Ontwikkeling Urban Culture Podium stopzetten ‘verkeerde keuze’ Ontwikkeling Urban Culture Podium stopzetten ‘verkeerde keuze’

Vermeulen: ‘Er was eindelijk een plan waar iedereen zich in kon vinden’

, Marijke Ursem

Ontwikkeling Urban Culture Podium stopzetten ‘verkeerde keuze’

Vermeulen: ‘Er was eindelijk een plan waar iedereen zich in kon vinden’

Marijke Ursem ,

De gemeenteraad van Rotterdam heeft een totaal verkeerde keuze gemaakt vorige week donderdag, concludeert Aruna Vermeulen van Hiphophuis Rotterdam. De motie waarin Leefbaar Rotterdam de komst van het Urban Culture Podium wil stoppen is volgens haar een vreemde zet. “Er was eindelijk een goed plan waar alle groepen zich in konden vinden, en nu wordt het afgeblazen.”

Vermeulen: ‘Er was eindelijk een plan waar iedereen zich in kon vinden’

Vorige week donderdag stemde de gemeenteraad van Rotterdam met één stem verschil in met de motie om de ontwikkeling van het Urban Culture Podium stop te zetten. Leefbaar Rotterdam diende deze motie in omdat de realisatie in de Maassilo langer duurde dan gepland, het onnodig veel geld zou kosten en de mensen uit de urbanscene van de stad er niet achter zouden staan. Dit is volgens Aruna Vermeulen van Hiphophuis Rotterdam onterecht: “Er lag eindelijk een plan waarin de politiek én de doelgroep zich in konden vinden. Het zou echt heel erg zonde zijn als dat nu niet door gaat.” Het Hiphophuis organiseert hiphopgerelateerde activiteiten en komt daardoor iedere dag in aanraking met de doelgroep. "Je moet als stad juist blij zijn als je iets kan betekenen voor deze jongeren."

“Toen de politiek jaren geleden met het plan kwam om het podium te starten waren we daar best wel kritisch over. Het voelde alsof het van bovenaf werd opgelegd, en dat is nooit goed.” Tot op dat punt sluit Vermeulen zich aan bij Leefbaar Rotterdam. Maar met hun standpunt dat de doelgroep het plan niet zou steunen is ze het niet eens. “Vervolgens zijn er in de afgelopen jaren talloze debatten geweest met allemaal mensen uit de scene en nu ligt er een plan waar iedereen zich in kan vinden. De inhoud van dat plan is door de scene bepaald. De politiek heeft geen idee hoe groot de groep is die ze nu duperen”, aldus Vermeulen.

Volgens Donica Buisman van de projectgroep Urban Culture Podium moet er een andere wind gaan waaien door de raad. “Wij willen terug naar de inhoud van dit plan. Er liggen goede plannen waar de sector achter staat, er is al een bestuur, er is een directeur en er is een goed bestemmingsplan.”

Dat het podium later wordt opgeleverd dan gepland is volgens zowel Vermeulen als Buisman geen probleem. Ondanks dat het nu niet in het jongerenjaar zou worden geopend. “Het is jammer, maar dat is geen reden om het af te blazen. Die tijd is nodig om iets beters en duurzaams neer te zetten,” legt Buisman uit.

Ook het cultureel adviesorgaan van de gemeente Rotterdam, het RRKC, vindt het jammer dat de realisatievan het podium niet door lijkt te gaan. “Het gaat namelijk niet alleen om het podium maar ook om een stuk stedelijke cultuur,” aldus Reinier Gerritsen. De jongerenafdeling van het RRKC presenteerde vorig jaar een rapport over de wensen van jongeren en andere betrokken partijen. Aan de hand daarvan is een advies aan de politiek gegeven en is het uiteindelijke plan voor de Maassilo gemaakt.

In het pand moeten naast concerten ook workshops, dans en andere facetten van de urbancultuur komen. “Urban is een term die veel in de politiek wordt gebruikt maar waarvan de inhoud niet altijd duidelijk is. Maar we scharen er bijvoorbeeld ook hiphop onder, het is een groep die alleen maar groter wordt. Binnen de huidige locaties is daar niet voldoende plek voor”, aldus Buisman namens de projectgroep. Bij die projectgroep zijn onder andere ook Gerald Vreden van Meet The Streets en Sigmar Vriesde van Pass The Mic betrokken.

Het besluit van de raad kan volgens Vermeulen, Buisman en Gerritsen op weinig steun rekenen van de groepen waar het om gaat en de keuze om het podium stop te zetten zou niet de juiste zijn. “Als de mensen eens zouden weten wat het Filharmonisch Orkest per jaar kost dan schrikken ze zich waarschijnlijk kapot. En het aantal mensen dat daar wat mee heeft is veel kleiner. Ik begrijp wel waarom het langer duurt, de complexiteit van het plan bleek veel groter dan gedacht. Maar ik was blij dat het er evengoed zou komen”, vertelt Aruna Vermeulen.

“Met het Urban Culture Podium kunnen de dingen die uit het jongerenjaar voortkomen doorgroeien. Anders zijn we volgend jaar weer precies waar we voor 2009 waren omdat er nergens geld is om de projecten voort te zetten. Dan is het jongerenjaar ook voor niets geweest.” 

De wethouder die het Urban Culture Podium in zijn portefeuille heeft, Rik Grashoff, gaf donderdag direct al aan de motie niet uit te voeren. Dinsdag adviseert hij het college zich bij hem aan te sluiten. Tot die tijd geeft Grashoff geen reactie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam