Met het goede weer op komst is het voor veel mensen weer tijd om de jurkjes en rokjes uit de kast te halen. Maar wat als je onzeker bent over je lichaam? Geen stress, want de nieuwe EP Flowers van Luz Bravo komt uit, met als eerste single ‘Take It Off’, over hoe ook jij comfortabel de zomer door komt.

Met het goede weer op komst is het voor veel mensen weer tijd om de jurkjes en rokjes uit de kast te halen. Maar wat als je onzeker bent over je lichaam? Geen stress, want de nieuwe EP Flowers van Luz Bravo komt uit, met als eerste single Take It Off, over hoe ook jij comfortabel de zomer door komt.

Marloes, artiestennaam Luz, heeft zelf ook moeten leren hoe ze zich thuis kon voelen in haar eigen lijf. Luz komt uit een fijn gezin: ‘Ik ben een dikke vrouw, mijn moeder is ook altijd een dikke vrouw geweest dus zij begreep hoe ik mij voelde. Ik heb vanuit huis altijd meegekregen dat ik goed genoeg, mooi en waardevol was. Maar na een tijdje kom je in de puberteit en dan geloof je dat niet meer. Jongens willen niet met je zijn, maken je belachelijk, er zijn geen kleren in je maat te vinden in normale winkels, mensen kijken en wijzen je na. Je wordt op veel vlakken in het leven afgewezen.’ Gelukkig was dat voor Luz geen reden om voor langere tijd in de put te zitten. De Instagrampagina’s van Ashley Graham en Tess Holliday boden hulp. Maar toch was dat nog niet alles: ‘In de media zie je dikke vrouwen altijd als een beetje onhandig, dom, lelijk lui of als een fetisj. Maar toen kwam ik rond mijn eenentwintigste op de Instagrampagina van Lotte van Eijk, een Nederlandse vrouw, en zij heeft echt mijn leven veranderd. Ze heeft ook de foto’s voor mijn nieuwe EP geschoten en ik had niemand anders vertrouwd met het maken van die foto’s.

CV Luz Bravo

1996: Geboren in Utrecht als Marloes Bravo Rebolledo

2015: Havo afgerond aan Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven en VAVO in Utrecht

2014-2015: Vooropleiding conservatorium Utrecht voor zang jazz-pop : niet aangenomen

2015-2016: Tussenjaar

2016-2017: Oriëntatiejaar Liberal Arts aan de Vrije Hogeschool: muziek riep toch weer

2017-2018: Nog een tussenjaar: zangles Babs Verhoeven

2018: Auditie Rockacademie: aangenomen

2019: Winnares COC Songfestival

Heden: Derdejaars student Rockacademie - vocals

Take It Off gaat over jezelf comfortabel voelen in de zomer, met of zonder kleding. Marloes: ‘Ik droeg vaak strakke corrigerende hemden onder mijn kleding in de zomer. Hartstikke warm en ook helemaal niet mooi. Tegenwoordig ben ik daar niet meer bang voor en kan ik gewoon genieten in plaats van mezelf te verstoppen en dat gevoel is zo bevrijdend, dat gun ik andere mensen ook.’ Andere nummers op de nieuwe EP gaan onder andere over verliefd op een onbereikbaar persoon zijn en over verliefd zijn op jezelf. ‘Bekijk jezelf eens door een roze bril en vertrouw het proces.’

Heeft de zelfliefde van Luz de top al bereikt? ‘Nee, maar ik denk ook niet dat dat kan. Ik wil mijn gevoel de ruimte en aandacht geven. Negatieve gevoelens geef ik ook aandacht, dan werk je eraan en verdwijnen ze in plaats van dat je ze wegdrukt.’ Wanneer voel je je dan nog rot? ‘Als ik kleding ga winkelen. Dan word ik vooral kwaad op de mode-industrie. Maar dat doe ik eigenlijk nooit, want voor dikke vrouwen is er toch niks leuks te vinden in de grotere winkels. Ik winkel vooral online.’

Wat komt er na de EP? ‘Ja, hopelijk Pinkpop en Lowlands natuurlijk’ zegt Luz met een knipoog. ‘Ik wil andere dikke vrouwen herkenning en representatie bieden, ik wil dat ze kracht kunnen halen uit mijn muziek en zich vrij kunnen voelen. Dat deze EP een eerste stap mag zijn in hun reis naar zelfliefde, dat hoop ik.

De EP 'Flowers' komt eind september uit. Tot die tijd releaset Luz Bravo elke maand een nieuwe single. De eerste heet Take It Off en is afagelopen vrijdag uitgekomen. Beluister de muziek van Luz Bravo op haar Spotify-account hieronder.