De winnaars zijn bekend !

Finale Bibelot Band Boost 2010

tekst : Jasper van Dorp, foto's : Amber Zwartbol / Joris van Dorp ,

Op zaterdag 24 april vond in Bibelot de finale van de Bibelot Band Boost 2010 plaats. Zes bands (vijf winnaars uit de verschillende voorrondes én de winnaar van de halve finale) streden om de felbegeerde hoofdprijs die onder andere bestaat uit een optreden op Wantijpop.

Finale Bibelot Band Boost 2010

Op zaterdag 24 april vond in Bibelot de finale van de Bibelot Band Boost 2010 plaats. Zes bands (vijf winnaars uit de verschillende voorrondes én de winnaar van de halve finale) streden om de felbegeerde hoofdprijs die onder andere bestaat uit een optreden op Wantijpop. 
 
Zoals gewoonlijk bij de Bibelot Band Boost moest er in de finale een cover worden uitgevoerd; ditmaal hadden de bands de keus uit "Thriller" van Michael Jackson en "I Gotta Feeling" van Black Eyed Peas. 
 
De metalband La Mer uit Roosendaal mocht de avond openen. Gelukkig was de zaal al aardig gevuld en de band had er dan ook duidelijk zin in. Muzikaal was de set van hoog niveau en bovendien strak uitgevoerd. Zangeres Yvette Roovers heeft een mooie, krachtige stem die goed werd aangevuld door de grunts/zang van Sebastiaan Lefèvre. 
 
Het jonge trio Roadsign uit Rotterdam bracht een mix tussen garagerock en grunge. Muzikaal rammelde het nogal, maar dat paste goed bij de muziekstijl. De band moet het vooral hebben van een goede presentatie en een spannende, dynamische opbouw van de songs. 
 
Het Dordtse Back to Dust heeft een plek in de finale verdiend door de halve finale te winnen. Aan de hand van de stand van de publieksstemmen was al vroeg duidelijk dat de meeste mensen in het publiek voor deze band kwamen en ze konden dan ook rekenen op een enthousiast onthaal. Helaas wist deze metalcoreband muzikaal gezien de verwachtingen niet waar te maken. Het was regelmatig totaal niet strak, wat in dit genre juist zo belangrijk is. Ook tussen de nummers door was de set erg rommelig. 
 
Volt Violin was de winnaar van de eerste pop/rock voorronde. De band heeft een fris, toegankelijk geluid. Muzikaal was het dik in orde, waarbij vooral de fantastische stem van zanger Niels Hereijgers opviel. Ook de set was dynamisch opgebouwd, waardoor de aandacht niet verslapte. Wel waren sommige songs wat lang uitgesponnen. 
 
Monocle Mint uit Roosendaal brengt rock met synth-geluiden, in de stijl van o.a. The Killers. Daarbij maakte de band goed gebruik van de verschillende instrumenten en samenzang, zonder dat het geluid te vol werd. De songs hebben zeer goede melodieën die blijven hangen, maar ook hier gingen de nummers soms wat te lang door. 
 
De afsluiter van de avond was Meet the Storm uit Rotterdam. Deze posthardcore-band gooide al haar energie eruit in een 20 minuten durende set, wat een extreem energiek geluid en een opzwepende presentatie opleverde. De bandleden stuiterden van links naar rechts op het podium terwijl het muzikaal strak bleef. Bovendien werd er goed afgewisseld tussen zang- en schreeuw-partijen. Helaas ging de keuze voor een knallende set ten koste van de dynamiek; slechts in de breakdowns was af en toe wat ruimte om een beetje gas terug te nemen. 
 
Na het juryberaad was het tijd om de uitslag bekend te maken. Back to Dust won de publieksprijs op basis van stemmen, waarmee de band o.a. een optreden op Parkingpop heeft gewonnen. 
 
De jury wees Meet the Storm aan als winnaar. Hiermee wint de band zoals gezegd een optreden op Wantijpop, maar ook diverse andere prijzen zoals een fotoshoot, studiotijd en 500 CD's. De totale juryuitslag zag er als volgt uit: 
 
1. Meet the Storm 
2. La Mer 
3. Monocle Mint 
4. Roadsign 
5. Volt Violin 
6. Back to Dust 
 
Ook onder de nummers 2 t/m 6 werd een flinke prijzenpot verdeeld, met o.a. workshops en optredens in de Popcentrale, Bibelot en Café de Vrijheid. Waar na afloop echter vooral over gepraat zou zijn is het verschil tussen de jury-uitslag en de voorkeur van het publiek. Hoewel het publiek zich duidelijk uitsprak voor Back to Dust, heeft deze band muzikaal gezien kennelijk teveel punten laten liggen volgens de vakjury.