Wantijpop 2009 - het regiopodium

BluefisH krijgt meisjes uit de kleren

Vanessa van Ewijk, Davey Hoppema, Jermaine Berkhoudt ,

Wantij, de plek waar vloedstromen elkaar ontmoeten. Vandaag, zaterdag 13 juni, is het Wantijpark de plek waar muziekstromen elkaar ontmoeten. Tussen de madeliefjes en groene bebossing, kan de muziekliefhebber zich vergapen aan een diversiteit aan optredens in verschillende muzikale genres. Van Indiepop tot Punkblues en van Funkhouse tot Nederhop.

BluefisH krijgt meisjes uit de kleren

Wantij, de plek waar vloedstromen elkaar ontmoeten. Vandaag, zaterdag 13 juni, is het Wantijpark de plek waar muziekstromen elkaar ontmoeten. Tussen de madeliefjes en groene bebossing, kan de muziekliefhebber zich vergapen aan een diversiteit aan optredens in verschillende muzikale genres. Van Indiepop tot Punkblues en van Funkhouse tot Nederhop.

Op het affiche van Wantijpop staan dit jaar naast vele talentvolle regionale bands als Bimemwa, BluefisH en Revision, ook publiekstrekkers als Stream of Passion, Yes-R en Kraak & Smaak. Ook van de Fakkelbrigade en het baanbrekend The Death Letters wordt veel verwacht tijdens de 12e editie van het Woodstock van de Waterweg.

 

Disfunction

Terwijl alle papa's en mama's met hun kroost voor het hoofdpodium van de commerciële klanken van Djumbo staan te genieten luisteren de echte muziekliefhebbers naar het optreden van de Dordtse band Disfunction op het regiopodium. Deze viermansformatie speelt een lekker partijtje modern rock. Zanger Lennard heeft een prettige stem om naar te luisteren. De set, die ze spelen voor het publiek dat vroeg op de middag al geniet van het mooie weer, is mooi opgebouwd van rustige nummers tot het wat steverige werk. De band bedankt terecht de Popcentrale en de Popunie die hun de kans gaven het regiopodium te openen. Als dank delen ze twee Popcentrale t-shirts uit. De nummers worden gespeeld met veel overtuiging, en tot slot heeft de zanger nog één mededeling voor het publiek: "Ga los en ga jumpen, het duurt misschien wel weer een jaar voordat we weer ergens staan". Het laatste nummer klinkt dan ook nog hard na op het regiopodium en het publiek......die geeft er gehoor aan. Volgend jaar weer?

 

The Dazzled Prophet

Met hun eigenzinnige Indiepop mag The Dazzled Prophet van wal steken op het regiopodium van Wantijpop. De muzikale krullenbollen, winnaars van de kleine prijs van Alblasserdam, beginnen mysterieus. Een spookachtig orgelgeluid is de intro van het eerste nummer. Het begin klinkt verrassend. Het plezier spat er ook vanaf. De toetsenist lijkt zo weggelopen uit een aflevering van Sesamstraat. Zijn overkomen is heel aandoenlijk en aanstekelijk enthousiast tegelijk. Bovenal weet hij de noten goed te raken! Zanger Wouter zingt zuiver met een Britse tongval. Drummer Martin speelt energiek. Jirre, op de gitaar, zorgt voor wat degelijke creativiteit. De muziek klinkt divers en melodieus. Ze wisselen een rustiger nummer, ‘Black and White’, af met wat meer up-tempo nummers. Ik hoor circustrommels, Mexicaanse gitaren en soms bijna houseachtige beats. “Open your eyes”, zingt Wouter. De haren schudden over het podium. Zijn groene broek lijkt een met de natuur. Martin ramt erop los en goochelt met zijn drumstokken. De bellenblaas van iemand in het publiek slaat op hol. De jongens hebben er schik in en brengen een volwassen geluid. Een volgend nummer heeft wat weg van The Cure. Het publiek fluit en schuifelt lekker mee. “Wat een mooie zomerdag!”, roept Wouter. Inderdaad! Het laatste nummer alweer, ‘Happy ending’. En dat is het zeker.

