Paaspop 2016: Niemand wil een Gerda zijn bij Rico & Sticks

De net-niet-meer-exclusieve #OpgezwolleTotNu-show op Paaspop

Jenny Janssens ,

Tijdens de reünie-show op Lowlands vorig jaar, kondigden Rico & Sticks groots een exclusieve #OpgezwolleTotNu-show aan in de Heineken Music Hall. Of nou ja, zo exclusief bleek die uiteindelijk niet te zijn, want kort nadat de voorverkoop was begonnen (en binnen no-time uitverkocht), werd er ook nog eens een reeks clubshows aangekondigd door het hele land. Als kers op de taart doen Rico & Sticks met Typhoon eind dit jaar ook nog eens de grootste clubshow in de geschiedenis van de Nederlandstalige hiphop, in de Ziggo Dome. Maar tussen al deze nostalgie door, staan ze vanavond ook nog in de Apollo op Paaspop voor de eerste festivalshow van het jaar.

HET CONCERT

Rico & Sticks #OpgezwolleTotNu, Apollo, zaterdag 26 maart

DE ACT

Vijftien jaar geleden maakte Nederland voor het eerst kennis met de hiphop van Opgezwolle, gevormd door Rico, Sticks en Delic. Nu, vijftien jaar na dato, komt Opgezwolle met de reünie-tour #OpgezwolleTotNu. Zonder Delic weliswaar, maar vandaag mét DJ A.R.T., Kubus en ook nog even Tjeerd Bomhof aka Dazzled Kid.

HET NUMMER

De Opgezwolle-hits gaan er in sneltreinvaart doorheen. Het is natuurlijk ook een onmogelijke taak om al het moois wat de mannen in al die jaren hebben geproduceerd, in dit uurtje te vangen. Klassiekers ‘Gerrit’, ‘Eigen Wereld’, ‘Spaanse Vlieg’ en ‘Strik Je Veters’ passeren allemaal de revue, maar uiteraard bewaren Zwollenaren het beste voor het laatst. Zodra zodra te tekst ''en waar komt dat geluid dan vandaan, dat whooof'' door de tent klinkt, weet men hoe laat het is. Tijd voor 'Hoedenplank'.

HET MOMENT

Zeg je Opgezwolle, dan zeg je collabs. Zo stond het podium van de Alpha op Lowlands vorig jaar tijdens de eerste #OpgezwolleTotNu festivalshow halverwege stampvol met crewleden van de Fakkelbrigade en Great Minds. De Apollo kan rekenen op wat minder gastoptredens. Wel komt Tjeerd Bomhof aka Dazzled Kid nog even het podium op met zijn gitaar, om samen met Sticks nog even die aanstekelijke hit ‘Dans’ te doen.

HET PUBLIEK

Publiek bij Rico & Sticks op Paaspop 2016

Publiek bij Rico & Sticks op Paaspop 2016

...moet nog even opstarten, zo lijkt het. De meesten komen pas écht los wanneer ‘Gerrit’ wordt ingezet, want ja: ‘’Wie niet springt, is een Gerda!’’ (en dat wil je natuurlijk niet zijn). De die hard Rico & Sticks fans zijn zeker aanwezig, maar het zijn er niet genoeg om de hele Apollo te vullen. Als je een ultra die hard Opgezwolle-fan bent, heb je de mannen natuurlijk alláng gezien op Lowlands, in de HMH of tijdens een andere clubshow. 

HET OORDEEL

Dat de mannen het na al die jaren nog steeds in zich hebben staat buiten kijf. De show staat - zelfs zonder een lading gastoptreden of spectaculaire visuals zoals in de HMH en op Lowlands. Als kroon op de hiphop line-up van Paaspop 2016, heeft de organisatie er zeker goed aan gedaan om de grondleggers van de Nederlandstalige hiphop zoals we die nu kennen naar Schijndel te halen. Die hard Rico & Sticks-fan of niet, de aanwezigen hebben hier een van de beste shows van het weekend mogen aanschouwen.

DE FOTO

Rico & Sticks op Paaspop 2016

Rico & Sticks op Paaspop 2016