Incubate 2016: Nothing start tour in misplaatst Extase

Kwartet verdient trapje hoger

Carlijn Kösters ,

‘’We’re ready! For you maaan!’’, klinkt met een schelle vrouwenstem uit het publiek. Eén uur ’s nachts op de vrijdag van Incubate, met een stampvolle Extase. Het is snikheet, krap, het ruikt naar jongenskleedkamer en scoutinggebouw. Echter laat het publiek letterlijk niks de pret drukken: de hele zaal is namelijk veel te druk met genieten.

Geluidstechnisch valt het optreden wat tegen: de zang valt nogal in het niet en de percussie is juist snoeihard. Maar wat te horen is, klinkt ook goed. De heren starten gelijk met een aantal nummers van hun nieuwe plaat Tired of Tomorrow, die de Amerikanen in mei uitbrachten. Waar het album soms verrassend 'indie' uit de hoek kan komen, is het over het algemeen nog het meest richting garagerock, met een beetje punk. Dat maakt de uitvoering soms wat slordig, maar laat het perfect passen in de smerige vrijdagnacht in Extase. Tijdens het sterke Vertigo Flowers barst de boel los en maken de mannen een mooi feestje van hun eerste tourlocatie.

Dus, zo te horen is het niet niks?
Dat is het zeker niet. Niet alleen het publiek, maar vooral de band werkt zicht compleet in het zweet. Zanger Nicky trekt notabene bijna zijn polo uit; dat wil wat zeggen.

Maar het geluid, dat is dus niks?
Kwalitatief kan het vele malen beter, en daarnaast zou de band in een grotere zaal mogen staan. In feite is de Extase gewoonweg te klein; hierdoor valt een hoop van de band in het – je raadt het al – niets.

Zijn we dan niet voor niks opgebleven?
Dat zeker niet. De heren zetten een goede act neer, met een vernieuwende set en een hoop energie. Het ruwe, lakse toontje aan het optreden, siert de mannen voornamelijk.

Nothing in Extase tijdens Incubate 2016

Nothing in Extase tijdens Incubate 2016