Massaal werd er gestemd op de 3voor12/Tilburg Song van het Jaar 2021 verkiezing en er was er een die constant de koppositie heeft gehad en niet meer afstond: Reyck's 'Doktersvoorschrift (XTC)'. Een catchy en funky nummertje van het jonge viertal dat nog niet enorme naamsbekendheid geniet, maar dat is niet vreemd: hun debuutalbum kwam vorig jaar pas uit en dankzij corona waren de contactmomenten sowieso wat schaars. Maar zanger/gitarist Twan de Kock (23), gitarist Wessel van Rooijen (22), drummer Koen Roza (22) en bassist Elmo Wanders (22) willen meer en aangezien we Reyck nog niet fatsoenlijk hebben voorgesteld op 3voor12/Tilburg, werd het hoog tijd om frontman Twan te interviewen en feliciteren.

Twan, gefeliciteerd! Hoe voelt het om met Reyck de winnaar van 3voor12/Tilburg Song van het Jaar 2021 te zijn?

'Ja, geweldig! Wij waren al heel blij met de nominatie en zaten te kijken naar de complete lijst. We zagen al die artiesten met grotere namen en veel meer streams, dus dat wij dan hebben gewonnen komt voor ons als een verrassing. Natuurlijk hebben wij het op onze socials en onder vrienden gedeeld, maar dat wij echt zouden winnen, die zagen we niet aankomen.'

Kun je wat meer vertellen over hoe Doktersvoorschrift (XTC) tot stand is gekomen?

'Die hebben we geschreven tijdens een repetitie in Geldermalsen. Toen door corona alle podia en oefenruimtes dicht waren, konden wij gelukkig nog terecht bij een muziekcafé. Onze wens was om een catchy nummer te maken met disco-vibes waarbij de drums en basgitaar leidend zouden zijn. Die drie noten van het refrein van ‘ta-da-da’ had ik nog geen tekst voor, tot iemand zei ‘XTC!’ en in de pre-chorus zong ik wat loze woorden die onze drummer interpreteerde als ‘Ik weet nog wat de dokter tegen mij zei’ en dat is blijven hangen.'

Een nummer over drugsgebruik, leverde dat geen discussie op?

'Hah, zeker wel! Ik had met die suggestie voor ‘XTC’ wel zoiets van ‘joh, wat gaan mijn ouders en vrienden hiervan vinden’, maar toen ik thuis de tekst verder begon uit te werken, kwam ik tot de conclusie dat het toch wel erg goed bij de muziek past. Er is daarna eigenlijk geen discussie meer geweest over of we het wel of niet moesten doen.'

Zijn jullie ondanks corona toch in de gelegenheid geweest om het nummer live op te voeren?

'Dat is gelukt in die paar maanden toen er alsnog wat mogelijk was. Wij hebben onder andere op het Benefietconcert van C.S. Veritas gestaan en een albumreleaseparty gehouden in Utrecht. Er stonden ook optredens gepland in Amsterdam en Tilburg, maar die zijn helaas niet doorgegaan. Als we Doktersvoorschrift live doen, dan is het wat meer uitgekleed dan op het album, want bij dat laatste hoor je ook wel de hand van producer Ruben Bausch bij wie we in Haarlem ons album hebben opgenomen. Hij heeft de blazers en achtergrondzang geregeld, terwijl we live het met zijn vieren moeten doen. Wij vinden wel dat we dan ook die vibe moeten overbrengen en dat lukt, zeker met de mensen die het refrein kennen en meezingen.'

Tekst gaat verder onder video
 

Nu horen we allemaal steden uit Nederland, maar vertel: waar komen jullie eigenlijk precies vandaan en wat is jullie binding met Tilburg?

Wessel en ik komen oorspronkelijk uit Meteren waar Reyck bijna negen jaar geleden als schoolband is begonnen. Koen kwam er al snel bij als drummer en Elmo heeft het stokje van bassist anderhalf jaar terug overgenomen. Voor onze studie zijn Koen en ik verhuisd naar Tilburg; hij doet International Business Administration en ik Strategic Management. Ik woon dan ook in een studentenhuis die als decor heeft gestaan voor de clip van Doktersvoorschrift, want we wilden een levendige video die het gevoel van drugsgebruik wel mag vertalen. Dat is gelukt, zeker met de vette edits die de editor heeft gemaakt.

Doktersvoorschrift staat op jullie album Bijschijnen, is het jullie favoriet nummer?

Het is het nummer waarvan wij altijd al dachten dat het de meeste hitpotentie zou hebben, maar als je het aan ons allemaal vraagt, denk ik dat we dan toch uitkomen op Toni. De inspiratie kwam echt uit de hemel vallen toen wij in Haarlem ons album aan het opnemen waren. Een verwarde man belde toen aan bij de studio, zei dat hij ‘Toni’ heette en op zoek was naar een vrouw. Daar hebben we een heel nummer omheen kunnen schrijven en voelde voor ons aan als de perfecte afsluiter van het album.

Wat betreft jullie toekomst; risico van bands met studenten is dat ze vaak stoppen als de leden hun opleiding afronden, maar hoe zit dat met jullie?

We zijn alle vier er heilig van overtuigd dat wij nog lang willen doorgaan. Reyck is echt een band met vrienden en Wessel ken ik echt al hartstikke lang. Het zijn geen makkelijke tijden voor een band om door te blijven pakken, maar het scheelt als je muziek maken ongelooflijk leuk vindt. Een nieuw album is voorlopig even niet aan de orde, want we merken wel dat de aandacht het meest uitgaat naar de singles en in dat opzicht zullen we ons waarschijnlijk meer gaan richten op het maken van singles en het liefst zo snel mogelijk weer optreden op podia en festivals.