Bibelot gaat in 2012 stap groter in Energiehuis

Groen licht voor verhuizing Dordts poppodium

Ingmar Griffioen ,

Bibelot verhuist naar het Energiehuis in Dordrecht. Zoveel is zeker, nu de gemeenteraad 22 miljoen euro heeft gereserveerd voor de verbouwing van het Energiehuis tot Huis van de Podiumkunsten. Het poppodium hoopt daar eind 2012 te beschikken over twee zalen van acht- en driehonderd bezoekers. In het Energiehuis komen verder onder meer een extra zaal voor schouwburg Kunstmin, de muziekschool ToBe, de Popcentrale en twee toneelgroepen.

Groen licht voor verhuizing Dordts poppodium

Bibelot verhuist naar het Energiehuis in Dordrecht. Zoveel is zeker, nu de gemeenteraad 22 miljoen euro heeft gereserveerd voor de verbouwing van het Energiehuis tot Huis van de Podiumkunsten. Het poppodium hoopt daar eind 2012 te beschikken over twee zalen van acht- en driehonderd bezoekers. In het Energiehuis komen verder onder meer een extra zaal voor schouwburg Kunstmin, de muziekschool ToBe, de Popcentrale (met oefenruimtes) en twee toneelgroepen.
 
Daarmee gaat het Dordtse poppodium ook mee in de schaalvergrotingsgolf onder podia, die enkele jaren terug is ingezet. Het pand van Bibelot aan de Wijnstraat is eigenlijk op, legt directeur David van Wijngaarden uit. "De huidige zaal is prachtig, maar alles er omheen is minder. De kantoren, de laad- en losruimte etcetera zijn dramatisch. We zitten in een monument, een oude kerk en dus is het niet mogelijk dat aan te passen."

De gemeente Dordrecht deelt die visie al sinds 2003 en ziet Bibelot graag van op vrijwilligers draaiende welzijnsinstelling uitgroeien tot professioneel poppodium. Het oog viel in 2007 op het 700 meter verder gelegen Energiehuis. Sindsdien is hard gewerkt aan het bijeenbrengen van 22 miljoen en de politieke wil. Vorige week werd pas duidelijk, dat de verbouwing en daarmee de verhuizing van Bibelot definitief door gaat. Beter Voor Dordt (de grootste partij in de raad) besloot in december een second opinion over het bouw- en bedrijfsplan aan te vragen. Die heeft nu de meeste twijfels over de risico's weg kunnen nemen. "De aannemer gaat zo snel mogelijk beginnen", vertelt Van Wijngaarden. "Als de bouw niet tegenzit, verwacht ik september 2012 de sleutel te krijgen en vanaf eind 2012 te programmeren."

Naast de noodzaak van de verhuizing heeft Bibelot ook de ambitie om te groeien van de huidigde zaalgrootte van zeshonderd bezoekers naar achthonderd plus driehonderd. Zo'n stap bleek voor P3 in Purmerend en De Vorstin (Hilversum) ongezond en recent blies ook Amersfoort dergelijke groeiplannen voor De Kelder af. Van Wijngaarden: "Het probleem voor veel nieuwbouwzalen is dat de huisvestingskosten enorm stijgen en dan neemt het risico toe. In ons geval is dat wel verstandig, omdat we met bijna gelijke huisvestingslasten overgaan. Daar komt bij dat het huidige podium slechts 60 centimeter hoog is, wat voor veel artiesten een te hoge drempel is om hier te spelen. In het Energiehuis nemen de mogelijkheden toe met veel betere technische voorzieningen en bereikbaarheid."

Van Wijngaarden oordeelt dat Bibelot geen overdreven ambities nastreeft. "Ik weet dat er nogal wat dorpen zijn waar een megapodium is neergezet, maar Dordrecht heeft 120.000 inwoners. En voor de hele regio Drechtsteden kom je al gauw op 300.000 mensen." Voor die mensen is Bibelot het voornaamste muziekpodium. Dichtsbijzijnde podia van enige omvang zijn Mezz in Breda en Rotown in Rotterdam. "Wij programmeren breder dan Rotown en Baroeg in Rotterdam en verder is daar nu even niks. Dus op dit moment bedienen we ook de regio Rotterdam, maar daar gaan we ons beleid niet op richten."

In het Energiehuis (en voor de professionalisering) zal Bibelot wel wat meer subsidie nodig hebben, stelt Van Wijngaarden. "We moeten natuurlijk fors investeren in inventaris en personeel. Het zal niemand verbazen dat podiumtechniek voor twee zalen duurder is dan de afgeschreven spullen voor één zaal." Qua personeelskrachten moet Bibelot volgens de directeur groeien van 5 FTE naar 10 FTE. Bibelot heeft al een fulltime programmeur in dienst en wil wel met vrijwilligers voor onder meer de bar blijven werken. Hoeveel de subsidie aan Bibelot gaat bedragen, is nog niet vastgesteld.