  

Blend

Het publiek is er bij gaan zitten als Blend zijn opwachting maakt op het regiopodium. De band is support act van Kane, op 18 augustus bij het Zomerfeest in Gorinchem. In witte blouse, met zwarte stropdas wisselt zanger Jeroen zuivere, soms hoge zang af met helder geschreeuw. Hij is duidelijk de talentvolle frontman van de band en dat weet hij zelf ook. Het is iets rustiger geworden bij het podium. Picknicken wint het vooralsnog van pogoën. Wat veredelde punkers met flessen cognac liggen uitgeteld, ontspannen in het gras. Ondanks de relaxte sfeer lijken de jongens van Blend te zijn gekomen om te rocken. Ze geven gas. Met z’n drieën bij elkaar komen ze los. Bij het nummer ‘Give me a dream’ volgt na een rustig stuk, weer wat meer tempo. Het roodwitte snaarinstrument van Jeroen wijst naar de hemel. Chico, op bas, is de rust zelve. Het nummer ‘For no go’ komt uit de tenen. “Go away now!”, klinkt het meezingbaar. Bij de song ‘The painting’, lijken de mannen echt op gang te komen. Een drumsolo van drummer Bob van Dun zorgt voor een kickstart. De graszoden trillen. Het zittende publiek klapt mee. Bij het laatste nummer levert Jeroen nog een puike gitaarsolo af. Dan doven de rode en gele lampen op het podium en is ook het optreden van Blend op Wantijpop ten einde.

 
Revision

Na een stroef begin, (het geluid laat ze even in de steek) begint ook Revision om vier uur zijn examen op Wantijpop. Zanger Allart straalt direct levendigheid en energie uit. Zijn zuivere stem klinkt lekker in het gehoor. De echo galmt door het park, langs de bomen en over de vijver. De leliebladen dansen mee. Allart schreeuwt het uit. Zijn hoge stem wordt ondersteund door het tempo van de drum. Het publiek is er weer bij gaan staan. Enkele mensen springen zelfs. “Don’t stand in my way!”, roept de vrolijke frontman. Hij en Martijn, de drummer, gaan los. Bij het nummer ‘Heavy light’ heeft bassist Mark, de bas ingeruild voor een keyboard. Het toont een veelzijdige kant van de band. Een rustiger stuk met kracht. Heroïsche lange halen denderen door het bos. Dan weer een wat meer poppy song met een blij refrein. De mensen vlak voor het podium dansen mee, onder een strak blauwe lucht. In het volgende nummer temporiseren de mannen weer wat. “Feeling down…”, zingt Allart passioneel. Zijn gitaar wijst de lucht in alsof hij wil zeggen “Geniet van het weer”. “Proost”, roept hij dan ook. “Hebben jullie het een beetje naar je zin?”, voegt hij er aan toe. Het publiek joelt zomers. Het nummer ‘Time is there’ heeft een Radiohead-achtig begin. Het eind is heftig.  De vonken vliegen ervan af. Martijn bepaalt het tempo. De bruinwitte basgitaar van Mark heeft het zwaar. Een hoge gil klinkt. De planken op het podium kraken. Allart belandt op zijn hurken. Revison eindigt furieus. Ze zijn geslaagd.

 

The Flying Martinis

Sommige bandjes zijn niet in een hokje te stoppen. The Flying Martini's is zo'n band. Gelukkig zijn er van dit soort bands. Ieder nummer heeft een nieuw geluid je hoort rock ‘n roll, blues, polka en soms wat ska deuntjes. Dit alles met goede muzikanten en een charismatische zanger. De band zegt dan ook tegen de vercommercialisering van de muziekindustrie te zijn. "Wij passen daarvoor, we are the gangster rockstars" zegt zanger Mark. Het nummer wat daarop volgt bevat een weloverwogen speech waaruit blijkt dat de band niet bang is zijn mening te geven. Het weer is net zo wisselvallig als de muziek van de band; de zon laat het af en toe afweten. Toch blijft het flink warm. Zanger Mark heeft het behoorlijk warm laat hij ons tot vijf keer toe weten. Het tempo gaat in het laatste nummer flink omhoog waardoor vergelijkingen met de Arctic Monkeys snel zijn gelegd, of toch maar niet? Nee niet in een hokje alsjeblieft!

 

Fueled

Deze band won in Papendrecht de Talent Race en verdient hiermee een plekje op het regiopodium. De muziek van de band wordt beschreven als heavy rock, maar de band is naar eigen zeggen meer dan dat. Daarmee krijgen zij hun gelijk want je hoort niet alleen rock maar ook pop en ballads. Zanger Mathijs komt beter uit de verf bij de wat rustigere nummers. Het publiek is wat lui geworden door de zon en zit er in groepjes op het gras bij. Geen rockende mensen voor het podium dus voor deze band uit de regio van Rotterdam. De band staat lekker te spelen maar toch komt het geheel niet helemaal los. Zonder feedback van het publiek is dat ook best een opgave.

