Black metal band Mayhem sloopt hotelkamer in Tilburg

"We hebben een bloedspoor gevolgd dat door de voordeur naar buiten liep"

Atze de Vrieze ,

De Noorse band Mayhem heeft in de nacht van zondag op maandag een enorme ravage aangericht in hotel Brasserij Central aan de Spoorlaan. Het ANP meldt dat planten op straat gegooid waren, spiegels, een wastafel en lamellen in de badkamer kapotgetrokken, bedden en tv vernield en de muren bevlekt.

"We hebben een bloedspoor gevolgd dat door de voordeur naar buiten liep"

Een klassiek gevalletje rock ’n roll in Tilburg. De Noorse band Mayhem heeft in de nacht van zondag op maandag een enorme ravage aangericht in hotel Brasserij Central aan de Spoorlaan. De black metal veteranen traden zondagavond op in podium Hall Of Fame in de Tilburgse binnenstad. Na afloop heeft de band grote vernielingen aangericht in een van de kamers. Het ANP meldt dat planten op straat gegooid waren, spiegels, een wastafel en lamellen in de badkamer kapotgetrokken, bedden en tv vernield en de muren bevlekt. In het hotel is ’s nachts geen personeel aanwezig, maar een medewerker die maandagochtend de ravage ontdekte schakelde de politie in, die band en crew arresteerde. Het hotel schat de schade op minimaal 5000 euro.

Mayhem is een band met een reputatie. De band geldt als een van de grondleggers van de Noorse black metal, een scene die van meet af aan omringd was met dubieuze praktijken. Een van de eerste zangers van de band, Dead, pleegde zelfmoord. Zijn opvolger Euronymous werd vermoord door collega-muzikant Varg Vikernes alias Burzum. De band houdt er een intense liveshow op na. Toch is het optreden van de band – tegenwoordig met zanger Atilla Csihar – volgens programmeur Barry Verhaaren van Hall Of Fame zonder problemen verlopen. Het optreden stond in eerste instantie gepland in rockcafé Little Devil, maar was daar zo snel uitverkocht dat uitgeweken werd naar een grotere locatie. “Het is spijtig dat dit is gebeurd”, zegt Verhaaren. “Hier is alleen het klepje van de handdoekendispenser gesneuveld. Dat kun je geen vernieling noemen.”

Verhaaren zegt goed voorbereid geweest te zijn op de controversiële band. “We hadden begrepen dat deze band een reputatie heeft. Zo heeft de zanger een paar jaar geleden eens een donkere jongen geld geboden om op het podium te komen. Vervolgens heeft hij hem als zijn slaaf aan de ketting gelegd. Dat soort dingen vinden wij niet kunnen. Maar gisteren is er niet zoiets gebeurd. Het publiek was vriendelijk. Het enige opvallende is dat we - toen het publiek allang weg was - nog een bloedspoor hebben gevolgd dat door de voordeur naar buiten liep. We hebben niets aangetroffen.”

Jurgen van den Brand van Roadburn festival was zondagavond als bezoeker aanwezig bij het optreden van Mayhem. Ook hij heeft geen opvallende dingen gezien in Hall Of Fame. “Al was de sfeer niet echt goed. Er was wat gedoe met de roadies, die te laat binnen waren en vervolgens niet echt opschoten met hun werk. Om eerlijk te zijn vond ik het optreden nogal tegenvallen. Ik vind de eerste plaat van Mayhem geweldig en was nieuwsgierig omdat Atilla van Mayhem tegenwoordig ook in Sunn O))) speelt. Twee weken terug in Utrecht was hij geweldig, maar nu vond ik er mede door erbarmelijk geluid niet veel aan.”

Ook Jurgen van den Brand kent de reputatie van Mayhem. “Eigenlijk is het een wonder dat dit soort dingen niet continu gebeuren. Die jongens leven op allerlei vreemde poeders en pillen. Ik heb begrepen dat ze in Amerika een tijd lang met een varkenshoofd rondgereden hebben, net zolang tot de stank niet te harden was en ze uit de tour gesmeten zijn. Volgens mij zitten er nogal wat verknipte geesten in de band.”