Bimemwa grote winnaar Bibelot Band Boost 2009

25 april 2009

Amber Zwartbol ,

Zaterdag 25 april was het zover, de finale van de Bibelot Band Boost in concertzaal Bibelot, Dodrecht. Bimemwa, Defuse, Simply us en Stopkontakt werden in de eerdere voorrondes al zeker gesteld van een finaleplaats. Traktor werd op 21 maart als laatste toegevoegd aan de line-up, zij streden in de halve finale tegen de publiekswinnaars van de voorgaande vijf voorrondes en wonnen een plek in de finale.

25 april 2009

Zaterdag 25 april was het zover, de finale van de Bibelot Band Boost in concertzaal Bibelot, Dodrecht. Bimemwa, Defuse, Simply us en Stopkontakt werden in de eerdere voorrondes al zeker gesteld van een finaleplaats. Traktor werd op 21 maart als laatste toegevoegd aan de line-up, zij streden in de halve finale tegen de publiekswinnaars van de voorgaande vijf voorrondes en wonnen een plek in de finale. In de twintig minuten die de bands kregen werd er naast het eigen materiaal van de bands ook verwacht dat ze een cover speelden. Ze hadden keuze tussen het nummer All summer long van Kid Rock en Help van de Beatles.

Thrashmetalband Traktor had de ondankbare taak de avond te openen. Halverwege het optreden werd het wat drukker en leek het publiek meer oog en oor te hebben voor wat er zich op het podium afspeelde. Traktor begon veelbelovend en liet horen een stuk beter en strakker te spelen dan tijdens de eerdere optredens. De energieke en gedreven zanger wist het publiek goed te boeien. Traktor bleef echter achter op orgininaliteit en afwisseling. Het was lastig om twintig minuten de aandacht vast te houden. Gebrek aan rustmomenten en herhaling van zetten maakten het geheel minder spannend.

Rappersduo Stopkontakt had het lastig. De liveband die ze zouden meenemen voor de finale had enkele uren voor het optreden afgezegd. Net als in de voorrondes hebben ze het slechts met een DJ moeten doen. De gehele show kwam hierdoor niet goed uit te verf. Dit lag niet aan de rappers zelf, zij probeerden met hun enthousiasme het publiek op te zwepen. Ondanks de improvisaties en de trompetist die tijdens het laatste nummer meespeelde, reageerde het publiek mat. Als Stopkontakt meer had gespeeld en minder de had gekletst, had het publiek wellicht meer in de flow gekomen.

De winnaar van de voorronde pop/rock Bimemwa wist toen al een diepe indruk op de jury achter te laten. Dit wisten ze in finale weer te doen en niet alleen op de jury. Het publiek ging helemaal los op de funcky beats van dit jonge gezelschap. Jong en oud dansten er op los en het optreden was voorbij voordat het publiek er erg in had. Hier gaat Nederland vast nog meer van horen!

Defuse lijkt een goede show te gaan neerzetten. De muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld en regelmatig komen en goede en originele ritmes voorbij. Echter, net als bij Traktor weet ook Defuse het publiek niet al te lang te boeien. De niet altijd zuivere zang en de weinige afwisseling waren hier de oorzaak van.

Tot slot trad Simply us op. De band was goed op elkaar ingespeeld, maar wist niet te overtuigen. De muziek was weinig origineel en ook de uitvoering liet te wensen over. Enige vorm van plezier en enthousiasme ontbraken, waarbij met name de zanger vergat een echte frontman te zijn.

Bimemwa bleek de grote favoriet van de avond. Het publiek was duidelijk in haar keuze; Bimemwa won met grote afstand de publieksprijs, een optreden op Parkingpop in Dordrecht op 21 mei. Bij de jury bleek er ook geen twijfel te bestaan over wie er deze avond met de hoofdprijs vandoor zou gaan. Zij kozen unaniem voor Bimemwa. Dit leverde de jonge band ook nog eens een optreden op Wantijpop op, wat plaats zal vinden op 13 juni in Dordrecht.