 

Grote boze neger
 
De Rotterdammer "Grote Boze Neger" ,die minder groot is maar wel even boos als de naam luidt, maakt een grote indruk met zijn album "Neger Hop 1". Met elektronische beats en een zeer verfrissende stijl schudt hij het publiek wakker. Met de release van zijn nieuwe album "Neger Hop 2" bewijst “Grote Boze” vast te houden aan zijn stijl maar er nieuwe flavours aan toe te voegen met behulp van voormalig “Zo Moeilijk Dj/Producer D- Incredible(Dj D)” op vernieuwde oldskool sounds komt “Grote Boze”  vies, schokkend, diep maar ook zeer zeker brengt hij een boodschap. Zijn sound doet op Wantijpop het regionale podium "Boem Bappen" met een selectie nieuwe tracks van "Neger Hop 2". Hij brengt zijn nieuwe geluid goed over, want na 2 tracks staat het veld vol met toeschouwers van de “Grote Boze Neger”, een van de deelnemers aan de Grote Prijs van Nederland.

 

De track "Overleden" is een eerbetoon aan hoe hij zal overlijden, zo schetst hij het plaats delict en zijn begrafenis. Iedereen luistert gespannen toe. Op Neger Hop 2 heeft hij o.a. ook samen gewerkt met "ILL Material" van de rapformatie " Nul7Negen"( Track: Mama's Nieuwe Vriend) En met "Promotioneel a.k.a. Pro" van de groep "Solo In Soort", Pro die standaard het podium deelt met "Grote Boze" en de crowd hype maakt met zijn unieke "delivery". Met" Dj JayFat" achter de tafels leveren ze hier een show van formaat. Zijn track "Dikke Kut" bewijst ook dat humor niet ver te zoeken is. Wij van 3voor12 wensen "Grote Boze Neger" succes bij De Grote Prijs Van Nederland 20 Juni in Bitterzoet, Amsterdam.

 

 

Bimemwa

Na het winnen van de Bibelot Bandboost staat de Dordtse band Bimemwa vandaag als afsluiter op het regiopodium. Ook Bimemwa speelt voor een vol regioveld. Bimemwa, voorheen beter bekend als Stoere Jongens Krentebrood, speelt instrumentale funk. De set boeit genoeg om de zang niet te missen. Aan het begin van het optreden doet de band een poging om uit te leggen wat Bimemwa betekent van de zon naar warmte en naar een grote dikke negerin die goed kan zingen naar sorry ik weet het nog steeds niet, maar de uitleg is wel uiterst mysterieus. Wat je merkt is hoe jong de bandleden ook zijn, ze al enorm veel ervaring hebben opgedaan bij SJK. Als ervaren muzikanten staan deze jongens met een gemiddelde leeftijd van naar schatting 16/17 jaar doorgewinterde funk te spelen. De band krijgt vandaag bij een aantal nummers versterking van twee vrouwelijke saxofonisten die niet onverdienstelijk een steentje bijdragen in deze muzikale set. Als aan het einde een pit wordt gevormd op de vrolijke funkmuziek merk je dat ook het publiek de muziek kan waarderen. En dan maakt het niet uit of je metal, rock, punk of funk staat te spelen. Als het goed is, is het goed, punt.

 

BluefisH

BluefisH staat vandaag op het podium vanwege het meest aantal stemmen van de Drechtstad FM Band Vote. Soms sta je bij een optreden en vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Vandaag is zo'n optreden van de Dordtse band BluefisH. Muzikaliteit, een gelikt optreden, prachtige koortjes en een publiek wat totaal los gaat. BluefisH doet vandaag wat geen andere band op het regiopodium voor elkaar kreeg. BluefisH laat de menigte in de bloed hitte uit z'n dak gaan. We horen veel oud maar ook nieuw werk van de Teekens broers, waaronder de laatste single You and Me waarbij de maker van de videoclip weer eens bedankt wordt. Noemenswaardig is de samenwerking met Alex van Holstein op de single "Iemand". Van Holstein; theatermaker, muzikant en poëet is vandaag aanwezig om het nummer zelf te vertolken. Alex geniet zichtbaar van de reacties van het publiek die hij krijgt. Hilarisch is het Youtube moment waarop zanger/gitarist Maarten vraagt of iedereen voor een Youtube moment volledig uit z'n dak wil gaan. Aan de vraag of iemand iets uit wil trekken wordt meteen gehoor gegeven. Daarna speelt de band overdonderd maar zelfverzekerd verder. BluefisH is klaar voor de grote prijs van Nederland!