Kindergarten overleeft tegenslagen

Puberend festival ondanks tegenvallers wederom geslaagd

Dirk Stolk ,

In de zomer van 2012 was Tilburg plots een dance-festival rijker. Kindergarten zag haar kans en zette een festival neer in het Stadspark. Anno 2014 is het feestje uitgegroeid tot een van de toonaangevende evenementen van Tilburg, waarbij verhuisd werd naar het Leijpark. De bijbehorende indoor editie, in poppodium 013, beleefde zaterdag 25 oktober haar derde editie, welke in de aanloop echter de nodige tegenslagen zag..

Zo werd vooraf gepromoot met een extra uurtje; de wintertijd gaat in en Kindergarten zou tot 04:00 nieuwe tijd -dus 05:00 'voor het gevoel'- door mogen knallen. Helaas werd enkele dagen voor het festival duidelijk dat dit toch niet het geval was. Op de dag van het evenement slaat het noodlot wederom tweemaal toe: de online ticketverkoop via de website ligt er een tijdje uit en een van de toonaangevende namen op het affiche, Paul Woolford, mist zijn vlucht. Dit brengt echter goed nieuws met zich mee voor de fans van Nina Kraviz; zij mogen nu twee uur lang naar de Russische schone luisteren.

Ondanks de erg sterke line-up, is het vanavond niet uitverkocht -in tegenstelling tot de vorige twee indoor edities-, maar over de muziek kan men kort en krachtig zijn: kwalitatief voldoen de sets aan de maatstaf die je van dergelijke namen mag verwachten. Cees van Balen opent de Grote Zaal die langzaam vol loopt, gevolgd door de man met het rode masker, Redshape. Hierna draait Nina Kraviz (ondanks enkele technische mankementjes) twee uur lang met een goed gevulde zaal aan haar lippen en mag Egbert de laatste anderhalf uur de nacht in beuken.

Het voordeel van de opkomst is de dansruimte in zowel de Grote als de Kleine Zaal. In laatstgenoemde krijgen Budakid, Arjuna Schiks, Nuno Dos Santos B2B Job Jobse en Gerd allen meer dan anderhalf uur de tijd om zich te profileren, welke gelegenheid zij middels fijne setjes aanpakken.

Dan de sfeer: bij binnenkomst in 013 valt er gelijk iets op. Of beter gezegd, juist niet. De heliumkaraoke en de knutselhoek zijn niet meer. Waarom deze keuze is gemaakt, is ons onduidelijk, maar het doet wel afvragen of de slogan 'never grow up' nog van toepassing is op Kindergarten. Overigens impliceert de recente profielfoto met 'night culture' dit ook al. Zowel qua sfeer als qua line-up lijkt het festival te groeien. Minder poespas, meer recht voor z'n raap. Zo ook in de aankleding; de zalen zien er sfeervol uit, met de namen van de DJ's op de schermen naast het podium, extra plateaus op de trappen van de Grote Zaal, strakke visuals op de achtergrond en het nieuwe soundsystem. Meer is niet nodig. Kindergarten wordt volwassen, maar is nog wel aan het puberen.