Half Tilburgs festival in Breda

'Het is niet bedoeld als een invasie'

Pieter Heijboer ,

Mezz in Breda wilde een nieuwe festivalavond. Twan van Bragt van het Tilburgse Malibu kreeg de vraag of hij kon meedenken over de invulling. Het resultaat is een avondvullend programma met veel (half) Tilburgse acts die gemeen hebben dat ze met een korreltje zout te nemen zijn en muziek maken waarop gedanst kan worden.

Burning Down the House is vrijdag 4 november in Mezz in Breda. De helft van het affiche bestaat uit bands die gedeeltelijk of helemaal uit Tilburg komen. Met onder andere electro chaabi duo Caïro Liberation Front, rapper Donnie en Malibu, de band van Twan van Bragt die de avond mede organiseert. 

Twan, hoe ben je als Tilburger in de organisatie van deze avond in Breda verzeild geraakt?

Rick Ruskus van Mezz is een bekende uit de bandjeswereld. Hij wilde een avond organiseren geïnspireerd door Kei Urban in Eindhoven. Rick vroeg ons (Malibu) en Fake Billy & the False Prophets om mee te denken over de invulling van de avond. Welke sfeer er wordt weggezet en welke bands daarbij horen. Dan ben je curator toch? 

De bands kennen we grotendeels. Welke sfeer willen jullie 4 november wegzetten?

Wat tussen Fake Billy en Malibu overeenkomt is dat beide bands dansbare muziek maken en een bepaalde lichtheid hebben. Humor kan je ook zeggen. Niet per se keigrappig, maar muziek met een bepaalde relativering. De andere acts hebben dat ook. 

Waarom?

We willen dat er ook meiden komen. Niet dat we naarstig op zoek zijn, maar je hebt andere avonden om hard de muziek in te duiken en meiden vinden het leuk om te kunnen dansen. Alle bands hebben een energieke podiumpresentatie die daar bij hoort. 

En toevallig kwamen jullie uit op heel veel Tilburgse bands?

Typisch hè. We zijn wel op zoek geweest naar bands in Breda, maar het is toevallig zo gegaan. Het is niet bedoeld als een Tilburgse invasie. Deze bands vinden wij gewoon goed. 

De programmering is daarmee ook breed. Is dat niet lastig?

Er zijn bijvoorbeeld al meer garagerock avonden en ik ga er graag naar toe, maar het leek ons toffer om iets nieuws weg te zetten. Nu hebben we garagerock, hiphop en beat. Mij lijkt het eigenlijk fijn. Op een festival ga je ook van de een naar de andere act. Even iets vers. Mensen staan tot nu toe wel te kijken 'wat is dat voor line up?', maar ik denk dat ze juist enthousiast zijn omdat die zo verrassend is. 

Vertel nog eens wat over de line up.

We beginnen de avond al vroeg om zeven uur met Equal Idiots. Een Belgische band die voor de meeste mensen minder bekend is, maar die gasten zijn goed. We knallen er meteen in. Caïro Liberation Front sluit af. Die spelen tot één uur. Voor de Tilburgers gaat er nog een nachtbus langs Breda of je moet ergens onder een bosje gaan liggen. 

Jullie rekenen toch op een Tilburgse invasie?

We verwachten natuurlijk een Tilburgse delegatie, maar Mezz heeft ook een achterban. We hebben namen waarvan ik verwacht dat daar mensen op af komen. Wie van Talking Heads houdt en op Burning Down the House (songtitel van de band) afkomt, komt misschien bedrogen uit. Dat vonden we gewoon een gave naam voor de avond.