek afvaardigt naar de cultuurfabriek: Sosesina, Yrsa en Oumy. [De volgende dag kun je er meedeinen op de synths van Staatseinde, Raderkraft en Cymbaline.]

SHIRAN ALBUMRELEASE @ HALL OF FAME

Voor hen die nog niet uitgefeest zijn na Best Kept Secret (en voor hen die niet over de ruime liquide middelen beschikken om dat festival bij te wonen) staat er een interessante performance op de rol op maandag de twaalfde. Dan zal de Jemenitisch-Israëlische zangeres Shiran namelijk acte de présence geven in de Hall om de aanwezigen onder te dompelen in haar eigentijdse Oosterse klank- en gemoedswereld.

BAKKES + THE MONO KIDS @ LITTLE DEVIL

Zin in een mooi Brabants hardcore/punkfeestje? Dan kun je deze vrijdag uit je dak gaan in Little Devil, waar het plaatselijke hardcorepunkgezelschap Bakkes em de Eindhovense/Boxtelse garagepunkers van The Mono Kids voor je klaar staan om de boel op stelten te zetten. Je kunt gewoon gratis naar binnen wandelen, dus schroom niet om dat te doen als je deze avond in een enthousiaste en energieke bui bent.

DAG VAN DE COMPONIST @ HASSELTSE KAPEL

In het kader van de Dag van de Componist wordt deze zaterdagavond een intiem concert in de Hasseltse Kapel georganiseerd onder de noemer De Streek - oude, maar ook vers gecomponeerde strijkkwartetten gebaseerd op Brabantse volksmelodieën van de hand van vijf verschillende componisten: Anthony Fiumara, Aart Strootman, Amin Ebrahimi, Stijn van der Loo en de nu nog onbekende nieuwe Stadscomponist. Zeker mooi.

ROCKACADEMIE AFSTUDEERSHOWS @ 013

Juni is de tijd van de afstudeerconcerten, wat bijvoorbeeld wel mag blijken uit de agenda van Paradox, die er zoals gebruikelijk in deze laatste maand voor de zomerstop grotendeels mee gevuld is. Poppodium 013 laat zich echter ook niet onbetuigd en heeft in de voorlaatste week van juni op drie achtereenvolgende avonden afsluitende shows van Rockacademiestudenten op de rol staan. De entree is steevast vrij.

TREURWILG + NEROTH @ LITTLE DEVIL

D'n Devil heeft ook aan het einde van de maand meer dan genoeg moois op het programma staan: voordat Hemelbestormer en Yantras op de laatste dag van juni aantreden, vind je in de voorlaatste week het Zweedse Sleepwulf met Severant op donderdag, een Belgisch getinte Metal Matinee op zondag en een duister samenspan van de lokale helden van Treurwilg en het Eindhovense Neroth op zaterdag. Ben erbij.

BLOKGOLF III @ HALL OF FAME

Over Blokgolf heb je eerder al het nodige kunnen lezen op onze webstek. Op de laatste avond van juni vindt de derde editie van dit fijne feestje plaats, dit keer met Mathilde Nobel, Alaktu, Tom Maas, Hoppiescotch en He That Will Do op het affiche. Liefhebbers van alternatieve, maar toch toegankelijke elektronische klanken kunnen hier hun hartje ophalen, dus dat moeten ze dan ook vooral doen.