Grote Prijs Zuid Holland: Singer Songwriter

Maurice Bleeker is publiekslieveling en wint tevens de eerste prijs

Tekst: Marieke Drees, foto's: Megin Zondervan ,

In Rotown werd de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland georganiseerd door de Popunie. Zes kandidaten streden om de felbegeerde prijzen.

Maurice Bleeker is publiekslieveling en wint tevens de eerste prijs

De singer-songwriter die het spits mocht afbijten was Titus, muzikant en kunstschilder. Naast zijn atelier heeft dit talent uit Den Haag een eigen opnamestudio waar hij veel tijd door brengt. Zijn muzikaliteit kreeg hij mee van zijn ouders, beide klassieke musici. Titus bracht nummers ten horen met een folky sound, maar tot een echte climax kwamen geen van zijn nummers. Het was druk op het podium; Titus werd ondersteund door een 7-koppige band. De interactie met het publiek bleef uit waardoor Rotown niet geboeid bleef.

Christiane (Chrissy) Bohorquez uit Curaçao mocht na Titus het publiek laten horen wat ze kon. Ook Chrissy komt uit een muzikaal nest; vader is gitarist, moeder schrijft kinderliedjes en ook beide zusjes zijn bezig met muziek. Net als Titus heeft Chrissy een behoorlijke band meegenomen maar qua genre konden zij niet meer verschillen. Deze singer-songwriter speelde vooral soul/pop nummers die goed passen in musicals. De 21-jarige zangeres speelde zelf geen instrument waardoor het singer-songwriter gevoel niet overkwam op het publiek.

Voor het publiek werd het tijd voor opzwepende muziek, en dat is precies wat Fabian kon brengen. Ook deze singer-songwriter heeft buitenlandse roots. Elk nummer had een andere stijl (R&B, blues, hiphop en rap passeerde de revue) waardoor de zaal geboeid bleef, echter ging het gevoel van een ‘eigen stijl’  verloren. Fabian was de eerste singer-songwriter van de avond die het publiek bij het optreden probeerde te betrekken. De zang van Fabian was in orde, helaas was de achtergrondzang van mindere kwaliteit. Af en toe waren er valse uitschieters. Ook was de volgorde van de setlist niet slim gekozen, de laatste twee nummers waren niet de sterkste van de avond.

Na een korte pauze was het tijd voor Maurice Bleeker. Deze singer-songwriter uit Rotterdam begint wat onwennig maar vindt snel zijn draai. De trend van de avond is duidelijk een vol podium, ook Maurice heeft een uitgebreide band meegebracht ter ondersteuning. Deze band speelde echter wel de sterren van de hemel. Maurice was de eerste kandidaat van de avond waar je echt een stempel ‘singer-songwriter’ op kon zetten. Zowel gevoelige als meer rock/pop nummers werden ten gehore gebracht waar hij het publiek zeer enthousiast mee kreeg.

MicasMess (Mieke) is de vijfde kandidaat en heeft net als een aantal andere kandidaten een muzikale familie. Mieke is de eerste singer-songwriter die slechts met drie bandleden op het podium staat (gitarist, basgitarist en trommels), zelf bespeelt ze geen instrument op deze avond. Alhoewel Mieke een goede stem heeft weet ze de zaal niet genoeg te boeien. Voornamelijk de slecht gekozen setlist, er zit geen overgang in de nummers, lijkt hiervoor de reden. Daarnaast is er sprake van een aantal beginnersfouten (de microfoon wordt een aantal keren bij de versterker gehouden).

Op naar de laatste kandidaat van de avond; John C Fraser. Bij het betreden van het podium is het direct duidelijk, hij en zijn band hebben er enorm veel zin in. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk op het publiek dat flink meedanst op de nummers. Net als Anne-Mieke heeft John C Fraser relatief weinig bandleden meegenomen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit pop/rocknummers. Tijdens het tweede nummer laat John C Fraser zien hoe Rock ’n Roll singer-songwriters kunnen zijn; hoewel er een snaar van zijn gitaar brak speelde hij met dezelfde bezieling door.
Direct na de laatste act was het tijd voor het uitreiken van de publieksprijs. Op basis van het aantal decibel werd de winnaar gekozen. Met een oorverdovend geluid (118 decibel) won Maurice Bleeker de stem van het publiek, dit leverde hem een geldprijs van €250,- op.

Tegelijkertijd ging de juryleden in beraad. Enige tijd later waren ze er uit, ook al was het niet unaniem. De derde prijs ging naar John C Fraser. De jury vond deze act energiek en stijlvol maar miste persoonlijkheid. De tweede prijs werd gewonnen door Fabian, wegens zijn onderhoudende en brede repertoire. De jury was van mening dat de ballads onvoldoende boeiden. Maurice Bleeker won de eerste prijs vanwege zijn mooie stem en goede act. Wel was er nog ruimte voor verbetering; er was te weinig arrangement en te veel band. Door deze overwinning heeft Maurice onder andere een geldprijs van €1000,-, een optreden op het bevrijdingfestival van Zuid-Holland, een festivaloptreden op Wolpop, promotionele natrejecten en een professionele fotoshoot gewonnen.