Nieuwste Definitie van Dopeheid draait om collectieven Nieuwste Definitie van Dopeheid draait om collectieven

Programmeur Mike de Wit: “Ik blijf deze concepten niet voor altijd doen”

, Bas van Duren

Nieuwste Definitie van Dopeheid draait om collectieven

Programmeur Mike de Wit: “Ik blijf deze concepten niet voor altijd doen”

Bas van Duren ,

Meer dan veertig hiphopacts geven eind deze maand acte de présence op Definitie van Dopeheid, het Nederlandstalig hiphopfestival in 013. Voor programmeur Mike de Wit is het alweer de zeventiende editie en belooft het volgens hem vooral de editie te worden van de hiphopcollectieven.

Programmeur Mike de Wit: “Ik blijf deze concepten niet voor altijd doen”

Meer dan veertig hiphopacts geven eind deze maand acte de présence op Definitie van Dopeheid, het Nederlandstalig hiphopfestival in 013. Voor programmeur Mike de Wit is het alweer de zeventiende editie en belooft het volgens hem vooral de editie te worden van de hiphopcollectieven.


Wat gaat de komende editie van DVD bieden?

Mike de Wit: “Veertig acts waarvan er een aantal hun podiumdebuut maken op DVD. Een daarvan is Pariaz, een collectief uit de Bijlmer waar onder andere MO&Brakko en Dret & Krulle in zitten. Op 101barz.nl staat een sessie die wat belooft voor het optreden zelf. Verder is er een andere, nieuwe groep: De Kamer. Dat zijn zuidelijke rappers bij elkaar met Tailers van KGV, Skenkie, Risskant, Perverz en Ad-Rem. N7N & Steen komen optreden met een elektrische gitaar erbij, rauwe hiphop komt van Dead Homies, en de Fakkelteitgroep compleet als afsluiter kortom, genoeg voor iedereen.”

Op de line-up ontbreken namen van Noah's Ark. Is dat een bewuste keus?


“Definitie van Dopeheid staat voor vernieuwing. Jiggy heeft geen nieuwe plaat uit net als Winne, Manu etc. Dan kan ik wel iedereen vragen om hetzelfde te doen als vorig jaar, maar daar doe ik niemand een plezier mee. Het moet wel vers zijn, al moet ik wel zeggen dat ik graag Hef had geboekt. Bang Bros stond nog in mei op 013HipHop en later op Hype en Manu komt optreden met Blaxtar.”

Over Blaxtar gesproken: op zijn weblog staat een vlammend betoog over de marginalisering van Nederlandstalige hiphop en de onzin van awards. Deel jij dat sentiment?


“Ik ben het grotendeels met Blaxtar – hij komt met live-band naar DVD - eens. Ik ben zelf geen voorstander van awards en andere randzaken. Juist omdat ik meer met live-shows bezig ben, zegt me dat zo weinig. Natuurlijk is het goed als bevestiging voor mensen die goed bezig zijn, maar die weten dat van hunzelf ook wel. Over de vernauwing van Nederlandstalige hiphop door de mainstream-media heeft Blaxtar een goed punt. Ik zie ook dat juist de overgesubsidieerde festivals op safe spelen en terugvallen op dezelfde hiphopnamen en de massa zal nooit eens wat anders horen.”

Zit de massa wel te wachten op iets anders?


“Iedereen kan wel roepen 'Wat de boer niet kent, dat vreet ie niet', maar de boer krijgt vaak niets anders aangeboden. Als dat zo blijft, dan zal Nederlandstalige hiphop nooit worden geaccepteerd door de massa media en heb je als gesubsidieerd festival júist de taak om het andere geluid te laten horen. Idealistisch, maar zo denk ik.”

Maar er staan ook acts van TopNotch op DVD.


“Klopt, maar ik vind het te ver gaan om Top Notch te bestempelen als een label waar de commercie hoog in het vaandel staat. Winne, Fakkelteit en Typhoon zijn toffe acts.”

Zie je de vernauwing terug in de kaartverkoop?


“Die gaat goed, maar kan beter. Vorig jaar was het net niet uitverkocht en dat zal dit jaar weer gebeuren. Als je met veertig acts niet een hele hoop hiphopliefhebbers kan trekken, dan is er iets iets mis, al denk ik dat ook bij ons de recessie speelt en over het algemeen zijn hiphopliefhebbers geen voorverkoop kopers.”

Hoe is het volgens jou gesteld met de Tilburgse hiphopscene?

“Die bestaat niet. We hebben hier een aantal jongens die het ontzettend goed doen waaronder Boef en de Gelogeerde Aap en Timmietex, maar van een scene is hier niet echt sprake zoals we die in de randstad kennen. Wat wel in het voordeel spreekt van de Tilburgse acts is dat ondanks de shine die ze krijgen, dat ze niet naast hun schoenen gaan zweven. Cliché, maar waar: ze zijn gewoon zichzelf gebleven. Tilburgse nuchterheid.”

Hoe lang blijf je Definitie van Dopeheid runnen?

“Dat is koffiedik kijken. Ik blijf het tof vinden om te doen, maar ik kan dit niet eeuwig blijven runnen. Ik word ook ouder en sta minder in de jeugdcultuur. Dan is liefde voor muziek niet genoeg. De state of mind van de jongere generatie is niet dezelfde als die van mijn generatie. Dat is niet per sé goed of slecht, maar het is wel anders.”

Definitie van Dopeheid is op zondag 31 oktober in alle zalen van 013. Het programma begint vanaf 13:00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg