Paaspop 2016: Machtig Baroness krimpt grote tent tot intieme bedoening

Sludgeband bouwt laag op laag

Elysa van der Ven ,

Nostalgisch en vasthoudend: de sludge metal van het Amerikaanse Baroness is opvallend op het affiche van Paaspop, maar is subtiel genoeg om met een gevarieerd genre de aandacht van de Paaspoppers te trekken én vast te houden. Deze band moet ’t hebben van de bridge: de muziek krijgt dan een extra laagje waar op een intelligente manier gebruik van wordt gemaakt; als de aandacht er even niet meer is, verschijnt die spontaan weer.

HET CONCERT

Baroness, Jack Daniel's Stage, vrijdag 25 maart 2016

DE ACT

Bebaarde mannen met tatoeages die volledig één zijn met hun act. Ze hebben dan ook oog voor detail: ieder akkoord wordt met grootse oplettendheid en bekritisering geraakt. Er is hier geen sprake van een sterk beïnvloedde image: de band is duidelijk zichzelf en laat dat ook zien in een eigen uiting van natuurlijk charisma. De zanger heeft een zachte melancholische uitstraling zonder zijn harde metal-imago te verliezen, en dat zegt genoeg. Performance is geen behoefte, Baroness ís.

HET NUMMER

' Shock Me (I needed a surprise)' blaast het publiek omver en leidt tegelijkertijd een nieuw subgenre van sludge metal in. Het is een hartenlied waarin het publiek zich kan vinden, zonder dat het een cheesy eendimensionale ballad wordt.

HET MOMENT

De stilte tijdens de gitzwarte ballad ‘Chlorine & Wine’ is waarneembaar, maar zeker niet vervelend. Sterker nog: ondanks de harde metal staat niemand ervan te kijken. En dat is precies het moment waarop er een intieme, bijna unieke interactie plaatsvindt tussen de band en hun toeschouwers.

HET PUBLIEK

Een gehypnotiseerde menigte dat compleet opgaat in de muziek, want op het podium gebeurt er voor de rest bar weinig.

HET OORDEEL

Baroness heeft veel stille momenten, en dat is niet erg. Elke muzieknoot – en ook vooral de tekst -  blijft hangen tussen een gereserveerde intimiteit en verharde realiteit die zowel pakkend als subtiel is. Deze act gaat op in de eigen combinatie van kalmte en chaos, iets wat niet iedereen zich kan veroorloven. Baroness is objectief in uitstraling, suggestief in de boodschap. Baroness heeft schijt.

DE FOTO

Baroness op Paaspop 2016

Baroness op Paaspop 2016