Kraantje Pappie neemt publiek mee naar next level

Scout Out Talent avond in Kroepoekfabriek

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Sandra Grootenboer ,

Altijd een goede manier om het weekend te beginnen; Kraantje Pappie die de boel even in gang komt zetten. Onlangs nog verkozen tot beste rapper tijdens de 3FM Awards en druk bezig aan zijn tweede plaat. Ondertussen blijft hij veelvuldig optreden. Afgelopen vrijdag stond hij in Vlaardingen.

In het teken van Scout Out Talents staat er in de Kroepoekfabriek naast de populaire rapper ook nieuw talent op het podium. Het voorprogramma zou de hiphop-formatie Kortsluiting moeten zijn. Vorige maand presenteerde het drietal Risskant, Kaascouse en Pro6verbaal hun debuutplaat KSEMFD in de Kroepoekfabriek maar vanwege miscommunicatie is vanavond alleen Kaascouse aanwezig. De rapper uit Rotterdam-Zuid legt even uit dat hij half Nederlands, half Marokkaans is, vandaar zijn naam. Naast onderdeel van Kortsluiting neemt hij het op tegen andere rappers in Punch Out Battles. In zijn korte set vallen vooral de grappige raps op die worden geleverd met diverse beats. De She's Like the Wind sample brengt zelfs wat leven in de zaal. Voor de rest is de sfeer mak, hoewel Kaascouse zijn best doet om de zaal in beweging te krijgen.

Hoe anders reageert het publiek wanneer Kraantje Pappie, Fiddox en DJ Nitty Wow het podium bestormen. De vibe zit meteen goed, petten staan dezelfde kant op en er worden enkele high five's uitgedeeld. Aftrappen doen ze met School Is Begonnen, afkomstig van de Semi Bekend EP. Toepasselijke track, vanavond lijkt Kraantje de meester en neemt hij ons mee naar the next level. De Noisia beats liggen er dik op tijdens Het is Over (in de remix) en Ze Volgen. De pas 19-jarige DJ Nitty Wow, vaste stand in van DJ Friss die onlangs is getrouwd en inmiddels onder de plak leeft aldus Kraantje Pappie, weet op gepaste momenten de muziek een eigen touch te geven. Allemaal onderdeel van de energieke show gedragen door de Groninger die regelmatig terugkijkt naar zijn verleden.

Rappend gaat het over het begin van zijn carrière zoals in de track Arbeidersklasse van de Boulimia EP of het aan zijn moeder opgedragen Wat Nou Als Het Lukt. Gelukkig zijn er genoeg nieuwe elementen te ontdekken. Het freestylen over random objecten die in de zaal worden hoog gehouden blijkt een leuke afwisseling en laat nogmaals het talent zien van Kraantje. Minder geslaagd is een soort Wall Of Death dat niet helemaal succesvol verloopt. De rechtse helft van het publiek loopt de andere helft zowat omver. Kraantje denkt aan de jeugdige bezoekers en haalt een klein meisje het podium op. Tijdens de alcoholverheerlijking van Barkeeper vraagt hij wie er allemaal onder en boven de 16 jaar is. Toch vindt hij het wel stoer als je onder de 16 al een biertje op hebt.

Jong en oud gaan hoe dan ook los wanneer we ondertussen bij het volgende level aankomen. Aangezien Rotterdam vlakbij ligt krijgen we uiteraard een streepje gabber. Toch wordt er naast het hakken, ''de mooiste dans van Nederland'', vooral veel gesprongen. Crane doet tussendoor even een moonwalk en gaat dan verder met Ghostin' waarin het bijpassende dansje wat wegheeft van Jacksons´ Thriller. De goede strobe effecten zorgen voor de rest in de prima zaal van de Kroepoekfabriek. We zitten dan al op level 9 maar kunnen gauw door naar level 10. Iedereen moet dan wel zijn goud over shirt doen tijdens GOSH. Iedereen houdt twee vuisten de lucht in en beweegt mee richting het kookpunt in de vorm van Waar is Kraan? en Van God Los. "... en we hebben geen grens vanavond!'' Zo los gaat het vanavond niet, toch weet Kraantje ook deze keer de tent weer op zijn kop te zetten.