Paaspop 2016: Peace, love en rock-'n-roll bij Jett Rebel

Kortste. Hitmedley. Ooit.

Geneviève Smans ,

De 25-jarige Jelte Tuinstra is sinds zijn doorbraak in 2014 niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Begin dit jaar bracht hij zijn derde album ‘Truck’ uit, dat opgenomen is met een Tascam Porta 4-track cassette recorder. De 27(!) nummers op dit album zijn een stuk minder catchy en toegankelijker dan we van Jett Rebel gewend zijn. Hoe pakt dit uit in de Apollo?

HET CONCERT

Jett Rebel, Apollo, 25 maart 2016

DE ACT

Gekleed in een lange zwarte jurk, witte hoed, handtas en zonnebril, betreedt de geblondeerde Jett Rebel de goedgevulde Apollo. Over de keyboards hangen verschillende vlaggen waaronder een Indonesische, Surinaamse, Israëlische en zelfs een Hindoestaanse en een regenboogvlag. Dat is een voorbode op de statements die hij later maakt in de show. Bij diezelfde show heeft Tuinstra zoals gebruikelijk zijn complete band om zich heen, zijn nieuwe album ‘Truck’ helemaal door hemzelf ingespeeld.

HET NUMMER

Twee nummers. ‘Do You Feel Alright’  al vrij vroeg in de set. Tuinstra neemt een momentje om stil te staan bij al de “fucked up shit” die aan de hand is in de wereld. Vervolgens doet hij dit nog een keer bij het laatste nummer ‘Harmony’, dat door de hele band a capella wordt gezongen. Met dit nummer maakt hij voor de tweede keer een statement en roept hij op tot meer verdraagzaamheid in de wereld. De mensen in het publiek die de tekst kennen zingen luidkeels mee en vrijwel iedereen in de goedgevulde Apollo heeft twee vingers de lucht in. 

HET MOMENT

Tien minuten voor het eind zijn Jett's hits ’Tonight’, ‘Louise’ en ‘Do You Love Me At All’ van de eerste twee EP’s ‘Venus & Mars’ nog steeds niet langs gekomen. Dan zet de band het intro van ‘Tonight’ in en letterlijk in één adem zingt hij de refreintjes van de hitjes achter elkaar. Deze geniale medley van nog geen halve minuut valt niet bij iedere fan goed: een paar mensen lopen teleurgesteld weg.

HET PUBLIEK

Een mengeling van redelijk jong tot oud. De hele jonge meisjes ontbreken, die staan waarschijnlijk verderop bij Ronnie Flex en Lil’ Kleine die op dat moment in de Roxy spelen en dat is prima. De set draait duidelijk voornamelijk om het nieuwe materiaal van ‘Truck’ en dat vraagt om wat meer diepgang. Dat de nummers wat minder toegankelijk zijn dan zijn ouder materiaal, maakt hier niet uit, het valt bijzonder goed bij het publiek.

HET OORDEEL

Jett Rebel, you love him or you hate him. Eén ding staat vast: je hebt wel ballen als je een hele set op een festival als Paaspop vult met bijna alleen maar nummers van het nieuwe album en de grote hitjes zo goed als overslaat. Tuinstra heeft in een interview gezegd dat hij met ‘Truck’ misschien wel een commerciële zelfmoord pleegt. Qua plaatverkoop misschien, maar vandaag heeft hij Paaspop laten zien dat het nieuwe materiaal ook zeker geschikt is voor festivals. 

DE FOTO

Jett Rebel op Paaspop 2016

Jett Rebel op Paaspop 2016