Popcentrale verruilt Energiehuis voor LIPS

Van kleine kelder naar prominent pand

tekst: Elmer Bosshard ,

De Popcentrale is verhuisd! Na lang wikken en wegen met de gemeente en het Energiehuis, heeft de Popcentrale afgelopen zomer het oude pand verlaten en intrek genomen in het oude LIPS-gebouw. De Popcentrale zat goed op haar plek, dus waarom eigenlijk verhuizen?

Van kleine kelder naar prominent pand

De Popcentrale is verhuisd! Na lang wikken en wegen met de gemeente en het Energiehuis, heeft de Popcentrale afgelopen zomer het oude pand verlaten en intrek genomen in het oude LIPS-gebouw. 

De Popcentrale zat goed op haar plek, dus waarom eigenlijk verhuizen?

Middels een ambitieus gemeenteplan moet het Energiehuis over drie tot vier jaar omgetoverd zijn tot een groots cultureel en kunstzinnig centrum.

De komende jaren wordt het gehele pand gerenoveerd. Het plan is om er een uitdagend gebouw van te maken, waar authentieke, eigenzinnige en eigentijdse programma’s kunnen worden gemaakt en beleefd. Naar een ontwerp van architecten Jonkman en Klinkhamer zullen Stichting ToBe (inclusief Popcentrale), Bibelot, OMSK, Hollands Diep en Kunstmin samen het Energiehuis beheren, exploiteren en uiteraard programmeren. 

Maar wat verandert er precies in het Energiehuis?

De zes voormalige machinehallen zullen omgebouwd worden tot concert-, theater- en popzalen. Deze nieuwe podia bieden uiteindelijk ruimte voor muzikale en theatrale uitvoeringen, het ontwikkelen van nieuwe voorstellingen, producties en acts (zowel professioneel als amateuristisch) en behoudt muziek- en theateropleidingen. Tevens zal het ruimte bieden voor een grand café, evenementen en verhuurmogelijkheden.

Renovatie betekent per definitie vernieuwing, maar het Energiehuis zal haar historische karakter zeer zeker niet verliezen. Er zal een met glasdaken afgedekte verkeerszone komen over de volle lengte van het honderd meter lange complex, er komen twee nieuwe entrees en de huidige gevels worden in oude staat gerestaureerd. Naar verwachting zal dit nieuwe Energiehuis halverwege 2012 openen, maar er is al sprake van 2013.

En hoe nu verder voor de Popcentrale?


Zoals vermeld zal de Popcentrale haar plek terugkrijgen in het Energiehuis, dus zal het naar verwachting de komende drie jaar vertoeven op het oude LIPS terrein aan de Merwedestraat 48 (Staart, Dordrecht). 

Natuurlijk brengt zo’n verhuizing een aantal veranderingen met zich mee. Zo is de nieuwe zaal een tikkeltje groter en zijn er gloednieuwe oefenruimtes gebouwd; grote metalen kubussen die eind augustus al in gebruik zijn genomen. Na een maand is wel duidelijk dat dit geweldig loopt. Dit is fijn, want de bedrijvigheid van deze oefenruimtes zijn een welkome aanwezigheid in het grote, ruime LIPS gebouw.

Maar de grootste verandering? Klaar met dat overvloedige geel! Een ruime. witgeoriënteerde zaal, nog te verfraaien met de welbekende muurkunst, een flink podium en een grotere bar dan voorheen. Inclusief roze tint en roze barkrukken…

Officieel zal de Popcentrale op 29 oktober openen, en er is dan ook heel wat te vieren; het 10-jarig bestaan, de nieuwe locatie én de start van het nieuwe seizoen! Het openingsfeest bestaat dan ook uit een geweldige line-up, met gratis toegang. Verwacht de Duitse Woog Riots met een energieke electro/indie/postpunk set, de Haagse Supra Naturals en hun verrassende dance/dnb/rock mix om af te sluiten met DJ Flanger en Vinylboy (strictly DNB).

Vooralsnog ziet het er naar uit dat de Popcentrale een goede plek heeft verlaten, maar er een geweldige plek voor heeft teruggekregen. Het zal de komende jaren lekker door gaan, dus verwacht veel goeds!