Presentatie Heartbreakers & Ass Shakers met venijn in de staart Presentatie Heartbreakers & Ass Shakers met venijn in de staart

Nieuw compilatiealbum jubilerende Popunie is uit!

, Tekst: Marin van Campen Foto's: Megin Zondervan

Presentatie Heartbreakers & Ass Shakers met venijn in de staart

Nieuw compilatiealbum jubilerende Popunie is uit!

Tekst: Marin van Campen Foto's: Megin Zondervan ,

De Zuid-Hollandse Popunie presenteerde haar vierde editie van het compilatiealbum Heartbreakers & Ass Shakers in Watt. Van inmiddels gevestigde namen als Elle Bandita en The Death Letters tot ‘the next big thing’. 3VOOR12 Rotterdam was uitgenodigd voor dit feestje en doet verslag.

Nieuw compilatiealbum jubilerende Popunie is uit!

De Popunie viert dit jaar haar 25e jubileum en presenteert vanavond in twee zalen in Watt Heartbreakers & Ass Shakers Part IV. Een zelf uitgebrachte dubbelalbum met daarop de grrotste Zuid-Hollandse talenten van het moment. Maar liefst acht van deze talenten maken vanavond hun opwachting op het podium. Een vol programma dat het publiek doet pendelen tussen Basement en Theater. 

Het is nog vroeg wanneer het Haagse So What de avond mag openen in de Basement. Dat de zaal nog niet vol staat is ongetwijfeld aan het tijdstip te wijten, want aan de kwaliteiten van dit viertal ligt het in ieder geval niet. So What klinkt zeer Brits en wanneer deze band ook werkelijk uit het Verenigd Koninkrijk had gekomen, waren ze ‘het zoveelste Britse bandje’ geweest. Gelukkig zijn het allemaal Nederlanders en weten ze vol enthousiasme en plezier een uitstekend geluid neer te zetten.

In het Theater maakt Dennis Kolen met band zijn opwachting. Normaal is hij voornamelijk te vinden in ‘echte’ theaters met voornamelijk akoestisch werk. Dennis belooft dat het repertoire van vanavond uit iets minder rustige nummers zal bestaan dan hij normaliter speelt. De americana-sound zit prima in elkaar en Dennis Kolen heeft een natuurlijke stem voor dit genre. Hier en daar heeft het zelfs wat weg van een jonge Bob Dylan. 

Terug naar de Basement voor You’re The Crowd. Een formatie die het meer zoekt aan de donkere kant. Dit blijkt uit zowel het voorkomen van de bandleden als de muziek. You’re The Crowd heeft overduidelijk geluisterd naar bands als Placebo en Muse voor inspiratie. Misschien wel iets té veel, waardoor het bij deze band ontbreekt aan een eigen geluid. 

Een trio genaamd Deze is de volgende band op het programma. Twee gitaristen en een drummer. Geen bas dus en dat is gedurfd. Beide gitaristen, één van het mannelijk en één van het vrouwelijk geslacht, nemen de zang voor hun rekening. Deze weet niet te overtuigen, zowel muzikaal als in de zang. Onsamenhangend en vaak onzuiver. Reden voor een groot deel van het publiek om voortijdig de zaal te verlaten. 

Cooper, ook een drietal, verschijnt in zwart pak op het podium. Deze ervaren rotten zijn al 18 jaar samen en dat uit zich op de planken. De heren spelen punkrock die wel erg veel weg heeft van Green Day. Cooper gaat in ieder geval helemaal op in het eigen optreden en dat slaat over op de toeschouwers. 

Al ver voor deze avond gonsde het door de vaderlandse muziekwereld: Hausmagger moet je gaan zien en in de gaten houden! En daar staan ze dan, voor het eerst begeleid door een volledige band. Het bekendst is voorman Theo Wesselo, voorheen de helft van televisieduo Rembo & Rembo. Ook in Hausmagger zet hij een typetje neer. Theo is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de teksten. De muziek klinkt redelijk basic, temeer omdat het hier voornamelijk om de dichterlijke, Nederlandstalige teksten gaat. Tussen de nummers door vertelt Theo ook nog enkele korte gedichten. De volle zaal vermaakt zich kostelijk en dat is geheel terecht. 

De meest aparte act van deze albumpresentatie is zonder twijfel Bombay Show Pig. Een drumster geschminkt als geisha, een gitarist met een varkensmasker en een zanger annex effectenman. Het jonge drietal laat geluiden horen waar niet direct een touw aan vast te knopen is. Noise, metal, rock en een heel klein toefje hiphop. Feitelijk het soort muziek waarvan ouders hopen dat het niet uit de slaapkamer van kind zal klinken. Bij Bombay Show Pig blijf je staan en ga je uit je dak of je rent er gillend vandaan. 

Deze releaseparty wordt afgesloten met een feestje. Convoi Exceptional staat garant voor straatmuziek op z’n best. De energie van de vijf mannen heeft zijn weg naar de drukbezette zaal snel gevonden. Er wordt gedanst en iedereen heeft het enorm naar de zin. Dat de band het ook erg leuk vindt straalt er vanaf en uit zich in een toegift. Bezweet verlaat het convooi het podium om de dvd van hun avonturen in New York te slijten aan het enthousiaste publiek. 

Zo gevarieerd als het album, zo gevarieerd is ook deze releaseparty geweest. Hoewel! De dubbel-cd is qua muziekstijlen nóg afwisselender, bijna alles komt voorbij. Als je benieuwd bent naar wat Zuid-Holland te bieden heeft op het gebied van muzikaal talent, probeer je Heartbreakers & Ass Shakers Part IV te bemachtigen. Wanneer dat niet lukt, kun je natuurlijk ook gewoon de website bezoeken waar je ook alles kunt beluisteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam