TRAKTOR DOOR NAAR FINALE BIBELOT BAND BOOST 2009

op 21 maart

Jasper van Dorp ,

Op zaterdag 21 maart stond Bibelot in Dordrecht in het teken van de halve finale van de Bibelot Band Boost. Vijf bands die in de voorrondes door het publiek waren gekozen als winnaar streden om de laatste vrije plek in de finale op 25 april te bemachtigen.

op 21 maart

Op zaterdag 21 maart stond Bibelot in Dordrecht in het teken van de halve finale van de Bibelot Band Boost. Vijf bands die in de voorrondes door het publiek waren gekozen als winnaar streden om de laatste vrije plek in de finale op 25 april te bemachtigen.

De Dordtse band Disfunction mocht de avond openen. De songs van deze alternatieve rockband waren aardig opgebouwd, maar soms wel te lang uitgesponnen. Muzikaal was het goed, hoewel het samenspel wat beter kan. Daar stond tegenover dat de presentatie dik in orde was.

Traktor uit Rotterdam was de publiekswinnaar van de metalvoorronde. De band blonk uit in muzikaliteit en creativiteit. Bovendien stal zanger Paul de show met een overtuigende presentatie. De songs waren snoeihard, met een hoge energie. Wel kan de muziek wat meer dynamiek gebruiken.

Het publiek, dat toch voornamelijk bestond uit liefhebbers van alternatieve muziek, wist aanvankelijk niet goed wat het aan moest met de hiphop van Grote Boze Neger. Maar dankzij de aanstelijke presentatie en vasthoudendheid van deze Rotterdammer (wederom bijgestaan door rapper Promo en een DJ) werd het publiek gedurende de set steeds enthousiaster. Het zal ook aan de kwaliteit van de act hebben gelegen; de raps waren goed, met humoristische teksten en er was een goede samenwerking tussen beide MC's.

Na het spontane hiphopfeestje waren de mensen in de zaal goed opgewarmd voor de ska van Andere Koek uit Delft. Compleet met een blazerssectie kreeg de band inderdaad de voetjes van de vloer. Muzikaal had de band het geluid goed op orde en de songs waren afwisselend, zeker voor het ska-genre. Wel moet het samenspel beter om een strakkere groove te krijgen en waren de teksten soms erg flauw.

De jonge band What About Amy had vergeleken met de voorronde het bandgeluid beter op orde. Hierdoor kwamen de uitstekende melodieën beter naar voren, hoewel deze in de tweede helft van de set wat minder catchy werden. Zangeres Claire is een echte frontvrouw die de aandacht naar zicht toe weet te trekken. Wel mag ze tussen de songs wat zelfverzekerder overkomen en straalde de rest van de band weinig plezier uit.

Er werd intussen druk gestemd op de stemmachines om de publieksfavoriet van de halve finale aan te wijzen. De tussenstand was gedurende de avond zichtbaar op twee grote schermen. Uiteindelijk bleek de band Disfunction de meeste publieksstemmen te hebben gekregen, waarmee de band een optreden in Bibelot als voorprogramma van een grote act heeft gewonnen.

De vakjury wees Traktor aan als winnaar, waardoor deze band het op 25 april in de finale op zal nemen tegen Bimemwa, Defuse, Offhanded, Simply Us en Stop-Kontakt om de absolute winnaar van de Bibelot Band Boost 2009 te worden.