Liefhebbers van ouderwets chaotische hardcore en punk opgelet: met ingang van dit jaar wordt het skatecafé van Hall of Fame eens per kwartaal omgetoverd tot vrijplaats voor mensen met een energieoverschot tijdens Humanimaal. De eerste editie van dit gratis festijn vindt volgende week vrijdag, 19 januari, plaats. Hoog tijd kortom voor een gesprek met initiatiefnemers Daan Keij en Joep van der Weide, die samen overigens de gitaarsectie van hardcoreband Tarantino vormen.

“We hebben deze serie samen bedacht omdat we alle twee vonden dat er te weinig vette shows in Tilburg worden georganiseerd in het muzikale straatje dat we zelf het tofste vinden,” steekt Joep van wal. “Bovendien leek het ons gaaf om zelf eens iets te organiseren. In het Stroomhuis in Eindhoven zijn de laatste jaren wel veel vette dingen gebeurd op dit gebied, met dank aan Barnyard Boogie Bookings en Meis van Bagdaddy, maar hier is nog niet veel loos. Het is moeilijk geworden om in Little Devil veel punkshows te organiseren, omdat daar al zoveel metal geprogrammeerd wordt. Vandaar dat we het nu in het skatecafé proberen.”

Humanimaal poster

Humanimaal poster

“De naam ‘Humanimaal’ had ik al,” valt Daan in. “De gedachte erachter is om bands te programmeren die de grens tussen mens en dier laten vervagen met een explosieve liveshow, rollend over de grond als een beest zogezegd. Joep en ik houden allebei van die oude hardcorevibe, dat energieke en chaotische waarbij iedere show anders is. Tegenwoordig ontbreekt dat onvoorspelbare element vaak en werken bands volgens standaardformules, met een vaste opbouw van de set en gestoken in kleding met vertrouwde logo’s. Daar willen we vanaf.”

“We zien op veel plekken al een heropleving van ouderwets energieke concerten, maar nog niet in Tilburg,” aldus Joep. “Daarom gaan we het nu hier proberen. Er is meer dan genoeg aanbod: binnen de kortste keren hadden we meer dan vijftig geschikte bands in Nederland en België gevonden. Toen zijn we met Mike Dobber van de Hall gaan praten. Die concertzaal van de Hall vonden we niet echt geschikt: te breed, waardoor de ruimte met enkele tientallen mensen nog altijd een lege indruk maakt. Het skatecafé leek ons echter prima, en hoewel men daar ooit wegens geluidsoverlast is gestopt met shows (in het verleden zat Nightbirds er bijvoorbeeld), zag Mike toch mogelijkheden. Nou moest ik toch al een EP-releaseshow plannen voor mijn band Pressure Pact, dus met Cheap Drugs dat ik al kende van Incubate en SFD uit de Stroomhuisje-scene erbij was de eerste avond al snel rond.”

“We hebben nu met de Hall afgesproken om dit jaar eens per kwartaal een Humanimaal-avond op poten te zetten. Mike wees ons op het Kattafonds, een fonds voor jongereninitiatieven, waardoor we nu ook subsidie krijgen. Het idee is om de avonden breder te maken dan alleen muziek: er moeten tevens beeldend kunstenaars bij betrokken worden, zodat er expo’s bij de shows zijn. Daarnaast zijn we een ouderwets ‘zine’ aan het maken, met korte interviews met de bands en andere stukken, waarin ook werk van kunstenaars te zien moet zijn. Tenslotte zijn we al actief op Facebook en hebben we een Spotify-playlist. We hopen dat genoeg mensen nieuwsgierig worden en de weg naar Humanimaal weten te vinden.”

De eerste editie van Humanimaal met Cheap Drugs, Pressure Pact (EP-release) en SFD vindt plaats op vrijdag 19 januari in het skatecafé van Hall of Fame. De toegang is gratis.