Paaspop 2016: John Coffey, "facking" fijn

Een universeel festivalgevoel vult de Phoenix

Tom Stienen ,

Het is donker in een volle Phoenix. John Coffey staat al een paar seconde klaar op het podium, maar de muziek klinkt nog niet. Ieder bandlid laat onder geroezemoes van het publiek deze festivalsetting op zich inwerken. Dan wordt het eerste nummer erin geragd. De microfoon vliegt direct samen met de zanger alle kanten op en alles wat op het podium staat loopt deuken op onder het springgeweld van de Utrechters. John Coffey is terug op het Paaspop-podium, en dat laten ze weten.

HET CONCERT

John Coffey, Phoenix, vrijdag 25 maart.

DE ACT

Vorig jaar zagen we de act van John Coffey op Paaspop een beetje in het water vallen. De energie was er, maar de geluidsproblemen waren er ook. In de twaalf maanden die daarop volgden is er getourd, nieuwe muziek gemaakt en een Edison gewonnen. Met een combinatie van punk, screamo en hardrock hebben deze jongen al vele zalen figuurlijk afgebroken. Nu staat misschien wel de hardste band van Nederland weer op de Paaspopbühne. De drive is groter dan ooit, de jongens zijn ‘facking’ blij om weer te kunnen knallen op het eerste festival van ons polderlandje.

HET MOMENT

Er gebeurt veel op de energie die de band geweldig vanaf het eerste moment overbrengt. De ene moshpit na de andere vindt plaats in de Phoenix. Daarnaast wordt er op aandringen van de zanger gewisseld van T-shirt en is de eerste circlepit van het festivalseizoen een feit.

Het meest unieke moment in dit geheel vindt plaats tijdens die circlepit. Blijkbaar kan een vuilniscontainer gebruikt worden als surfboard. Wie wil dat nou niet? De security helaas. Na drie rondjes is de pret over, maar de kolkende massa blijft stug doorraggen.

HET PUBLIEK

Naast een bak energie krijgt het publiek ook een hoop lieve woordjes over zich heen. Zo zijn de mensen op dit koudste festival van Nederland, het hardste publiek. Is iedereen mooi, en zijn we vrij, vrij om te dansen crowdsurfen en te doen ‘whatever de fack’ we willen. Het publiek gaat lekker op de golflengtes van de band vol energie en festivalvrijheid.

HET NUMMER

‘No House for Thee’, het nummer dat John Coffey afgelopen jaar schreef over de huidige vluchtelingencrisis, is hét nummer van dit optreden. Het is niet de aanstichter van de grootste moshpit. Het is wel het nummer waarbij de band de vuisten extra balt om een boodschap over te brengen. In de Phoenix wordt even stilgestaan bij vrijheid, door ieder nummer keihard te hossen.

OOK OPMERKELIJK

“Het facking festivalseizoen is geopend!”, “Ik wil de eerste facking circle pit van het festivalseizoen zien!” en “Doe whatever de fack je wilt!”. John Coffey is “facking” blij met ons.

HET OORDEEL

Krachtige muziek en krachttermen vliegen je in de Phoenix om de oren. John Coffey stort een bak energie over Paaspop uit die doet denken dat de band een jaar niet heeft kunnen spelen, maar niets is minder waar. John Coffey gaat ook internationaal mega hard, en logisch ook. Dit is misschien wel de beste show van de vrijdag. Als er zoiets is als een universeel festivalgevoel, dan weet John Coffey dat op te roepen.

DE FOTO

John Coffey op Paaspop 2016

John Coffey op Paaspop 2016