Tim Hecker

Urban Explorers Festival 2010

tekst : Jasper van Dorp ,

Het 3-daagse Urban Explorers festival in Dordrecht is inmiddels een begrip geworden in fijnproeverland. Het festival trekt inmiddels een behoorlijk aantal kunst-, toneel- en natuurlijk muziekliefhebbers naar de stad, waar diverse acts zijn neergestreken om optredens te geven op de mooiste locaties. Zo kun je genieten van grensverleggende muziek in het indrukwekkende Energiehuis, dansen in het Dolhuis, op expeditie gaan door de prachtige binnenstad, ultiem ontspannen op een zitzak in het CBK en zo is er nog veel meer.

Urban Explorers Festival 2010

zaterdag 22 mei, 00:00, Energiehuis
Vaak wordt muziek omschreven als 'luistermuziek', 'achtergrondmuziek', of 'dansmuziek'. Op de één of andere manier voldoet de ambient noise van Tim Hecker aan geen van die omschrijvingen. Daarvoor zit er te weinig progressie in, te weinig beats en te weinig gelaagdheid. Wél werken de lange synthesizerklanken hypnotiserend op het publiek, waarbij menig UE-bezoeker is gaan liggen en hier en daar zelfs slapende mensen zijn te
bespeuren. Voor de mensen die zich niet laten hypnotiseren of geen last hebben van slaaptekort is een uur van deze artiest misschien wat te lang. Hoe dan ook werkt zijn muziek ontspannend, wat zorgt voor een heerlijke afsluiting van de UE-zaterdag.