Centrum voor Elektronische Muziek opent productiestudio in Worm Centrum voor Elektronische Muziek opent productiestudio in Worm

Op zaterdag ook voor publiek open!

, Bart van Zessen,

Centrum voor Elektronische Muziek opent productiestudio in Worm

Op zaterdag ook voor publiek open!

Bart van Zessen, ,

Het CEM, één van de oudste initiatieven op het gebied van elektronische muziek opent zijn productiestudio in het pand van Worm. Daarmee heeft Worm in een klap misschien wel de meest unieke collectie apparatuur voor elektronische muziek van Nederland onder haar dak.

Op zaterdag ook voor publiek open!

Het was het ontbrekende been van Worm: een productiestudio voor elektronische muziek. En het CEM stond zonder geld op straat. Die problemen zijn tegen elkaar weg te strepen, bedachten Lukas Simonis (Worm) en Armeno Alberts (CEM). En dus vindt op zaterdag 28 oktober de opening van de CEM-studio bij Worm plaats. Worm is blij met de geniale speeltjes van het CEM. "Een analoge masterrecorder, een zestiensporenmasterrecorder, een grote mengtafel met veel effecten en uniek in Nederland: de synthesizers", somt Simonis op. "Een ARP 2500 en een ARP 2600, een soort huiskamermeubel." Voorheen deed Worm het met een computer met wat software en een mengpaneeltje. "Niet echt iets om tegen elektronische componisten te zeggen: 'kom hier werken', terwijl dit wel een belangrijk doel van Worm is." Het Centrum voor Elektronische Muziek (CEM), één van de oudste initiatieven op het gebied van elektronische composities, ontstond in 1956. "Er moet wat gebeuren, was toen het idee", vertelt de directeur van de stichting Alberts. "In veel andere landen ontstonden organisatie die zich richten op electro-akoestische muziek. Nederland had niks." Het CEM leidde vanaf het begin een zwervend bestaan. Vanuit geboorteplaats Utrecht ging het via Hilversum naar Arnhem en daarna naar Amsterdam, waar de stichting tot voor kort een van de spelers in het Muziekgebouw aan het IJ was. Dan weer eens wel, dan weer eens niet opgenomen in het Kunstenplan van de landelijke politiek, verantwoordelijk voor subsidies. "In 2005 werden we er tegen de verwachting in – het CEM won net internationale prijzen – weer eens uitgegooid", vertelt Alberts. De studio zal bij Worm te huur zijn. "Daarnaast gaan we muzikanten uitnodigen voor muziekprojecten. Het is echt een productiestudio, geschikt voor tapes, radio en internet." Zaterdag kunnen belangstellenden de studio van binnen bekijken. "Wat een hoop knopjes er zijn." Er worden live-sets in de studio gegeven, te volgen op scherm in de zaal. "Niet iedereen past in de studio." Hinterlandt sluit de openingsavond af met Duits/Australische electropop.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam