Een week lang kon er gestemd worden op de 30 genomineerde songs voor de 3voor12/Tilburg: Song van het Jaar en dat hebben jullie massaal gedaan! Uit de bijna 700 stemmen is deze top 10 lijst gerold en bijzonder om te vermelden is dat plek 8 op de lijst een gedeelde plek is en de plekken 2 t/m 5 slechts één stem van elkaar verwijderd waren, zo zie je maar: elke stem telt!

Visie is niet de eerste track waar het drietal samen de studio voor in dook, in 2020 releaste ze ook al het nummer Toekomst. Visie is een nummer wat vrij vlot tot stand is gekomen: “Nikey had al een tijdje een idee voor een pakkende hook waar Lau toen een passende beat op heeft gemaakt, de tekst kwam ook vrij snel bij ons op. Zo zie je toch telkens weer dat de nummertjes die het makkelijkst en het snelst af zijn, vaak als best uit de verf komen” aldus Coev.

Falling Star is de eerste single van Simon Keats zijn nieuwste EP Finding My Way. Met Falling Star geeft Simon Keats een eerste impressie van het karakter James Darling. “James is een man van deze tijd: een wereldwijd aanbeden superster die voor de ogen van de wereld van zijn voetstuk valt. De song is een deel van een groter verhaal dat verteld wordt in de nieuwe EP, qua concept vergelijkbaar met Bowies Ziggy Stardust. Ook in de muziek van Falling Star, hoor je hints naar Bowie.” De videoclip van Falling Star is een meesterwerk van de hand van illustrator Ivo van Leeuwen, in iedere illustratie zit ongeveer een half uur werk.

In 2021 spraken wij Rockacademie studente Luz Bravo al over haar single Take It Off, haar eerste uitgebrachte single. Het nummer gaat over jezelf comfortabel voelen in je lichaam, iets wat Luz Bravo zelf ook heeft moeten leren. “Ik wil andere dikke vrouwen herkenning en representatie bieden, ik wil dat ze kracht kunnen halen uit mijn muziek en zich vrij kunnen voelen.” aldus Luz. Klik hier om het gehele interview met Luz te lezen!

Het nummer Regenjas is ontstaan na een gesprek laat op de avond met een van de twee hoofdpersonen uit het nummer, een paar dagen hiervoor zat Jelle met Marvin Bergh in de studio en de beat die zij daar gemaakt hebben is uiteindelijk de beat voor Regenjas geworden. Na het gesprek, die ging over de liefde, heeft Jelle tot diep in de nacht gewerkt aan de track.

Hoop en de zoektocht naar geluk staat vaak centraal in de nummers van Awash, zo ook in 500 Miles. Het nummer is ontstaan toen de zanger van de band, Geert van der Burg, in een mini camper door Europa trok, het nummer gaat over hoop in een onrustige wereld. “Het is verder geschreven door het nummer steeds door te gegeven. Elk bandlid schreef er steeds zijn partij bij en gaf het weer door met als laatste de drummer. Uiteindelijk is deze eindversie in de studie opgenomen als single." (bron: 3voor12/Breda).

Met inmiddels al meer dan 200.000 streams op Spotify kun je wel zeggen dat Lone In The City een succes is. Het nummer is ontstaan tijdens een nachtelijke wandeling door Tilburg net aan het begin van de pandemie, met gemixte emoties schreef hij toen Lone In The City. Ook de videoclip is een vermelding waard, de illustraties en visuals van de clip zijn gemaakt door Luna Stukkien en het video concept komt van Peer van der Aa.

We zagen zijn naam al eerder in de lijst voorbij komen: Nikey. Na de samenwerking voor de song Visie (plek 10 in de lijst) met Medium Lau en Coev heeft hij zeker niet stilgezeten. Nadat zijn producer, Sam de Kok, hem de beat die uiteindelijk in het Wat Ik Voel gebruikt zal gaan worden had gestuurd, was er meteen inspiratie bij Nikey: “Ik wist al meteen een refrein en ik heb meteen mijn producer geappt of ik naar de studio kon komen.” Een week later was de track Wat Ik Voel een feit, toen Nikey naar de studio kwam om de uiteindelijke track te luisteren hoorde hij de stem van zijn vriendin op de track: “Dit hebben de producer en mijn vriendin samen geregeld, ik wist er niets vanaf. Wat ik wel weet is dat het de kers op de taart was en het de track echt heeft afgemaakt.”

2021 was voor Kees en Kuuk het jaar van hun eerste releases, de twee maken al jaren muziek samen maar had nog niet eerder muziek uitgebracht. Na alle lovende reacties op hun de eerste single De Afgrond brachten ze al snel hun volgende twee singles uit, waaronder Ben Ik Té. Van de drie uitgebrachte nummers in 2021 is Ben Ik Té ook hun eigen favoriet: “Ben Ik Té is ons eerste nummer wat we echt samen geschreven hebben. Tijdens het opnemen van deze single in de studio bij Yassine Belghanch viel alles op zijn plek, dat was een heel magisch moment.” Lees hier het interview met Kees en Kuuk uit mei 2021!

Wanda Your Angel is de derde uitgebrachte single van het debuutalbum van The Small Breed. De inspiratie voor het album Remember A Dream haalden de heren uit psychedelische rock uit de sixties en de nummers op de plaat vertellen kleine verhaaltjes, in Wanda Your Angel wordt een man die verlangt naar seksuele dominantie liefdevol toegezongen. Of het volgende album dezelfde psychedelische sixties sound krijgt is nog maar de vraag: “We willen ons minder toeleggen op één sound en genre, maar daar moeten we nog eens goed voor gaan zitten. We zijn allemaal vrienden van elkaar, dus daar komen we wel uit.”

 

Na hun eerste Engelstalige EP At Granny’s in 2019 was het een tijdje stil, maar in 2021 kwamen de heren van Reyck terug met hun eerste en ditmaal Nederlandstalige album: Bijschijnen. De mannen hebben lang gewerkt aan dit album en hard werken loont, want de laatst uitgebrachte single voor de albumrelease, Doktervoorschrift (XTC), is door jullie verkozen tot 3voor12/Tilburg: Song van het Jaar 2021. Een uitgebreid interview met frontman Twan de Kock is hier te lezen.