'Geen groot Rotterdams podium voor 2015, kans klein op commercieel succes'

Gemeente zoekt opvolger WATT in centrum

Ingmar Griffioen ,

Cultuurwethouder Antoinette Laan denkt dat het tot 2015 duurt voor Rotterdam een groot poppodium heeft. De gemeente wil een nieuw poppodium voor duizend tot 1500 bezoekers in het centrum van de stad, maar vreest voor herhaling van het fiasco met WATT. "En dan is het nog de vraag of er voldoende geld beschikbaar is." Wel beschikbaar is 400.000 euro voor vervangende activiteiten in 2011.

Gemeente zoekt opvolger WATT in centrum

Cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) houdt er rekening mee dat het tot 2015 duurt voor Rotterdam een groot poppodium heeft. De gemeente wil een nieuw poppodium voor duizend tot 1500 bezoekers in het centrum van de stad. Bevreesd voor herhaling van het fiasco met WATT gaat ze eerst onderzoeken aan welke voorwaarden zo'n zaal moet voldoen. Dat schrijft Laan vandaag (woensdag) aan de gemeenteraad. "En dan is het nog de vraag of er voldoende geld beschikbaar is." Wel beschikbaar is 400.000 euro voor vervangende activiteiten in 2011.

In de brief verduidelijkt Laan haar plannen voor de Rotterdamse popsector en in het bijzonder voor de ontwikkeling van een nieuw grootstedelijk poppodium. Want daar ontbreekt het in Rotterdam aan sinds het faillissement van WATT in juni 2010. "Een dergelijk podium met 1000 à 1500 plaatsen bedient de bovenkant van het popaanbod waar de gemeente zich actief op richt: het raakvlak tussen gesubsidieerde optredens en commercieel rendabele popmuziek", schrijft Laan. Een podium van die omvang heeft volgens de wethouder weinig kans op commercieel succes. Barendregt: "Het blijkt in de praktijk dat zo'n middenzaal voor particuliere ondernemers niet rendabel is. Onderzoek wijst uit dat je boven een bepaald aantal bezoekers moet zitten om winst te maken."

Dat maakt het zo moeilijk om ondernemers te interesseren en een nieuw poppodium in een bestaand pand te huisvesten. De gemeente heeft volgens Barendregt lering getrokken uit de geschiedenis met WATT en neemt ook de adviezen mee van de Rotterdamse Rekenkamer, die in een rapport de rol van Rotterdam bij de ondergang van WATT kraakte. Een belangrijke aanbeveling van de Rekenkamer is dat de gemeente net als bij De Doelen of De Schouwburg zelf eigenaar is van een pand en dan subsidie verstrekt aan een onafhankelijke exploitatiestichting, die zorgdraagt voor het beheer van het pand en de programmering. Barendregt: "Dat is een groot verschil met WATT, dat een andere eigenaar had."

De Nieuwe Oogst is volgens Barendregt geen geschikt alternatief als poppodium. "Dan heb je het over een andere doelgroep: urban culture en het ligt ook niet in het centrum." Ook geen optie is het voormalige zwemparadijs Tropicana, dat verbouwd wordt tot een evenementenlocatie met een maximale capaciteit van 6000 man. "Nee, dat wordt te groot en het is nog maar de vraag of dat gerealiseerd wordt."

De gemeente denkt dat het toch nodig zal zijn om zelf een pand te laten bouwen of verbouwen en eigenaar te worden. Dat betekent dat het waarschijnlijk nog minstens vier jaar duurt voordat in Rotterdam een opvolger van WATT de deuren opent. "Als we moeten bouwen of ernstig verbouwen, dan zal het al gauw echt 2015 worden", erkent de woordvoerder. En dan is het nog maar afwachten of Rotterdam wel voldoende geld heeft voor de realisatie van een nieuw podium. Barendregt: "Dit is wat de wethouder voor ogen staat vooor het popaanbod in de stad en wat wenselijk is om alle doelgroepen en muziekstromingen te kunnen bedienen. De vraag is hoeveel geld er beschikbaar komt van de stad voor een poppodium."

Laan schrijft: "Wij verwachten (bij voldoende investeringsruimte) niet eerder dan in 2015 een geschikte locatie te hebben bepaald en een nieuw poppodium voor Rotterdam te hebben gerealiseerd." Omdat de gemeente het belang inziet van "het behouden van de vitaliteit van de sector voor de stad" wil ze de functies van het poppodium tot die tijd elders huisvesten. Voor extra impuls van het aanbod aan popconcerten is het budget zelfs verruimd, iets wat "gefinancierd wordt uit de voor het lopende cultuurplan gereserveerde middelen voor WATT". Laan schrijf de raad: "Lopende de afwikkeling van het faillissement van WATT zetten wij vooralsnog 400.000 euro in voor vervangende activiteiten in 2011." Over het budget voor 2012 neemt de raad in het najaar een beslissing.