EP-release De Eerste de Beste in Hall of Fame

Nederlandstalige indierockers presenteren 'Juist' met trots

Jenny Janssens ,

Het voormalige The Sidekicks gooide vorig jaar het roer om en koos ervoor om alleen nog maar Nederlandstalige nummers te schrijven. Een nieuwe weg, en daar hoort ook een nieuwe bandnaam bij. Dus sinds dit jaar gaat de Tilburgse band verder onder de passende naam De Eerste de Beste. Indierock in je moedertaal: catchy, dansbaar en vooral erg leuk. Dat was in ieder geval al de eerste indruk van de single genaamd De Rotonde die zij in februari releasten. Nu hebben de heren een EP uit genaamd 'Juist' die zij vanavond voor het eerst helemaal ten gehore zullen brengen in de Hall of Fame.

Gosí

De avond wordt geopend door een uiterst vrolijk IJslands duo. Andrí Petur, aka Gosí, brengt samen met zijn gezellige muzikale metgezelle een portie electropop met invloeden uit de 80’s. Met zijn synthesizer en flinke dosis positieve energie van beide muzikanten zit de sfeer er meteen lekker in.  Maar helaas is de beweging vooral op het podium te vinden; het publiek vindt het vooral een interessant schouwspel om naar te kijken. 

De Eerste de Beste

Dan is het de beurt aan de band waar het vanavond allemaal om draait: De Eerste de Beste. Gehuld in geheel gecustomizede kleding die afgestemd is op het artwork betreedt het viertal het podium van de Hall of Fame. De overhemden die bestaan uit geometrische vormen met veel paars en geel zorgen voor een kloppend totaalplaatje op het podium. En niet alleen de kleding is goed uitgedacht, ook de merchandise. Frontman Joost wijst erop dat zijn baard kan kopen, in een lijstje om boven je bed te hangen. Na dit korte verkooppraatje zet de band het nummer, hoe toepasselijk, "De Jongen met de Donkere Baard" in.  

Stuk voor stuk komen er pakkende nummers voorbij waarin alle instrumenten even goed aan bod komen. De synths van frontman Joost gaan moeiteloos op in de catchy baslijnen van Bart. Evenals de gave gitaarriffs van Dennis en de strakke drumpartijen van Niek.  De poëtische teksten van Joost waar iedereen zich wel kan vinden. Dan roept Joost gastmuzikant Jochem Jonkers het podium op. Met zijn saxofoon draagt hij zijn muzikale steentje bij bij onder andere het nummer Ik Zal De Eerste Zijn.
 

Er heerst een fijne interactie tussen de muzikanten. Menig glimlach wordt uitgewisseld op het podium. De heren van De Eerste de Beste hebben zichtbaar plezier in het optreden en dat werkt aanstekelijk op het publiek en aan het laatste nummer heeft het publiek in de Hall hoorbaar geen genoeg. Als de muzikanten het laatste nummer hebben gespeeld, wordt er luidkeels gevraagd om een toegift: "Nog een rondje!’’ wordt er gescandeerd. De mannen nemen weer plaats op het podium en zetten de Rotonde in. Nog even dansen om deze mooie avond af te sluiten.