Lieve luisterliedjes in Bibelot

betoverende muziek zorgt voor sprookjesachtig Pasen …

tekst / foto's : Amber Zwartbol ,

Voor wie niet houdt van woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra op tweede Paasdag had poppodium Bibelot in Dordrecht een prachtig alternatief: de eerste editie van het Singer – Songwriterfestival.

betoverende muziek zorgt voor sprookjesachtig Pasen …

Voor wie niet houdt van woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra op tweede Paasdag had poppodium Bibelot in Dordrecht een prachtig alternatief: de eerste editie van het Singer – Songwriterfestival. 

Halverwege de middag weten de eerste muziekliefhebbers hun weg te vinden naar Bibelot, nieuwsgierig naar wat er komen gaat op dit nog nieuwe festival. Zes muzikanten trakteren het publiek op lieve luisterliedjes.  

De uit Amsterdam afkomstige Kashmere Hakim opent het festival met zijn folkmuziek. Hingen de bezoekers eerst nog wat afwachtend aan de bar, na het tweede nummer schuift het publiek langzaam naar voren om ademloos te genieten van deze sterke opening. Kashmere nodigt je uit in zijn wereld te stappen en je mee te slepen in zijn melodieën en verhalen over protest, hoop en oneindige landschappen. Voor de liefhebbers was er een tweede optreden in de kleine zaal van Bibelot. Of de zaal nou te klein was of er gewoon erg veel liefhebbers waren, Kashmere heeft zeker een nieuwe groep liefhebbers gevonden! 

Eefje de Visser, winnares van De Grote Prijs van Nederland, weet vanaf haar eerste nummer te boeien. Ze heeft originele teksten, over alledaagse dingen. Woordspelingen die nog lang in je hoofd blijven rondzingen en niet-alledaagse ritmes waarop je eigenlijk zou willen dansen. Met slechts een gitaar en wat opname-apparatuur weet Eefje het publiek steeds weer te verrassen. Een onverwacht duet met de uit Dordrecht afkomstige singer-songwriter Alex van Holstein wordt enthousiast ontvangen. De stemmen lijken volledig samen te smelten. 

Een vijf man sterke band luisterliedjes laten spelen? Het lukt Blaudzun. Nummers om bij weg te dromen, soms lief, dan weer scherp en dwingend. Af en toe lijkt Thom Yorke, de zanger van Radiohead, je toe te zingen met zijn breekbare stem. Een krachtig optreden om niet snel te vergeten! 

Net als Eefje stond ook Celine Cairo in de finale van De Grote Prijs van Nederland. Haar liedjes zingt ze, bijgestaan door bassist Mart Jenninga en altviolist Matthijs Lievaart, bijna fluisterend. Het publiek maakt inmiddels dankbaar gebruik van de zitzakken die de grote zaal zijn binnengebracht. Met gesloten ogen wordt er weggedroomd, waarschijnlijk over de eerste lentestralen en uitgestrekte groene velden. 

Liever zou hij alleen maar liedjes schrijven dan optreden voor een publiek. Een cadeautje voor het publiek dat hij dit toch doet. Wat onhandig mompelt hij tussen zijn nummers door. Wanneer hij speelt is hij op zijn best, Dan Wilson van Withered Hand. Donkere nummers, die bij vlagen haast ongemakkelijk aanvoelen. Verscholen achter zijn gitaar weet Dan Wilson zijn donkerste ervaringen te delen met het publiek. 

De eerste editie van dit singer-songwriter festival had niet mooier kunnen eindigen dan met het optreden van de IJslandse zanger Benni Hemm Hemm. Het niet-alledaagse samenspel tussen gitaar en diverse blaasinstrumenten zorgt voor een bijzonder geluid. Benni Hemm Hemm is één van de grote nieuwkomers uit het hoge noorden. Met enkele bandleden van de wat meer bekende IJslandse muzikanten van Sigur Rós en Múm zet hij een spetterend optreden neer. Ingetogen en toch krachtig is misschien wel de meest passende omschrijving van zijn deels in het IJslands en deels in het Engels gezongen teksten. Ook mensen die nog nooit in IJsland zijn geweest hebben ongetwijfeld kunnen proeven van de prachtige geuren en kleuren die dit eilandje rijk is.  

Benni Hemm Hemm laat zijn publiek wat reddeloos achter na zijn laatste tonen gespeeld te hebben. De eerste zitzakken kraken voorzichtig, ogen worden voorzichtig geopend en het laatste biertje wordt besteld aan de bar, waar men enthousiast vertelt over zijn of haar mooiste ervaring op dit festival. 

Laten we hopen dat Bibelot de smaak te pakken heeft en een vervolg zal geven aan dit festival. Dit kan wel eens een heel groot succes gaan worden!