TIKTAC brengt artiesten bij je thuis

Nieuw Tilburgs initiatief verzorgt huiskamerconcerten op bestelling

Pieter Heijboer ,

Behoefte aan een privéconcert? Sinds kort verzorgt TIKTAC optredens in een huiskamersfeer. Tomas Luyke (22) en de 20-jarige Dion de Jong, beiden student aan de Rockacademie in Tilburg, willen muziekliefhebbers die cafés of muziekpodia in de stad liever links laten liggen, de mogelijkheid geven om kennis te maken met lokale musici in een intieme sfeer.

"Concertgangers zijn natuurlijk niet uitgesloten. We willen de Tilburgse samenleving opnieuw kennis laten maken met muziek", zegt Tomas. "Dit doen wij dan in een privésetting." TIKTAC staat voor Toekomst In je Kamer, Tilburg, Artistiek & Cultureel.

Het begon met een schoolproject. Beide heren zijn gitaristen in het derde jaar van de Rockacademie en volgen een businessmodule. Daar leren ze bij over het zakelijke aspect dat komt kijken bij het opzetten van evenementen of optredens. "Wegens omstandigheden is het project vanuit school niet doorgegaan", zegt Tomas. "Normaal gesproken lukt zulk soort dingen via de opleiding goed. Helaas deze keer niet. We hadden de ambitie om ermee door te gaan. Voor het project op school begon, hadden we al een talentenbureau opgezet dus we konden het alsnog voortzetten. Het is fijn dat je nu eigen regels kan bepalen en je grenzen kan verleggen. Als het project nog via school zou lopen, zouden we steeds verantwoording moeten afleggen bij docenten. Dat is nu allemaal niet nodig", voegt Dion toe.

In het laatste weekend van september was de aftrap. In winkelcentrum Westermarkt stond een circusachtige tent waarin een huiskamersetting werd nagebootst. Het duo kijkt er tevreden op terug. "De winkeliersvereniging en het passerende publiek waren enthousiast. We hebben er ook wat boekingen uitgehaald", vertelt Tomas.

Alles is mogelijk
Die aftrap was openbaar, maar het idee is dat mensen een concert krijgen in hun eigen huiskamer met een groep vrienden of collega's. De 'klant' is vrij om te kiezen wat hij of zij wil horen en zien. Scholen en zorginstellingen zijn niet uitgesloten en ook qua programmering is alles mogelijk. Tomas: "We hebben een netwerk van artiesten via school. Bij de aftrap bestond het programma vooral uit singer-songwriters, maar als er een band bij moet, is dat te regelen." "Covers, eigen werk, jazz; dat maakt allemaal niet uit”, zegt Dion. "We helpen muzikanten ook weer een stapje verder en niet alleen die van school. Het kan ook met artiesten van buitenaf."

Diegene die het concert wil binnenhalen doet een kleine duit in het zakje. De rest betaalt TIKTAC. "Mensen willen niet graag betalen voor jonge, opkomende acts. We willen die jonge artiesten daarom een kans geven om publiek te bereiken. Om het ook voor het publiek aantrekkelijk te maken, houden we de prijs zo laag mogelijk. De artiest wil natuurlijk ook wel wat. Gratis spelen kan overal. We willen de artiest daarom een goede gage meegeven. Dat is de reden dat we subsidie hebben aangevraagd", vertelt Tomas. Het volgende concert moet eind oktober plaats gaan vinden. Daar verklappen de heren echter niks over. Het is tenslotte privé...