Bertus verdeelt cd's aan de lopende band

"Bij ons merk je niets van een afname van 26 procent"

Je leest de laatste tijd steeds vaker hoe slecht het gaat met platenmaatschappijen. Maar wie een kwartier voor de ingang van Bertus Distributie blijft staan, zou anders denken. Vrachtwagens vol cd's rijden af en aan om lading van het ene land naar het andere land te brengen. 3VOOR12 belde aan en kreeg een rondleiding.

"Bij ons merk je niets van een afname van 26 procent"

Rock 'n' roll is op het eerste gezicht ver te zoeken op het bedrijventerrein rond de Akeleibaan, aan de rand van Capelle aan de IJssel. Toch herbergt dit gebied sinds een paar jaar Bertus Distributie. Miljoenen albums worden van hieruit de wereld ingestuurd. Soms staat een doos cd's uit Amerika maar een paar minuten in het magazijn om vervolgens direct doorgestuurd te worden naar Korea, Rusland of Frankrijk. 3VOOR12 nam een kijkje.

Alleen de accenten van medewerkers Yvo, Hans en Stefan verraden de Rotterdamse wortels van het bedrijf. Bertus begon zevenendertig jaar geleden als platenzaakje aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De winkel werd gerund door hippies, die in een kleurige Volkswagen bus platen uit andere Europese landen haalden. Soms werden hele partijen meteen naar een ander land gebracht. “De naam Bertus komt van een klant die iedere dag in de winkel kwam,” vertelt Stefan. “Hij zei: waarom noem je het bedrijf niet naar mij. Dat is toen gebeurd. Daarna is Bertus nooit meer langsgekomen.”

De hippies van het eerste uur werden aandeelhouders en Bertus Warenhuisje groeide uit tot het grootse muziekdistributiebedrijf van de Benelux. Misschien wel van heel Europa. Want hoeveel cd’s er jaarlijks precies via Bertus worden verspreid, weten de drie niet. “Miljoenen,” zegt Yvo. “Gigantisch,” verzucht Stefan. “Zoveel…zoveel,” zegt Hans, alsof hij ze allemaal een voor een moet versturen.

Om zulke aantallen te verwerken, maakt Bertus gebruik van een volledig geautomatiseerd bestelsysteem. Winkeliers kunnen via het eigen computersysteem rechtstreeks bestellen. Vervolgens worden de bestelde aantallen in stapels op de lopende band geplaatst, waarna ze langs ‘de grootste supermarktscanner van de wereld’ komen. Op ingenieuze wijze worden de cd’s in dozen getikt die meteen naar de winkels gaan. Andere cd-distributeurs verwerken de bestellingen van de winkels gewoon met de hand.

Bertus doet inmiddels ook distributie en promotie voor heel wat labels. “Eerst huurden we hier in Capelle een deel van het pand van Free Record Shop,” vertelt Hans. “Maar het is allemaal flink uit de klauwen gelopen.” En dus kwam er een eigen pand met loods. Er is een koffiedame, een snoepautomaat, een wasmachine en zelf een prikklok. Maar een eigen label zit er voor Bertus voorlopig niet in: “Dan moet je ook zelf gaan persen en heb je er heel wat kopzorgen bij.”

Maar tussen de heftrucks, lopende band en kartonnen dozen ademt Bertus rock ‘n’ roll. “Als je hier ’s ochtends aankomt, zie je allemaal jongens met gitaren het magazijn inlopen,” zegt Hans. “We hebben hier allemaal het muziekhart op de goede plek zitten en zijn echte liefhebbers. Er werken hier jongen van Face Tomorrow, Malkowich en All For Nothing.” In totaal werken er meer dan honderd mensen bij Bertus. “Weinig van onze mensen zouden net zo goed koelkasten kunnen verkopen. Dat soort mensen zie je nog wel eens bij major platenmaatschappijen.”

Wie de drukte aan de Akeleibaan in Capelle ziet, zou niet denken dat het slecht gaat in de muziekindustrie. Yvo: “Die malaise is voor ons niet desastreus. Wij hebben geen afname van 26 procent, omdat wij heel specialistisch zijn en heel veel titels leveren. Wij zijn ook niet afhankelijk van het top 40 materiaal. Dat wordt vooral gratis gedownload.” Maar goed, feit blijft dat nu ook een grote act als Radiohead de industrie buitenspel zet door het album in eerste instantie alleen als download aan te bieden. “Wij doen veel blues, Americana en progrock,” zegt Hans. “De mensen die daar naar luisteren zijn kapitaalkrachtig en willen mooie hoesjes.”