Paaspop 2016: Niemand is groter dan Lil' Kleine

...Behalve Ronnie Flex

Freek Verhulst ,

De Kraaien zijn nog bezig aan hun laatste nummer als zich voor de Roxy een dikke rij heeft verzameld. Als de Hagenezen klaar zijn, is het een gedrang van jewelste tussen publiek dat eruit wil en de rij vol jonge, snapchattende tienermeisjes. Degenen die achterblijven omdat ze niet meer in de tent passen, raken in lichte paniek, zelfs onze fotograaf komt er niet eens aan te pas. Geen twijfel mogelijk: over een halfuur begint hier de show van de twee grootste Nederlandse popsterren van het moment: Lil' Kleine en Ronnie Flex.

HET CONCERT

Lil' Kleine & Ronnie Flex, Roxy, vrijdag 25 maart.

DE ACT

Als je zelfs Staatssecretaris van Rijn in de Top 40 krijgt, dan ben je een hele grote. Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn natuurlijk de twee grootste exponenten van het Popprijswinnende hiphopcollectief New Wave, zeker sinds Lil' Kleine's solodebuutalbum Wop! in zijn geheel de hitlijsten bereikte. Nou ja, solo... op bijna elke track vinden we zijn trouwe maat Ronnie Flex. Volgens Kleine himself is Ronnie de getalenteerde van de twee - hij schreef voor o.a. Major Lazer, was de meest gestreamde Nederlandse artiest van 2015 en scoorde ook solo al hits - en ook vanavond in de Roxy is hij erbij. En dat is eerlijkheidshalve vooral goed nieuws voor Lil' Kleine, want Ronnie draagt met zijn overschot aan hits en charisma tachtig procent van de show.

HET PUBLIEK

Ter illustratie: voor aanvang draait de zaal-dj Drake's 'Hold On We're Going Home' en de hele tent zingt mee. Een paar minuten later blijft bij Outkast's 'Ms. Jackson'  elke vorm van respons uit. Veel groter gaat de generatiekloof niet worden deze Paaspop. Zou iemand in de tent een nummer van de headliner van vandaag - Golden Earring - kunnen meezingen? Misschien. Een moeder worstelt zich vijf minuten voor showtime met veel geweld naar voren en sleurt haar twee kinderen (maximaal elf jaar) achter zich aan.

Naast die paar ouders zien we nog wat enthousiaste twintigers, maar verder is de Roxy voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor al die miljoenen streams: de tieners. Okee, die gillen, dringen en snapchatten de hele show, maar ze zingen ook alles woord voor woord mee. En zoals TopNotch-baas Kees de Koning na de Popprijs liet optekenen: ze zitten er in de popgeschiedenis zelden naast. Ronnie en Kleine dragen 'Investeren In De Liefde' vol overtuiging op aan de meisjes vooraan, en fucking terecht!

HET MOMENT

Dat het publiek zo jong is, zorgt voor een paar hilarisch aandoenlijke momenten. Ronnie en Kleine zijn op het podium namelijk hun onvervalste twintigers-zelf: ze blowen, praten over hoeren neuken en nooit meer werken en vragen luidkeels wie er al dronken is. Natuurlijk wordt er niet zo hard gegild als de twee hopen: de meesten hebben echt geen 18+bandje weten te fixen. Een enkele moeder kijkt een beetje ongerust wanneer tijdens 1,2,3 ("Ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt") de XTC over de beeldschermen schiet, maar het allermooiste moment komt tijdens Yellow-Claw-plus-Ronnie-Flex-hit 'Nooit Meer Slapen', wanneer de twee rappers een enorme circle pit willen bouwen. Ronnie Flex ziet het even aan en legt het dan toch maar even uit: "Er is één regel: als er iemand op de grond ligt, raap hem op."

HET NUMMER

'Drank & Drugs'? Nee joh, die driedubbele afsluiter inclusief Duitstalige- en SGP-versie kent het publiek nu wel. Niet dat er niet wordt meegezongen, maar de reactie is beduidend lauwer dan toen het vorig jaar hét festivalanthem van de zomer was. 'Niet Omdat Het Moet' is wél die meezinghit van het moment, en wordt door Lil' Kleine met champagne geopend omdat het nummer op 1 staat, net als zijn album.

OOK OPMERKELIJK

Na die hit neemt Ronnie Flex het woord: "We gaan nu Lil' Kleines lievelingsliedje van mij doen. Toen ik dit uitbracht kreeg ik alleen maar dislikes, iedereen vond het slecht. Daar gaan we!" 'In Een Jet' is een oudere Ronnie-track, van voor New Wave en ook nog voor zijn debuutalbum 'De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd'. Ineens vallen de tieners stil en zien we alleen een clubje twintigers losgaan. Lekker gedurfd, met nog meer dan genoeg hits op zijn repertoire.

HET OORDEEL

Het betekent wel dat de show niet op zijn hoogtepunt stopt, want zoals gezegd is 'Drank & Drugs' niet langer de gedroomde afsluiter die het vorig jaar was. Niet dat het op dat moment nog heel veel uitmaakt, aan alle tevreden blikken te zien. De bom- en bomvolle Roxy is al lang en breed gesloopt door de gedroomde headliners van vandaag (waarom stond dit in hemelsnaam niet in een grotere tent?). Vergeet Golden Earring, want niemand op deze festivaldag is groter dan Lil' Kleine... behalve Ronnie Flex dan.