3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in oktober

, Wouter de Waal en Marco van Hoof

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in oktober

Wouter de Waal en Marco van Hoof ,

We kunnen er niet meer onderuit, de herfst is echt ingevallen en de dagen worden korter. Dan kun je natuurlijk depressief voor je uit gaan staren op je tochtige kamertje. Je kunt echter ook je stalen ros pakken en jezelf al of niet door weer en wind naar betere, aangenamere oorden transporteren. Oorden zoals de onderstaande, waar ook deze maand weer meer dan genoeg te doen is.

Deze concerten mag je niet missen in oktober

We kunnen er niet meer onderuit, de herfst is echt ingevallen en de dagen worden korter. Dan kun je natuurlijk depressief voor je uit gaan staren op je tochtige kamertje. Je kunt echter ook je stalen ros (of gewoon de benenwagen) pakken en jezelf al of niet door weer en wind naar betere, aangenamere oorden transporteren. Oorden waar muziek weerklinkt en met een beetje geluk mensen net als jij rondlopen. Oorden zoals de onderstaande, waar ook deze maand weer meer dan genoeg te doen is.

GOSLINK – 1 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Een koekblikbanjo, een fruitkistgitaar, een fruitkistdobro en een saladeschaalbanjo. Het klinkt wellicht als een setje waar je een surrealistisch kwartetspel mee kunt winnen, maar het zijn wel degelijk bestaande instrumenten. Goslink bespeelt ze. Sterker nog, hij heeft ze zelf in elkaar geknutseld. Met deze creaties én een zevenkoppige band brengt hij de rustige, Nederlandstalige doch soms bluegrassachtige composities van zijn half september verschenen cd 'Stil Leven'.

FOR A MINOR REFLECTION – 3 OKTOBER, BAT CAVE 013
Met het toenemend duistere weer is het natuurlijk altijd toepasselijk de blik naar het hoge noorden te richten. Naar IJsland bijvoorbeeld, waarvan For A Minor Reflection de perfecte muzikale afspiegeling vormt: uitgestrekte klanklandschappen, repetitief maar met een grote onderhuidse spanning. Onder de oppervlakte borrelen immers geisers en broeit de lava, wat op onverwachte momenten tot heftige uitbarstingen leidt. Deze eerste zondag van oktober kun je ze live in de Bat Cave aan het werk zien (net als A Liquid Landscape, de Groninger groep die het noordse gevoel deze dag compleet maakt).

INCUBATED 01 – 7 OKTOBER, PARADOX
Incubate is voorbij, lang leve Incubated! Vanaf nu hoef je geen lang jaar meer te wachten voordat je weer kunt genieten van het beste wat de muzikale ondergrondse te bieden heeft. Iedere eerste donderdag van de maand kun je terecht in Paradox voor een Incubated avond, met deze keer de albumpresentatie van het Gentse Kiss The Anus Of A Black Cat, een samenwerking van avant-gardistisch stemkunstenares Carla Bozulich met bassist Massimo Pupillo van ZU en het vrolijk onzinnige Adolf Butler. Schrijf dus maar alvast in je agenda. (Of hou je toch meer van ouderwetse stonerrock? Dan kun je terecht bij Lonely Kamel in de Cul.)

PLAYGROUNDS FESTIVAL – 7 + 8 OKTOBER, ALLE ZALEN 013
De eerste week van oktober is meer dan druk genoeg voor de muziekliefhebber, want naast alle reguliere concerten is er ook nog het Playgrounds Festival in 013. Toegegeven, het is hier zeker niet alleen muziek wat de klok slaat, maar met een gevarieerd concertprogramma waarbij naast het melige De Jeugd Van Tegenwoordig ook serieuze acts als PVT en The Field op de rol staan, is er ook op dat gebied genoeg te doen. Voor de geïnteresseerde in allerhande kruisbestuivingen tussen nieuwe media is dit festival natuurlijk sowieso verplichte kost. Het volledige programma vind je op www.playgroundsfestival.nl.

LOCAL HEROES 10 JAAR – 10 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Tien jaar voorziet de belangenvereniging voor popmuzikanten in Tilburg Roxxity ons al van een feestje met een uitsnede van de vele muzikale helden die onze stad rijk is. Op de tiende van de tiende wordt dat in 013 gevierd en wederom treedt een diverse groep van lokaal talent aan. Van de onversneden blues van The Radical Roosters en de punkpop van De Kling tot het singer-songwriter werk van bijvoorbeeld Tom Wolkers, Bridget van Zundert en Mathijs Luijten. Allemaal gratis en voor niets te bezichtigen op deze verloren zondag, dus wat let je?

