Het wordt nog wel eens vergeten, maar Tilburg is de zesde stad van Nederland en heeft dan ook meer dan genoeg te bieden op het culturele vlak en zeker het muzikale. Daarom heeft 3voor12/Tilburg voor de nieuwe lichting Tilburgers, of de oude die even een verversing nodig hebben, een handzaam overzicht gemaakt in 2013 dat behoorlijk toe was aan een grondige herziening. Bij deze presenteren we dan ook met gepaste trots de Rough Guide To Tilburg 2.0.


Laten we beginnen met de poppodia van Tilburg. Daaraan geen gebrek in onze stad met Poppodium 013 uiteraard als meest bekende. 013 is sinds de start in 1998 meerdere metamorfoses ondergaan, de verbouwing in 2015 is de meest recente en ingrijpende. Met het samenvoegen van de voormalige Bat Cave (later bekend als Stage01) met de Kleine Zaal, programmeert het poppodium steeds vaker in samenwerking met andere venues om ook daar shows neer te kunnen zetten met een kleinere capaciteit dan de twee zalen die 013 momenteel rijk is. Daarnaast richt 013 zich ook op festivals organiseren buiten haar eigen muren en neemt het een 50 procent belang in hiphopfestival Woo Hah! (zie kopje 'Festivals').

Verbouwingen 013

1998 013 opent haar deuren, capaciteit Jupiler Zaal: 2200 man
2007 Garderobe verhuist naar kelder, makeover Box Office
2010  Bat Cave grondig aangepakt en omgetoverd naar Stage01
2015 Jupiler Zaal wordt de Main met capaciteit van 3000 man, Kleine Zaal en Stage01 samengevoed naar Jupiler Zaal (cap: 700 man).

Maar Tilburg is wat poppodia betreft nog veel meer dan alleen 013. Om de hoek aan de Korte Heuvel bevindt zich de Cul de Sac dat een sterke voorkeur heeft voor alternatief gitaargeweld en doorgaans een uitstekend podium is voor lokale bands om zich in de schijnwerpers te zetten.

Voor de hardere muziek kun je bij twee plekken terecht: Extase op de Heuvelring en de Little Devil aan de Stationsstraat. Beide richten zich voornamelijk op punk, hardcore en metal, de genres waar Tilburg traditioneel toch redelijk bekend om staat. 

Zo ook in skatepark de Hall of Fame dat sinds een tijdje in de Tilburgse Spoorzone zit. In een oude fabriek wordt spannend geprogrammeerd en kent het ook een divers aanbod. 

Ben je meer van het experiment, blues en jazz? Dan is de Paradox jouw favoriete plekje. Het pand aan de Willem II-straat onderging vorig jaar een verbouwing en is een mooi plekje in het dwaalgebied van Tilburg. Als zelfs dat jou niet experimenteel genoeg is, dan zit je goed bij Gifgrond, een terugkerende avond aan de Gasthuisring waar de Tilburgse underground zich graag laat zien.

Paradox

Cul de Sac

Hall of Fame

Festivals hebben we in Tilburg en omgeving in overvloed. Dat weten ze bij grote broer 3voor12 in Hilversum maar al te goed waar liefst zes (!) festivals uit onze regio werden genoemd in het overzicht van de vijftig belangrijkste festivals van Nederland (waarvan we een paar teksten jatten, bedankt broer!).

Wel een vermelding maar jammerlijk genoeg opgehouden met bestaan: het multidisciplinaire festival Incubate dat jarenlang de undergroundhartjes harder liet kloppen. Het jaarlijkse feest verkeerde al langer in zwaar weer en werd deels met subsidies in stand gehouden, maar met het verdwijnen van een aantal geldstromen zag het festival zich genoodzaakt ermee te stoppen. RIP Incubate, deze festivals doen nog wel gewoon allemaal mee:

Paaspop

Schijndel, 14-16 april 
Wat: Hè, wat? Schijndel? Jawel, ook al is het een eindje uit de richting, 3voor12/Tilburg verslaat jaarlijks met Breda en Eindhoven de officiële opener van het festivalseizoen. Best fris, maar vol Brabantse warmte.
Wie: O.a. Anouk, Broederliefde, Paul Sinha, SMIB, maar ook Imitallica.

Roadburn

Tilburg, 20-23 april
Wat: Internationaal befaamd fijnproeversfestival voor iedereen die weet dat harde gitaarmuziek razend slim en vernuftig kan zijn. Dit jaar misschien wel de meest cutting edge editie.
Wie: O.a. Bongzilla, Coven, Baroness, Chelsea Wolfe, My Dying Bride.

Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 16-18 juni
Wat: Toonaangevend indiefestival heeft zich in een paar jaar stormachtig ontwikkeld in de Tilburgse achtertuin. Het verslag van BKS wordt gedaan door 3voor12/Landelijk met ondersteuning van een aantal Tilburgse redacteuren (ja, daar wordt om gevochten).
Wie: O.a. Radiohead, Arcade Fire en Run The Jewels.

