Steve Ignorant verrast met spoken word-performance Steve Ignorant verrast met spoken word-performance

Oude punkveteraan geeft ons een inkijkje in zijn jeugdjaren

, Maarten de Waal

Steve Ignorant verrast met spoken word-performance

Oude punkveteraan geeft ons een inkijkje in zijn jeugdjaren

Maarten de Waal ,

Steve Ignorant, vooral bekend van de legendarische punkband Crass, mocht deze editie van Incubate een aantal avonden cureren in de V39. Vele kompanen van weleer zijn de afgelopen avonden de revue gepasseerd, maar vanavond staat hij dan eindelijk zelf op de planken, bijgestaan door bassist Peter en toetseniste Carol.

Oude punkveteraan geeft ons een inkijkje in zijn jeugdjaren

Steve Ignorant, vooral bekend van de legendarische punkband Crass, mocht deze editie van Incubate een aantal avonden cureren in de V39. Vele kompanen van weleer zijn de afgelopen avonden de revue gepasseerd, maar vanavond staat hij dan eindelijk zelf op de planken, bijgestaan door bassist Peter en toetseniste Carol. De oplettende bezoeker had bij de aankondiging van deze show gezien dat het om een spoken word-optreden zou gaan, maar schrijver dezes was toch wel verbaasd toen hij door deze oude punker getrakteerd werd op een lange monoloog over zijn eigen bestaan, ondersteund door spaarzame maar zeer stemmige achtergrondmuziek. Zo leer je iemand eens van een heel andere kant kennen… 

CONCERT
Steve Ignorant, Carol  & Peter, V39, zondag 18 september

MUZIEK
Niet de muziek, maar het gesproken woord stond hier centraal.  De begeleidende klanken hadden slechts ten doel een bepaalde sfeer te tekenen, en dat gebeurde verbazingwekkend goed, zeker wanneer we Steve op zijn woord geloven dat hij zijn tekst ‘ad lib’, dus voor de vuist weg zat te produceren. Af en toe herhaalde hij een zin, en dat leek een teken voor de begeleiding om over te gaan op een ander register, maar toch is het knap te noemen dat woorden en muziek ondanks het geïmproviseerde karakter van deze voorstelling  bijzonder goed in elkaar haakten. Op een vreemde manier kreeg het geheel zo wel iets van een soort (anti-)progrocksuite, een streetwise working-class-tegenhanger van wat een band als Marillion doet, hoewel natuurlijk muzikaal veel eenvoudiger en onuitgewerkter. 

PLUS
Wanneer je ervoor open staat, weet de man je in het hart te raken met zijn verhaal over zijn ongelukkige schooljaren, waar hij als getaldyslectisch kind de ene na de andere les uit zijn hoofd moet knallen waarvan hij het nut niet inziet,  omdat hij toch is voorbestemd voor een leven in de fabriek. Later in die fabriek is het al niet veel beter, hoewel hij in elk geval wel wat geld verdient, dat hij vervolgens in de weekenden uitgeeft aan drankgelagen met zijn ‘firm’, die geregeld slaags raakt met rivaliserende jongerenbendes. Niet de meest vervullende wijze om je tijd te besteden, dat beseft hij zelf ook wel, en net als iedereen droomt hij van meer, zonder goed te weten waar hij het zoeken moet, tot hij in een band terecht komt. Tussendoor geeft hij ook nog een hilarische beschrijving van zijn eerste sekservaring en de uiteindelijke breuk met het meisje in kwestie (ze vond hem te negatief), de wijze waarop zijn moeders dood hem behoorlijk koud liet, etc. Voor een geïmproviseerd verhaal steekt het werkelijk prima in elkaar.

MIN
Na twintig minuten is de koek wel op, en na nog een keer herhaald te hebben dat je je in een wereld vol haat moet vastklampen aan elk beetje liefde dat je tegenkomt, verontschuldigt Steve zich en verlaat het podium. Hij schijnt er zelf nogal over in te zitten dat hij niet de volle speelduur heeft weten vol te maken, maar ja, een improvisatie kun je nu eenmaal niet van tevoren uittekenen, het loopt zoals het loopt en als er een natuurlijke afronding bereikt is, zou het zinloos zijn nog verder te gaan. Niet echt een groot minpunt dus.

CONCLUSIE
Steve Ignorant is een stuk minder onwetend dan hij zich voordoet.  

CIJFER
9

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg