Paaspop 2016: Fun Lovin' Criminals zijn cooler dan jij, ook twintig jaar later

New York's Trio doorstaat moeiteloos de tand des tijds

Connor Clerx ,

Alweer twintig jaar geleden veroverde Fun Lovin’ Criminals de wereld met hun genredoorbrekende debuutalbum Come Find Yourself. Frontman Huey Morgan haalt het in zo ongeveer ieder interview aan, hij ging tien miljoen keer over de toonbank. Zelf hadden ze het niet eens door, maar online was de vraag naar een viering van het jubileum zo groot dat de band uit New York een boxset uitbracht en weer is gaan toeren. Zodoende strijken ze vanavond neer in Schijndel, voor het eerste concert in jaren op Nederlandse bodem.

HET CONCERT

Fun Lovin’ Criminals, Apollo, vrijdag 25 maart 2016

DE ACT

Cooler dan Fun Lovin’ Criminals vind je ze niet snel. Het New Yorkse trio onder leiding van zanger, oud marinier en BBC DJ Huey Morgan speelt een eclectische mix van funk, hip hop, punk en rock. De verbinde factor? De altijd aanwezige, ijzersterke, lome groove. Alledrie strak in het pak, onder het overhemd van Morgan is nog net een tatoeage van een harten aas te zien. Met speels gemak laten ze nog één keer zien waarom ze in 1996 zo’n gigantisch succes behaalde.

HET NUMMER

Met de ‘Schmoove version’ liet Fun Lovin’ Criminals jaren geleden al zien dat succesnummer 'Scooby Snacks' flink vertraagd heel goed werkt, andersom is dat nog meer het geval. De versnelde versie die de mannen vanavond spelen werkt ongelooflijk goed. De timing van het nummer binnen de set is uitstekend; na een steeds lomer wordende show, wordt het publiek ineens wakker geschud met dé grote hit. De handjes kunnen eindelijk omhoog en er wordt meegeschreeuwd, van het refrein tot aan de bekende Pulp Fiction samples waarmee het nummer is doorspekt.

HET MOMENT

Wie goed opgelet heeft heeft misschien al door dat er de hele set een ongebruikte asbak op de rand van het orgel van Brian ‘Fast’ Leiser staat. Halverwege de set wordt de functie duidelijk als Morgan een nummer op typische wijze aankondigt. “This next song’s called 'Smoke ‘Em If You Got ‘Em', like my man Fast is doin’ right now." Leiser steekt een blowtje op, de band begint te spelen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is heeft een roadie de komende vijf minuten de taak om het jointje van bandlid tot bandlid te brengen.

HET PUBLIEK

Het spreekt voor zich bij een band die twintig jaar geleden enorme successen behaalde en vervolgens in de relatieve obscuriteit belandde, maar jong is het publiek in de Apollo vrijdagavond niet. Gelukkig is het Paaspoppubliek qua leeftijd erg divers. Bij Fun Lovin’ Criminals ligt de gemiddelde leeftijd rond de eind dertig, begin veertig. De meeste mensen zijn hier om lekker ontspannen te dansen, en daar is de muziek van de New Yorkers uitermate geschikt voor. Overal waar je kijkt, zie je bezoekers grijnzen van voldoening, dansend met hun partners, drinkend, rokend en blowend. Fun Lovin’ Criminals is geen band die het per sé moet hebben van de opzichtige interactie met het publiek, maar gedurende de hele set is de wederzijdse waardering voelbaar.

HET OORDEEL

Fun Lovin’ Criminals zijn uitzonderlijk goed in het opbouwen van een groove. Stuk voor stuk beheersen ze, vaak meerdere, instrumenten feilloos. Het geeft enigzins te denken; gezien de overduidelijke muzikaliteit en klasse van de band is het vreemd dat er na 1996 weinig succes is behaald. Dat daargelaten, Fun Lovin’ Criminals zijn hier om een leuke avond te beleven met het Brabantse publiek. Daarin slagen ze met vlag en wimpel. Moeiteloos is het sleutelwoord. Met een bijna arrogante grijns cruisen Morgan en zijn mannen door een set heen. Come Find Yourself blijft twintig jaar na dato staan als een huis. Huey blijft nog even plakken. “I don’t know what your plan is, but I’mma stick around for the Golden Earring. That’s my shit from back in the day.”

DE FOTO

Fun Lovin' Criminals op Paaspop 2016

Fun Lovin' Criminals op Paaspop 2016