Nieuwe internationale hiphopconferentie start in Rotterdam Nieuwe internationale hiphopconferentie start in Rotterdam

Ambitieus plan moet Amerika en Europa met elkaar in contact brengen

, Renee Hartog

Nieuwe internationale hiphopconferentie start in Rotterdam

Ambitieus plan moet Amerika en Europa met elkaar in contact brengen

Renee Hartog ,

De Rotterdamse Maassilo vormt komend voorjaar het decor voor de eerste editie van New Skool Rules, een muziekconferentie voor hiphop, r&b, dancehall en reggae. Volgens initiatiefneemster Henca Marduro een uitgelezen kans voor zowel nationale als internationale professionals en artiesten om te netwerken en talent te spotten. Een erg ambitieus plan volgens kenners, maar ook zeker een goed initiatief.

Ambitieus plan moet Amerika en Europa met elkaar in contact brengen

Op 9, 10 en 11 april vindt de eerste editie plaats van New Skool Rules, een muziekconferentie voor hiphop, r&b, dancehall en reggae, en wel in de Maassilo in Rotterdam. Wat Noorderslag en Amsterdam Dance Event zijn voor respectievelijk de vaderlandse popmuziek en dance, dat moet New Skool Rules worden voor (Nederlandse) hiphop en r&b. Doel is een definitieve kennismaking tussen Amerika en Europa op gebied van moderne Hip-Hop , R&B, dans en aanverwanten. Is hier sprake van een megasucces in wording of een kwestie van hoog inzetten en straks hard vallen?

“Dit is de eerste conferentie op het gebied van hiphop en r&b waar zoveel verschillende nationaliteiten aanwezig zullen zijn”, zegt initiatiefneemster Henca Maduro. “De laatste jaren zijn er zoveel Europese hiphop en r&b artiesten die op hartstikke hoog niveau bezig zijn. Zij hebben alleen vaak niet de juiste en niet genoeg contacten om echt door te breken. Daarnaast realiseren ze zich nu in Amerika dat ze eigenlijk steeds met hetzelfde bezig blijven en nieuwe inspiratie nodig hebben. Die kunnen ze vinden in Europa. Vandaar dat wij graag Amerika en Europa met elkaar in contact willen brengen.”

Benieuwd als we zijn naar wat de kenners vinden van dit initiatief, bellen we even met Farid Benmbarek van platenlabel Top Notch, dat zich vooral richt op hiphop en r&b. “Een ambitieus plan", vindt Benmbarek, "vooral qua organisatie. Als je ziet hoeveel professionals en artiesten er uit het buitenland komen. Maar als ze dit van de grond krijgen, dan wordt het ontzettend leuk en interessant. Dan kan dit nog wel eens de Noorderslag van de hiphop en r&b gaan worden, maar dan iets laagdrempeliger en internationaler.”

Maduro heeft er zelf alle vertouwen in. Ze verwacht dat er in het totaal, dus alle bezoekers van de conferenties en de feestjes en optredens opgeteld, zo’n 7500 mensen op New Skool Rules af zullen komen. Bang dat ze te hoog inzet, is ze totaal niet. “Nee, ik ben niet bang dat het mislukt. En of het een succes wordt, dat weten we pas achteraf. Ik heb veel onderzoek gedaan vooraf en een groot netwerk waar ik op terug kan vallen. Bijna alle sprekers die komen, ken ik persoonlijk.”

Een dergelijk idee komt dan ook echt niet uit het niets, zo verzekert Maduro. Ze is ruim twee jaar bezig geweest met alle voorbereidingen. Want behalve zakelijke ontmoetingen, in de vorm van workshops,’zakelijke speeddates’, netwerksessies en een inloopspreekuur van Buma Cultuur, kunnen we volgens Maduro ook volop genieten van optredens van 'lokaal, nationaal en internationaal talent'. “Het is best een ingewikkeld traject en het kost ook aardig wat; we hebben best een aantal grote sprekers.”

Sprekers oke, maar wat betreft artiesten? Vincent Patty, die als rapper Jiggy Djé opereert onder zijn eigen label en daarnaast deel uit maakt van de rapformaties DAC en Kohfie Konnect, heeft geen idee waar het over gaat, maar wil zich best even verdiepen in de website. “Cool idee”, concludeert ook hij tenslotte. “Wat ik wel erg vreemd vind, is dat ik hier dus tot vandaag echt helemaal niets over heb gehoord. Raar, gezien het feit dat de organisatie zegt zich ook vooral te richten op onafhankelijke labels en artiesten. Maar goed, dat zal misschien aan mij liggen”, vervolgt Patty lachend. “Afgezien daarvan is het sowieso een goed initiatief, al is het best ambitieus inderdaad. Ik ben benieuwd...”

Dat de primeur van New Skool Rules plaatsvindt in Rotterdam is trouwens geen toeval. “De keuze is op Rotterdam gevallen omdat deze stad de afgelopen jaren een aantal uitzonderlijke talenten heeft geleverd op dit gebied, denk aan een Sabrina Starke, Ziggi, of E Life en Romeo. Ook is Rotterdam dit jaar Europese jongerenhoofdstad", aldus Maduro. '“Maar daarbij is het ook gewoon praktisch, want ons kantoor is hier gevestigd.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam