GroenLinks Rotterdam: “Repressieve veiligheidsmaatregelen schieten doel voorbij” GroenLinks Rotterdam: “Repressieve veiligheidsmaatregelen schieten doel voorbij”

Partij lanceert site Politieknuppel.nl voor klachten

, Fiona Fortuin

GroenLinks Rotterdam: “Repressieve veiligheidsmaatregelen schieten doel voorbij”

Partij lanceert site Politieknuppel.nl voor klachten

Fiona Fortuin ,

De repressieve veiligheidsmaatregelen bij evenementen in Rotterdam schieten hun doel voorbij. Dat vindt de lokaalafdeling van GroenLinks en daarom is de partij een site begonnen: politieknuppel.nl. “Relschoppers moeten zeker worden aangepakt. Maar de burgemeester is in een kramp geschoten."

Partij lanceert site Politieknuppel.nl voor klachten

De repressieve veiligheidsmaatregelen bij evenementen in Rotterdam schieten hun doel voorbij. Dat vindt de lokaalafdeling van GroenLinks en daarom is de partij een site begonnen: politieknuppel.nl, om klachten te verzamelen van onschuldige mensen die getroffen zijn door recent politieoptreden. “Het middel is erger geworden dan de kwaal. Als het zo doorgaat, is Rotterdam volgend jaar zijn nummer één positie als evenementenstad kwijt, ” zegt fractievoorzitter Arne Bonte. Sinds de lancering eind vorige week zijn er 250 meldingen binnengekomen. Niet alleen van burgers, kan Bonte melden, maar ook van politiemensen zelf. “Ook zij zijn persoonlijk niet gelukkig met de verharde aanpak.”

Na de rellen in Hoek van Holland tijdens het dancefeest Sunset Grooves heeft Rotterdam zijn evenementenbeleid flink aangescherpt en daarbij ook de veiligheidsmaatregelen. De gevolgen hiervan waren de afgelopen weken duidelijk zichtbaar. In Rotterdam moest het bevrijdingsfestival al om 19.30 uur stoppen, dance was er van het programma geschrapt en broodtrommels kwamen niet door de fouillering. Bij de voetbalwedstrijd Feyenoord – Ajax van vorige week werd de omgeving van de Rotterdamse Kuip drooggelegd, evenals het centrum van de stad. Op beide plekken gold een alcoholverbod, niet alleen op straat, maar ook in cafés en restaurants. Politie was met veel man aanwezig in een verder uitgestorven binnenstad.

“Begrijp ons niet verkeert”, zegt Bonte. “Relschoppers moeten zeker worden aangepakt. Maar de burgemeester is in een kramp geschoten. Alles wordt nu uit de kast gehaald, om het risico op een herhaling van Hoek van Holland tot het absolute minimum te beperken. De tolerantiegrens is laag. Deze aanpak gaat ten koste van de vrijheid van de mens. Tot zekere hoogte gaan mensen mee in  veiligheidsvoorschriften. Dat je wordt gefouilleerd wanneer je een voetbalwedstrijd bezoekt, snapt men. Maar politiepatrouilles op willekeurige feesten, maakt het voor iedereen onaangenaam en wekt eerder irritatie. Je bereikt een averechts effect. Als je hier te lang mee doorgaat, maak je dingen kapot. ”

Daarom stelt GroenLinks voor nu al een evaluatie van het nieuwe evenementenbeleid te houden, dat overigens is aangenomen toen de partij zelf nog deelnam aan de coalitie. “Ook toen waren we kritisch. Maar de manier waarop het nu gaat, konden we zelfs toen  niet vermoeden.” De raeacties op politieknuppel.nl wil de partij meenemen in de evaluatie. Op steun van andere partijen hoeft GroenLinks echter niet te rekenen. De grootste partijen, PvdA, Leefbaar Rotterdam en CDA, staan achter deze repressieve aanpak. GroenLinks heeft alleen SP, ook een oppositiepartij, mee. Toch hoopt Bonte het onderwerp aan het einde van de maand op de agenda te hebben staan.

De woordvoerder van burgemeester Aboutaleb zegt dat het verscherpte beleid dit jaar zeker gehandhaafd blijft. Dat dancemuziek het heeft moeten ontgelden op het bevrijdingsfestival, is niet omdat dance vanaf nu verboden is op outdoor events. “Een dancefeest valt onder een nog scherper beleid, daar hebben we vanaf willen zien.” Outdoor dance-events mogen alleen nog op afgesloten terrein plaatsvinden. Kaarten daarvoor zijn alleen in de voorverkoop en op naam verkrijgbaar. “Niet alleen Hoek van Holland heeft voor verscherpte maatregelen gezorgd, vorig jaar hebben tijdens de 5 mei viering ook ernstige rellen plaatsgevonden. Dit keer is het feest wel vlekkeloos verlopen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam