The Bazzookas bouwt feestje in Extase

Ska-feestmeesters van The Bazzookas zetten Extase op zijn kop

Elke Rietveld ,

Vijf jaar geleden besloot Bas 'Bazz' Barnasconi van de Nederlandse hardrock/punkband VanKatoen een zijproject aan te gaan met de Bergen op Zoomse skaband The Palooka's. Resultaat: skarockband The Bazzookas! In die vijf jaar speelt de groep op verschillende Nederlandse festivals en podia, heeft de band een live-dvd opgenomen in Paradiso en staat ze in De Wereld Draait Door. Vanavond staat The Bazzookas in Extase en de heren hebben De SKAambeien meegenomen als voorprogramma.

De SKAambeien

De aanvangstijd van het optreden is half negen, maar om negen uur staat er nog steeds niemand op het podium. Zo'n tien minuten later begint het optreden van het voorprogramma dan eindelijk: De SKAambeien, een uit Limburg afkomstige two-tone skaband. Het hele podium staat vol, vooral met dank aan de vijf blazers. Zo veel bandleden op een podium is indrukwekkend en wekt dan ook bepaalde verwachtingen. Helaas maakt De SKAambeien de verwachtingen alles behalve waar. De zang is niet bijster sterk, de basgitaar is vals, de trompettisten laten hier en daar een aantal steken vallen, het beste nummer dat ze spelen is een instrumentale cover van skagrootmeesters Madness, genaamd One Step Beyond en er staat zo ongeveer vijftig man in de zaal, waarvan het merendeel door de band zelf is meegenomen uit Limburg. Ze spelen ongeveer een uur en er kan geconcludeerd worden dat deze band het uitstekend zal doen op feestjes en partijtjes, maar niet op festivals of podia. 

Tijd voor feest!

Het is ongeveer tien uur en de leden van The Bazzookas beklimmen het podium. Het bezoekersaantal is inmiddels op zijn minst verdubbeld en in plaats van twee willekeurige, zelf meegenomen fans, staat nu ineens de hele zaal te skanken. De band is goed georganiseerd, als ze op het podium staan valt alles op zijn plek. Het geluid is voller en beter op elkaar afgesteld en waar het bij het voorprogramma lijkt alsof men alles aan elkaar improviseert, weten de heren van The Bazzookas wat ze aan het doen zijn. Het is dan ook meteen feest. Het publiek blijft binnenstromen, de vuisten vliegen de lucht in, de zanger springt van het podium en skankt zelf lekker even mee en er wordt zelfs een ode gegeven aan het voorprogramma. 

Uitgebreide toegift

Okay, de band begint te laat. Maar dat weerhoudt de heren er niet van gewoon hun setlist af te maken en het publiek te trakteren op een uitgebreide toegift. Om half twaalf is het collectief nog steeds aan het spelen en de zaal staat geen minuut stil, ook de mannen van de SKAambeien niet. Zij staan gezellig met z'n allen voor het podium te skanken. Om kwart voor twaalf is het feest dan toch echt afgelopen. De bezoekers lopen bezweet van het dansen, met een grote glimlach en een biertje de zaal uit en de heren van The Bazzookas genieten na afloop met z'n allen aan de bar van een welverdiend biertje om een geslaagd optreden te vieren.