Paaspop 2016: Stormzy verandert Roxy in kolkende hogedrukpan

Rapper kan putten uit bodemloze 'energy crew'

Jenny Janssens ,

Vorig jaar was toch wel een beetje hét jaar van de grime-revival. Vooral Skepta en Stormzy voerden daarin de boventoon. Het Londense genre was daarom ook in de line-up van menig festival terug te vinden en ook Paaspop durft zich er dit jaar aan te wagen. 'Is Stormzy wel een Paaspop-act?', zul je je afvragen. Maar als we in het enthousiasme van het Paaspoppubliek bij de hiphop-acts van vrijdag mogen geloven, komt het in de Roxy zeker goed met deze jongeman.

HET CONCERT

Stormzy, Roxy, zaterdag 26 maart 2016

DE ACT

Met Michael Omari aka Stormzy ging het als eens speer. De nog maar 22-jarige Brit stond bijvoorbeeld in de Sound of 2015 lijst van de BBC. Als je die lijst weet te halen, is de kans groot dat het hard kan gaan in dat jaar. Wie van hiphop houdt, kon ook niet om zijn monsterhits ‘Know Me From’ en ‘Shut Up’ heen. Vandaag staat Stormzy – ‘’all the way from the UK, London to be precise’’- in de Roxy op Paaspop.

HET NUMMER

De set is ontzettend steady, er is geen enkel inkakmoment te bespeuren. De ene na de andere grime-banger wordt door de Roxy gepompt en er lijkt geen einde te komen aan de energieke wisselwerking tussen Stormzy en zijn publiek. De drie kwartier die voor de rapper gepland staan, lijken voorbij te vliegen, maar op het moment dat ‘Shut Up’ wordt ingestart, weerklinkt er een luid gejuich zoals de Roxy dat nog niet eerder heeft gehoord vandaag. Voorin de tent wordt er luidkeels meegerapt. Die mensen hebben morgen vast geen stem meer. Zo blijkt: zelfs in Schijndel heeft Stormzy een fanbase.

HET MOMENT

"Can I ask you guys a favor?", vraagt de rapper uit het niets. Stormzy staat op het punt om zijn hit ‘Shut Up’ in te starten, maar voor hij dat doet, wil hij eerst de nodige instructies doorgeven. ‘’Whatever you do, no moshpit here guys!’’ Huh, waarom niet? We gingen net zo lekker! Maar Stormzy's 'energy crew' - zoals hij de aanwezigen noemt -  gehoorzaamt en neemt het allemaal maar in. Pas bij het volgende nummer wordt duidelijk waarom er om deze gunst wordt gevraagd. De eerste beat van ‘Know Me From’ dreunt door de speakers en dan vraagt de rapper om nóg een faveur: ‘’Okay, let’s make a crazy fucking moshpit here!’’ De slottrack van de act maakt het allemaal af. Alles wat ook maar een beetje heel was, gaat nu echt stuk in deze dampende moshpit.

HET PUBLIEK

Stormzy op Paaspop 2016

Stormzy op Paaspop 2016

…waarnaar hij dus refereert met ‘’My energy crew’’ is in groten getale aanwezig, vol energie en onder invloed van alcohol of een ander genotsmiddel. De bewaking bij de Roxy neemt het niet zo nauw met de non-smoking policy. Bij het binnentreden van de tent wordt je verwelkomd door een flinke wietlucht. De opzwepende grime-beats en de bulk energie die Stormzy geeft, werken vanaf moment één als een malle op het publiek.

HET OORDEEL

Wat. Een. Show. Stormzy gunt zichzelf, en daarmee ook zijn publiek, geen moment rust. De Roxy is drie kwartier lang gevuld met genoeg energie om een heel weeshuis van stroom te voorzien en de temperatuur in de tent stijgt tot tropische hoogtes. Toen Stormzy voor Paaspop werd aangekondigd, had menig kenner van het genre misschien enige twijfels. Wat zou zo’n brute grime-act nou moeten op dat modderige festival in Schijndel? Nou, Stormzy heeft bewezen dat het totaal niet uitmaakt waar je hem neer zet, deze man weet de tent toch wel te slopen.

DE FOTO

Stormzy op Paaspop 2016

Stormzy op Paaspop 2016