THE THING FEATURING OTOMO YOSHIHIDE – 13 OKTOBER, PARADOX
Het ding dat deze woensdag in Paradox komt aanzeilen is niet bepaald bestemd voor mensen met tere oortjes. Niet geremd door muzikale hokjes stuitert het lustig alle kanten op en gaat daarbij niet zelden stevig te keer. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het Scandinavische trio vandaag ook nog eens aangevuld door Japanse gitarist Otomo Yoshihide, een eigenaardig sujet dat zich bijzonder aangetrokken voelt tot de noise traditie van zijn land. Als je het gevoel hebt dat je oren wel toe zijn aan een grondige uitspuitbeurt, is deze bijeenkomst je uitgelezen kans.

JON OLIVA’S PAIN – 15 OKTOBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Het muzikale zwaargewicht van deze maand (met de nadruk op zwaar) is wel Jon Oliva, de man die ergens eind jaren zeventig samen met zijn broer Criss een metal bandje genaamd Avatar oprichtte, enige jaren later omgedoopt tot Savatage. Met deze illustere groep behaalden de broers de nodige muzikale triomfen (hoewel ze nooit het succes hebben gekend dat ze verdienden) en ook na het tragisch verongelukken van Criss in 1993 zette Jon de band voort. Sinds een aantal jaar gaat hij echter liever onder eigen naam de wereld rond, zij het met een groep die qua geluid behoorlijk in het verlengde van Savatage ligt. Vanavond kun je de legende in 013 zien, waarbij ook DVD opnamen zullen worden gemaakt. Mis het dus niet.

ZWARTE VLEUGELS – 20 OKTOBER, PARADOX
Achter Zwarte Vleugels gaan de (min of meer) lokale beroemdheden Niels Duffhuës, Nick J. Swarth en Hans Timmermans schuil. Gedrieën zullen ze deze woensdag een multimediale performance verzorgen waarin muziek, gesproken woord, internet en stomme film een interessant verbond aangaan. Wat je jezelf hier precies bij moet voorstellen? Kom gewoon langs en laat je verrassen door het nieuwe project van de drie zwarte manschappen. Misschien kun je zelf ook iets stemmigs aantrekken.

PLACE OF SKULLS – 26 OKTOBER, LITTLE DEVIL
De schedelplaats (oftewel Golgotha voor de evangelisch onderlegden) vormt een prima bron van inspiratie voor de Amerikaanse doemdenkers die deze dinsdag Little Devil aandoen. Niet geschikt voor pretlichten kortom, wel voor mensen die bands als Pentagram en Death Row koesteren (die overigens beide al eens door de Roadburn organisatie naar Tilburg gehaald zijn): daarmee heeft Place Of Skulls namelijk de nodige personele verwantschap. Gesteund door de Japanners van Eternal Elysium zal de band het publiek dus ongetwijfeld een loodzware avond weten te bezorgen.

SHINING – 28 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
De oplettende Tilburgse concertganger is natuurlijk verre van onbekend met het Noorse Shining. Twee jaar geleden stonden de mannen immers al op het toenmalige ZXZW en tijdens het afgelopen Roadburn festival mochten ze zowel alleen als samen met hun landgenoten van Enslaved op het podium aantreden. Vandaag staan ze wederom in 013 en iedereen die vertrouwd is met hun nieuwste album ‘Blackjazz’ (de titel zegt het eigenlijk allemaal) weet dat dit een geweldige muzikale avond gaat worden (en als je er dan toch al bent, check dan ook even het lokale jazz metal project Cube).

POPRONDE – 29 OKTOBER, ALLE TOFFE SPOTS IN DE BINNENSTAD
Popronde in deze lijst opnemen is eigenlijk een beetje raar. Immers, jij als muziekliefhebber pur sang kent Popronde natuurlijk allang en je hebt dan ook helemaal geen aanmoediging van ons nodig om erheen te gaan. Je weet nu dat het op 29 oktober is en die vrijdag heb je dientengevolge zojuist al in je telefoon of - als je oldskool bent - in je agenda benoemd tot Popronde-avond. Het enige dat wij nog kunnen zeggen, is dat I Am Oak in 013 waarschijnlijk de grootste naam zal zijn van deze editie en dat al die andere bandjes op al die andere locaties als vanouds zullen bewijzen dat minder bekend niet per se minder bemind betekent.

WOOST + THE VAN JETS – 30 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Aan het eind van de wijnmaand is de uiterst uitgekiende poprock van viermansformatie Woost (net als het eerder genoemde I Am Oak ook te gast geweest in De Wereld Draait Door) te aanschouwen in de Kleine Zaal. De combinatie met de aanstekelijke garagerock van het Belgische The Van Jets maakt dat er een soort van mini-Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen-avond in het vooruitzicht ligt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg