Nieuw tijdschrift Kanaal 0 illustreert de huidige DIY-cultuur Nieuw tijdschrift Kanaal 0 illustreert de huidige DIY-cultuur

Kanaal 0 zoekt de marge van electronica en kunst op

Nieuw tijdschrift Kanaal 0 illustreert de huidige DIY-cultuur

Kanaal 0 zoekt de marge van electronica en kunst op

Je eigen blaadje opzetten is helemaal in. Laatst bewees een 21-jarige Drutenaar al dat het kon met het blaadje Paperwaste, Kanaal 0 is een nieuw tijdschrift voor de nieuwe elektronica en kunst. Gewoon alles zelf doen: vormgeven, drukken, distribueren. Kanaal 0 oprichtster Iris Uffen: "Ik wilde een platform voor kunst en elektronische muziek die niet genoeg aandacht krijgt."

Kanaal 0 zoekt de marge van electronica en kunst op

Het is in elke creatieveling wel een keer opgekomen: zelf een tijdschriftje oprichten. Over muziek enzo. Maar wat een gedoe en wat een gezeik! Hoe moet je het in vredesnaam schrijven? En drukken? En hoe moet je in godsnaam dat blad verspreiden? En welke debiel koopt dan mijn blaadje, áls het al zover gekomen is?

En dan zijn er ook nog mensen die het gewoon doen. 3VOOR12 berichtte eerder deze maand over Paperwaste, het cultuurmagazine dat door een 21-jarige Drutenaar uit de grond was gestampt. Kanaal 0 is nog zo’n voorbeeld. Een ex-studente Fotografie lanceerde onlangs een magazine over voor elektronische muziek en kunst. Als de breedgekaakte uitgeversconglomeraten niet geïnteresseerd zijn in een blaadje waarin aandacht wordt besteed aan een nichecultuur en als de bebrilde rijstwafels van een of ander fonds je niet met open armen ontvangt… dan doe je het toch lekker zelf.

Iris Uffen, de oprichtster van Kanaal 0: “Ik wilde een platform oprichten voor de alternatieve elektronische muziek en kunst, die nergens anders behandeld wordt. Natuurlijk vind je ook wel meer informatie op internet, maar niet zo bij elkaar gebracht. De eerste editie vormde tegelijk ook het afstudeerproject voor mijn studie Fotografie.”

Meer nog dan voorgaande jaren lijkt een trend zichtbaar: die van de nieuwe Do It Yourself-gedachte. In de jaren tachtig stampten kunstenaars en muzikanten ook zelf projecten uit de grond met de regelmaat van de klok, niet gedreven door geld maar idealisme. De jaren negentig werden in de kunstwereld echter getekend door het individualisme, de verzadiging en de knipoog. Nu, in de tweede helft van de jaren nul is dat idealisme terug, maar niet langer per sé gedreven door anti-autoritaire gevoelens, maar wel door de zoektocht naar authenticiteit en de grenzen van onze verbeelding. Omdat het makkelijk is geworden om met een laptopje hele albums, foto’s en films te componeren is een nieuwe stroming ontstaan, die zich uit als vrolijk en duister tegelijk.

Bij de lancering van elke nieuwe editie van Kanaal 0 wordt een releaseparty georganiseerd. Het eerstvolgende nummer wordt vorstelijk onthaald in WORM, het multimediale complex in Rotterdam dat helemaal past bij Kanaal 0. Toch benadrukt Uffen dat het blad niet een lokaal karakter heeft. “Nu is het een Rotterdam-special, maar de vorige editie ging bijvoorbeeld over de muziekstromingen Grime en Dub.”

Uffen is wel “een paar maandjes” bezig geweest met de voorbereidingen van Kanaal 0. Ze kreeg hierbij hulp van twee grafisch vormgevers, zelf doet ze de fotografie en regelt met vrijwilligers de tekstuele inhoud. “We moeten er wel naast blijven werken, we doen het echt omdat we het leuk en belangrijk vinden. Nu is het een kwartaalblad, als het een maandblad zou zijn is het niet te doen om te combineren met andere werkzaamheden.”

En net als bij het eerder door 3VOOR12 besproken tijdschrift Paperwaste regelt ook deze oprichtster het drukken en verspreiden van het blad zelf. “Soms per trein of auto, soms stuur ik het op. Maastricht is wel een beetje ver voor me.” De oplage van het eerste exemplaar was misschien wat al te optimistisch ingeschat: ze heeft nu nog twee dozen met tijdschriften staan. “Maar die geef ik dan wel gratis bij het tweede exemplaar…”

18 november vindt de releaseparty van de tweede Kanaal 0 plaats in WORM, Rotterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam