Paaspop 2016: Bombay is cooler dan jij

En dat interesseert ze geen fuck

Freek Verhulst ,

"Het is een beetje vies buiten hè? Hebben jullie dat gedaan? Zijn jullie een beetje smerig?" Het is die typische laatstefestivaldagvibe die in de Jack Daniel's hangt. Het publiek is brak, het begint allemaal een beetje te stinken, en dan komt er zo'n opgeschoten fris indiebandje het podium op om je veel te vroeg op de dag in beweging te proberen te krijgen. Het is, kortom, zo'n set die op voorhand al kansloos lijkt. Maar daar heeft Bombay maling aan.

HET CONCERT

Bombay, Jack Daniels, zondag 27 maart 2016

DE ACT

"I'm so fucking bored, I'm so fucking bored, I'm so fucking booooooooooored", knauwt frontman Mathias Janmaat naar zijn publiek. Bombay is de ultranonchalante slackerindieband die ontstond nadat de Show Pig eraf ging bij Bombay. Janmaat is inmiddels het enige overgebleven originele lid, maar met Gijs Loots op bas en met name Lisa Ann Jonkers op drums heeft Bombay in ieder geval zeker niets aan kracht verloren - want wat klinkt het retestrak. De indiepop/rocksongs van 'debuutalbum' Show Your Teeth hebben live nog meer venijn dan op plaat, waardoor ook Bombay Show Pig-nummers als 'Shackles And Chains' prima in de set passen.

HET PUBLIEK

Zoals gezegd: moe, brak en een beetje geurend. Maar de tent staat wel verrassend vol voor deze Amsterdammers, die, killersingle 'Gold Rush' ten spijt, nog geen echte hits hebben. De belangstelling en goodwill is er dus zeker, maar het gaat allemaal even wat sloom zo aan het begin van de laatste dag.

HET MOMENT

Tijdens 'Dolly Doesn't Want To Face The Facts', halverwege de set, springt Janmaat ineens van het podium, begint zijn achterwerk zwoel tegen de barrier te schuren, zwaait met zijn gitaar en smijt die vervolgens achteloos op het podium neer. 'Wat doet hij nou?', zie je de zoutpilaren op de eerste rijen denken. Het lijkt volkomen misplaatst in zo'n statische tent, tijdens ook niet het snelste nummer, maar denk niet dat dit een slap trucje is. Bombay is hier niet om cool te doen, ze zíjn het gewoon. En Janmaats beleving is waanzinnig aanstekelijk. Hoe meer hij kronkelt, tegen de bekken van de drumkit trapt en met gitaren gooit; hoe meer het publiek ook ontdooit.

HET NUMMER

"We hebben nog drie liedjes. En dat zijn allemaal snelle liedjes, die bedoeld zijn om op te bewegen en zo. Kennen jullie 'Shackles And Chains'?" Een handvol mensen juicht. "Ja! Die man in die rode trui! Hij is voor jou! Moet je wel even naar voren komen. Niet? Nou, dan niet."

Die laatste drie nummers zijn inderdaad het snelste en beste stuk van de show. En wat ziet het er goed uit, met die furieuze stroboscopen achter de rondstuiterende Janmaat. De woeste uitvoering van 'Slow Motion' is als laatste nummer ook het hoogtepunt. Er wordt gedanst in de zaal: Bombay is stoïcijns dwars door de festivalkaters gerockt.

HET OORDEEL

Topsongs, top-uitstraling en de perfecte hoeveelheid fucks given: 0. Bombay is de aller-, állercoolste band van Schijndel.

DE FOTO

Bombay op Paaspop 2016

Bombay op Paaspop 2016