Festival Mundial

Tilburg, 24-25 juni
Wat: Muziek-, dans- en cultuurfestival met nadruk op wereldmuziek verkeerde in dezelfde gevarenzone als Incubate, maar gaat toch door. Werd jarenlang in het Leijpark gehouden, sinds 2013 in de Spoorzone.
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Asian Dub Foundation, Ronnie Flex, Hanggai en Broederliefde.

Woo Hah!

Tilburg, 30 juni - 1juli
Wat: Men neme Mojo, 013 en een provincie die als geldschieter fungeert en bam: Woo Hah! is een feit. Hét hiphopfestival van Nederland haalt de grootste namen naar Tilburg en breidt dit jaar uit naar twee dagen.
Wie: O.a. Bryson Tiller, Gucci Mane, Nas en Mac Miller.

Draaimolen

Tilburg, 16 september 2017
Wat: Vorig jaar scoorde het Tilburgse festival met, naast een paar grote sterren, een compleet eigen podium voor Giegling. Dan laat je zien dat je er bovenop zit. 
Wie: Nog niet bekend, vorig jaar o.a. Giegling, Marcel Dettmann, Speedy J, Ame en DJ Koze.

Je hebt ze nog: de liefhebbers die graag een tastbare versie willen van hun favoriete platen. Voor hen is er keus genoeg in Tilburg, al is het in het verleden wel breder geweest en is er zelfs in de tijd tussen Rough Guide 1.0 en 2.0 veel veranderd.

Want als het gaat om groothandels als Free Record Shop; die is al een tijdje aan de Heuvelstraat verdwenen. De Media Markt onder het Pieter Vreedeplein is er nog wel, maar de vinyl die voorganger Saturn had is weg.

Ben je van het alternatieve, dan is de Sounds aan de Nieuwlandstraat de plek waar je moet zijn. Opperhoofd Maarten Koehorst is een icoon binnen de Tilburgse muziekscene en kreeg enkele jaren geleden nog een plek in 3voor12’s Top 10 van grootste platenzaakiconen. Achterin de Sounds zit Sounds Records met een interessante collectie tweedehands platen. Voor vinyl zit je in Tilburg sowieso goed, want in de Noordstraat zit Antenne Recordshop, een speciaalzaak voor leftfield dancemuziek én tweedehands kleding.

Wil je een brede vinyl-only winkel, dan is Diggers Recordstore op de Korvelseweg de place to be. En verderop in de straat zit nog altijd Aad's Platenzaak die niet stuk te krijgen is; hij was jarenlang een cultfiguur op de Telefoonstraat met de meest vreemde partijen. Tegenwoordig werkt hij alleen nog maar op donderdag, vrijdag en zaterdag. Jammer genoeg is zijn prachtige site met geshopte foto's van hem en Pamela Anderson uit de lucht, je zult het met zijn Facebook moeten doen.

Dus je bent naar Tilburg gekomen en hebt het idee om een band te beginnen? Waarom ook niet. Misschien heb je ooit gehoord dat Poppodium 013 repetitiehokken heeft (bijvoorbeeld door de oude Rough Guide te lezen), welnu: dat is niet meer zo. De kelder van het poppodium staat helemaal in dienst van de productie, dus zul je moeten uitwijken naar andere repetitiehokken.

Een daarvan is NEWZ aan de Bokhamerstraat. Bizar genoeg is het op loopafstand vanaf het station, maar bevindt het zich in een groene oase van een tuin. Niet alleen repeteren dus, maar ook in de zomer goed afpilsen. Wie gingen je voor: The Kik, Alain Clark, Mother’s Finest.

Voor metalheads is Double Noise al jaren de plek bij uitstek om te repeteren en op te nemen. In het voormalige gebouw van de Akademie voor Journalistiek en Voorlichting aan de Groenstraat zit daar in de kelder een aantal hokken waar je je goed kan uitleven zonder last te hebben van bonkende buren. Lees vooral ook deze praktische tips die goed van pas komen bij het repeteren.

En tot slot de Hall of Fame die we al eerder noemden bij podia. Ook zij hebben daar een uitgebreide backline, PA, drumkit en zelfs een lounge. Zelf zeggen ze ook ideaal te zijn voor beginnende bands.

STAPPEN

Genoeg plekken waar je in Tilburg kan stappen, maar aangezien je 3voor12/Tilburg leest, gokken wij dat je voorkeur neigt naar meer alternatief werk. Dan hebben we een vervelende mededeling voor je: het overgrote merendeel van de stapkroegen is enorm studentikoos. Dat is logisch, want Tilburg is een echte studentenstad, maar als je après-ski en Top 40 slecht trekt, dan kun je je heil beter zoeken bij eerder genoemde muziekcafés zoals de Cul op de Korte Heuvel, Extase of Little Devil waar je kan 'Dansen Met De Duivel'. Typische stapavonden zijn de donderdag- en vrijdagavond, zaterdag is het allemaal net wat rustiger omdat veel studenten in het weekend bij hun ouders zitten.