ZXZW Festival Tilburg: "Tachtig bands, elf podia, twee dagen, tien euro" ZXZW Festival Tilburg: "Tachtig bands, elf podia, twee dagen, tien euro"

Organisator Vincent Koreman leeft zich uit als een korenwolf

ZXZW Festival Tilburg: "Tachtig bands, elf podia, twee dagen, tien euro"

Organisator Vincent Koreman leeft zich uit als een korenwolf

23 en 24 september is het zover: het ZXZW festival deel II in Tilburg. Met nu nog meer podia dan vorig jaar. Organisator Vincent 'Korenwolf' Koreman graaft weer een tunnel in de diepte van de underground richting publiek. "ZXZW is een echte ontdekkingstocht. Het is heel breed geprogrammeerd, maar het belangrijkste is dat het underground moet zijn," aldus Koreman. 3VOOR12 sprak met hem.

Organisator Vincent Koreman leeft zich uit als een korenwolf

De korenwolf is een creatief diertje, een echte hamsteraar. Het wordt zelden gezien omdat hij vooral 's nachts actief is. De korenwolf graaft ook veel ondergrondse gangen. Het is daarom niet toevallig dat ZXZW-organisator Vincent Koreman hier en daar de bijnaam ‘Korenwolf’ krijgt. Als je dan ook nog weet dat het ook een soort witbier is, is de associatie van Vincent Koreman met het dierlijke aspect van het roemruchte rock ‘n’ roll leven helemaal niet vreemd. Koreman is één van de actieve factoren van het ZXZW (Zuid bij Zuid-West) festival.Het laat de grond van Tilburg weer twee dagen trillen.

Op 23 en 24 september zal dan immers voor de tweede keer het ZXZW festival plaats vinden. Organisator Koreman heeft woord gehouden. “Zoals altijd,” legt hij lachend uit. En het is nu zelfs uitgedijd tot twee dagen en elf locaties, waaronder poptempel 013 en rockcafé Cul de Sac. Vorig jaar was het nog zes podia en één dag. Wat bezielt Vincent Koreman? “Dat vraag ik me ook wel eens af,” legt Koreman uit. “Maar het is de moeite waard. We hebben samen met een aantal gasten dit programma neergezet, met de gedachten dat we van die bands ook zoveel mogelijk zelf zouden willen zien.”

Met deze aanpak wordt het nog een kluif om logica te ontdekken in de tientallen bands. “We hebben zoveel mogelijk een verdeling van bands gemaakt qua stijl. Mensen die van bijvoorbeeld alleen harde muziek houden, kunnen een eigen route uitstippelen. Het aanbod is super uitgebreid. Van singer/songwriter tot punk, breakcore en schlager. Het belangrijkst is dat het underground is. Je wilt dat mensen rondneuzen en bands tegenkomen die je nog niet kent.”

Vincent ‘Korenwolf’ Koreman vervolgt: “Kijk, het verschil met een festival als Bazar Curieux in Rotterdam is, dat hun organisatie allerlei dingen erbij moet bedenken om het interessant te houden, zoals gidstochten enzo. Ons festival zelf is een ontdekkingstocht. Op Bazar Curieux staan dingen die ik al tien keer gezien heb. Peaches en Liars hoef ik niet meer te zien. Laat je bij ons verrassen, kom kijken.”

Vorig jaar waren er zo’n duizend mensen, de organisatie hoopt dit jaar uiteraard op meer. Het gaat volgens Koreman goed met de kaartverkoop. “Het trekt aan. We zijn tevreden. Wat dat is? Het dubbele van vorig jaar, haha. Rond deze tijd hadden vorig jaar nauwelijks nog kaarten uit de voorverkoop verkocht. We hielden er ook geen rekening mee dat mensen op de dag zelf een kaartje kopen.”

Het overnachten in Tilburg voor mensen die van ver komen, wordt nog een andere interessant punt. “In de toekomst komt er misschien wel een meer georganiseerde optie voor goedkope overnachtingen. Maar we willen niet uit onze voegen barsten,” zegt Koreman.

In elk geval doet men op de site van ZXZW een oproep voor mensen die thuis nog een bedje vrij hebben!

3VOOR12 maakt ook opnames van een aantal acts. Kort na het weekend zal je de opnames kunnen raadplegen via Kijk en Luister.

Luister nu naar het interview met Vincent Koreman dat Leonieke Daalder en Ron van der Sterren hadden in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam