BANGANAGANGBANGERS in overdrive

Tilburgs collectief organiseert eigen avond op Amsterdam Dance Event

Jessy de Cooker ,

Enkele jaren geleden kende niemand artiesten als Royal Blood, Calvin Harris en Kensington. Nu zijn het bekende namen in de binnen- en buitenlandse muziekwereld. Een ander bewijs van deze snelheid is het Tilburgse BANGANAGANGBANGERS. Het dj-collectief is amper twee jaar oud, maar organiseert op 15 oktober een zelfgeregisseerde avond op het Amsterdam Dance Event. En de Banganatrein is niet van plan te stoppen.

Honderd shows hebben de BANGANAGANGBANGERS er sinds hun ontstaan in 2012 op zitten. De groep, bestaande uit drie dj's (Ernst, Frank en Sam), een mc (Sidney) en een producer (James), rijgt ze aaneen of het niets is. “Honderd shows, ja?”, vraagt Sam zich af. “Wow, dat is best bizar. Zo voelt het niet namelijk.”  Deze reeks optredens hadden veelal in Brabant en Limburg plaats, maar de mannen voeren snel hun show op in de hoofdstad. Frank: “In het begin zeiden we: ‘Het zou tof zijn als we over een jaartje dit doen of dat festival pakken, maar optreden op het Amsterdam Dance Event (ADE) is nooit bij ons opgekomen.” Nu hopen ze met hun Bikibangers-avond de North Sea Jazz Club te vullen.

In samenwerking met Biki90, een Eindhovense  collectief, mochten de mannen van BANGANAGANGBANGERS een eigen programma samenstellen. “We hadden nu natuurlijk de uitgelezen kans om neer te zetten wat we willen en wat er voor ons qua muziekstroming het beste bij past.”, vertelt Sam. “Er zijn op het ADE natuurlijk meer avonden waar we tussen zouden passen, maar dit is perfect.” De line-up staat, is de algehele mening met acts als Guerilla Speakerz en Karimooo. Daarnaast praten Don de Baron (NoizBoiz) en De Gelogeerde Aap (Boef en de Gelogeerde Aap) alles aan elkaar.  Bij het horen van de naam Guerilla Speakerz leeft Frank helemaal op. “Dat zijn mijn grote helden. Tot voor kort keek ik echt torenhoog tegen ze op. Dat zij gewoon bij ons komen, is voor mij persoonlijk een speciaal moment.”Dat ze laatst een productie van BANGANAGANGBANGERS draaiden, was voor Frank nog specialer. “Maar, we hebben Karimooo ook”, vult Ernst hem aan. “Hij sloopte afgelopen jaar op Solar de tent.”
 

Naast deze bekende namen nodigde het Brabantse collectief ook enkele bekenden uit. Losco is een Belgisch collectief en Lola en Cesqeaux behoren tot de vriendenkring. Ernst : “We komen gewoon met een vriendencollectief naar het ADE”. Direct haakt Frank in: “We willen graag dat al onze fans en vrienden komen. Dit is voor ons heel speciaal en we willen met iedereen van wie we houden een topavond maken.” Om dat te volbrengen, regelen de BANGANAGANGBANGERS als organisatoren een busservice naar Amsterdam. “Er rijden rond het optreden door werkzaamheden aan het spoor geen treinen rond Tilburg. Om onze fans tegemoet te komen, hebben we een bus gehuurd die via Eindhoven en Tilburg rijdt”, legt Sam uit. De bus herbergt een dj-booth en een bar voor een comfortabele reis richting de hoofdstad. “Als de North Sea Jazz Club tot de nok toe vol staat met mensen die wij goed kennen, is mijn avond al geslaagd.”

Frank, Ernst en Sam kijken met positieve spanning uit naar hun eigen avond in Amsterdam. “Je moet als dj-collectief elkaar goed aanvoelen”, vertelt Frank. “We zijn nu bijna twee jaar bezig en we zijn inmiddels zo aan elkaar gewend dat we voor een optreden niet meer zenuwachtig hoeven te zijn.” De dj heeft zijn zin amper afgemaakt of Sam vult hem aan. “Ik heb eigenlijk alleen in het begin zenuwen gekend. Alleen voor het eerste festival dat we deden, scheet ik bijna in mijn broek van de spanning, maar op een gegeven moment raak je gewend aan het feit dat je moet optreden. Als kok is je eerste week bij een nieuwe baas immers ook spannend!” Kortom, de BANGANAGANGBANGERS gaan zonder zenuwen Amsterdam  veroveren met hun Bikibangers. En dat willen ze weten ook. Ernst: “We gaan van de eerste meteen naar de vijfde versnelling met overdrive erop.”
 
Kaarten voor Bikibangers zijn te verkrijgen via de website van het Amsterdam Dance Event. Tickets voor de busdienst verloopt via de BANGANAGANGBANGERS.