De duisternis moge dan nog alom tegenwoordig zijn, een nieuw jaar is aangebroken. Geen pril jaar zonder verse initiatieven natuurlijk, die overigens wel vaak een stemmig donker karakter dragen. Zo gaat de woeste concertreeks Humanimaal deze maand van start in de Hall, terwijl Extase zowaar weer eens uit haar eigen as herrijst en Beroerte een album op de mensheid loslaat: dolle pret dus.

YAMA @ LITTLE DEVIL

Januari begint echter met een afscheid, en wel dat van de plaatselijke stonerhelden van Yama. Na zeven jaar zwoegen gooien de heren de handdoek in de ring, maar niet zonder een laatste show in Little Devil te hebben gegeven. Je kunt zelfs genieten van drie acts op deze Driekoningenavond, want de bevriende bands Sunset Motel en Eegah komen ook langs. De entree is vrij, dus ben erbij.

BATUSHKA @ 013

Aan inktzwarte klanken geen gebrek deze maand: een dag voordat het Zweedse vehikel der duisternis Watain 013 aandoet, kun je jezelf al onderdompelen in de occulte geluidswereld van het Poolse Batushka, voorafgegaan door Schammasch uit Zwitserland en het (wederom) Zweedse Trepaneringsritualen. Mocht je lid zijn van We Are Public, dan kun je voor nop naar binnen.

 

BEROERTE @ CUL DE SAC

Iets lichter ademen is het bij de frisse en fruitige lokale jeugd van Beroerte, die Nederlandstalige teksten koppelt aan rockende nummers. “Denk aan een mislukt huwelijk tussen Dinosaur Jr. en Boudewijn de Groot,” vinden we in de aankondiging, en daar hebben we weinig aan toe te voegen. Deze avond presenteert het drietal een nieuwe schijf, met Figgie als support. De toegang is gratis.

BLACK RITUAL FEST III @ LITTLE DEVIL

De koudste maand van het jaar is voor de derde maal op rij ook de maand waarin Black Ritual uitpakt met een tweedaags festijn in Little Devil. Dit jaar vinden we naast de nodige namen uit de regionen van het zwarte metaal opvallend genoeg ook enkele plaatselijke, meer naar de doom overhellende acts in de vorm van het onvolprezen Ggu:ll en het jeugdige Treurwilg. Gaat dat zien.

THE FOREIGN RESORT + ALWAYS THE SUN @ EXTASE

“Don’t Stop Believing,” juichte Journey ons na afloop van het spetterende optreden van Bazzookas eind april vorig jaar bemoedigend toe door de speakers in het cafégedeelte van het sluitende Extase. Inderdaad blijkt er geen kroeg in onze stad te zijn waarvoor deze kreet zozeer opgaat, want onder de noemer ‘Jay’s in Extase’ is er wederom leven in de brouwerij, inclusief shows als de bovenstaande.

HUMANIMAAL I @ HALL OF FAME

Genoeg nieuwlichterij ook in de Hall deze maand, zoals een EP-presentatie van lokale punkband Splinter de achttiende en de doop van Keihard Klassiek, een avond waarop klassieke muziek door de boxen zal blazen een week eerder. Fans van energieke hardcore en punk zijn met ingang van dit jaar welkom in het skatecafé, waar concertserie Humanimaal start, waarover later meer op deze site.

LIEVER HIER FESTIVAL @ PARADOX

De jazzliefhebber is uiteraard ook in 2018 weer bij Paradox aan het juiste adres. Het podium trapt af met een nieuwjaarsconcert van het New Rotterdam Jazz Orchestra op vrijdag de twaalfde, maar ook Ben van Gelder, Jasper Somsen en onze eigen Paul van Kemenade doen dit honk deze maand aan. Houd je van vocale jazz? Dan kun je gratis genieten van lokaal talent op het Liever Hier Festival.

BANDJESAVOND @ THEATERS TILBURG

In het kader van het Nationaal Theaterweekend kun je deze zaterdag eens wat fijne rammelbandjes bekijken op een iets andere plek dan gebruikelijk: de studio van Theaters Tilburg. De heropleving van ouderwetse beatmuziek wordt hier gevierd met een drietal representanten van Brabantse bodem, te weten Mooon, Tamarin Desert en de Tilburgse rakkers van The Black Marble Selection.

MOLLY JOYCE & JOP SCHELLEKENS @ HET CENAKEL

Actuele muziekorganisatie De Link ziet het nieuwe jaar ook als een goede gelegenheid om een fris initiatief te lanceren, namelijk een Artist in Residency waarin veelbelovende componisten en musici samen een nieuwe compositie in elkaar zetten. De debuuteditie koppelt componiste Molly Joyce aan slagwerker Jop Schellekens. Het resultaat van hun samenwerking hoor je vanavond in Het Cenakel.