Wantijpop 2009 - het hoofdpodium

The Death Letters overtuigen

Vanessa van Ewijk, Davey Hoppema, Jermaine Berkhoudt ,

Bij geen eerdere editie van Wantijpop kwamen er zoveel mensen. Volle velden en heel veel muziek. Van de kinderklanken van Djumbo tot de Gotische metal van Stream of passion. de muziek deed goede zaken. Van het regiopodium tot het hoofdpodium. Met een grote diversiteit aan muziekstijlen kwam iedereen in het publiek aan zijn trekken. Het hoofdpodium kende ook dit jaar zijn hoogtepunten. The Death Letters voor het eerst op het grote podium.

The Death Letters overtuigen

Bij geen eerdere editie van Wantijpop kwamen er zoveel mensen. Volle velden en heel veel muziek. Van de kinderklanken van Djumbo tot de Gotische metal van Stream of passion. De muziek deed goede zaken. Van het hoofdpodium tot het regiopodium. Met een grote diversiteit aan muziekstijlen kwam iedereen in het publiek aan zijn trekken. Het hoofdpodium kende ook dit jaar zijn hoogtepunten. The Death Letters voor het eerst op het grote podium. The Sheer met een nieuw geluid en een nieuwe gitarist. De hiphop sensatie van het moment: de Fakkelbrigade, en afsluiter Kraak & Smaak. Wat vond het team van 3voor12 ervan? Je leest het hier.

 

Yes -R
 
De sterrenstatus van "Yes-R"  is al bekend bij velen.Zijn "hits" zijn niet klassiek maar blijven wel in je hoofd zitten. Zijn karakter in de rap is gegroeid tot veelzijdigheid, naast rappen speelt "Yes-R" ook in films zoals "Een Beetje Verliefd" en binnenkort in "Gangster Boys". Ook is hij druk bezig met zijn nieuwe album "Zakenman".Deze zakenman neemt ons tijdens zijn optreden op Wantijpop mee naar zijn plek van oorsprong"A' Dam Oost". Dat weet het publiek dat mee blèrt op het gelijknamige nummer met "Mr. Sjaaks"
Allemaal heel leuk enzo, niet echt mijn ding maar "Yes-R"  trekt een breed publiek aan met zijn "secret to success". De samenwerking met verschillende artiesten levert nummers op waarvan hij er veel in zijn show verwerkt, zoals die met "Akon, Ali B, Fouradi's"  en zijn back-up “Soessie B".


 

The Death Letters

Kleine acts worden groot, en sommige acts worden heel erg groot. Dat geldt zeker voor de uit Dordrecht afkomstige Death Letters. Vorig jaar nog prominent aanwezig op het regiopodium. Dit jaar mogen zij een show van een half uur verzorgen op het hoofdpodium. Jordi en Victor, respectievelijk 16 en 17 jaar oud op gitaar (zang) en drums blijven dichtbij zichzelf op het grote podium. Geen één keer wankelt het zelfvertrouwen van de twee jonge jongens en blijven ze ook op het hoofdpodium goed overeind. Wederom staan er mensen met open mond te kijken naar het volle geluid wat de twee kunnen produceren. Het publiek is wat mak (komt het door het warme weer?) De zanger moet wel drie keer vragen: Hoe is 'ie nou? Als hij uiteindelijk antwoord krijgt zegt hij gevat: "Ah jullie worden wakker". De nieuwe nummers van het nieuwe album klinken zeer belovend. Er zit meer dynamiek in en ook de teksten zijn beter geworden. De nummers die al jaren gespeeld worden als "schizofrenic" en "I must confess" hebben een meer volwassen geluid gekregen. Kan een band van deze leeftijd al ‘gouwe ouwe’ hebben? Getuige het aantal mensen die de tekst vlekkeloos meezingen zeg ik: jazeker! Steeds meer mensen raken bekend met het werk van The Death Letters. Aan het einde van de set gaat zanger Jordi compleet los. zoals we van hem gewend zijn valt hij op zijn knieën en rolt hij over de podiumvloer. Er is geen podium waar dit duo zich niet thuis voelt. Groot, klein, binnen of buiten. The Death Letters zijn klaar voor het festival seizoen!

 

The Sheer

The Sheer is een tijdje weggeweest. Maar na anderhalf jaar van stilte zijn zij terug met een nieuw album en een nieuwe gitarist. Het zonnige weer van vandaag leent zich zeer goed voor de mooie liedjes van The Sheer. Het nieuwe werk van de band doet het goed bij het publiek dat zich genietend van een drankje uitstekend vermaakt op het grote veld. Wijntje erbij, het zonnetje erbij en inmiddels is het veld voor het hoofdpodium overvol. Het geluid van The Sheer is veranderd in een wat rustiger sound met Americana invloeden. Uiteraard doen de bekendere liedjes als “It's only gets better” het goed bij het publiek dat zichtbaar geniet. Janpeter (bijna ex-Krezip) voelt zich duidelijk thuis in deze band en staat overtuigd te spelen. Toetsenman Jasper is een aparte verschijning en zijn collectie toetsenkasten versterkt dat. Als geen ander haalt hij de mooiste geluiden uit zijn Hammond en Rhodes. Over de nieuwe single "The devil on his own" wordt verteld dat mensen 'em vandaag voor het eerst zullen horen, maar stiekem denk ik dat mensen 'em wel eens gehoord hebben aangezien de clip al vaak op de muziekkanalen te bewonderen is. De single is op weg een hit te worden. Het nieuwe geluid van The Sheer bevalt goed en is zeker muzikaal gegroeid.

 

De FakkelBrigade
 
"Mensen vragen me wat is FB ??" zoals "Sticks" zegt op de intro van hun op 22 Mei gedropte album "Colluci Era". "FB" is kort voor "FakkelBrigade", een samenwerking tussen voormalig "Opgezwolle" legendes "Sticks en Rico", 'Typhoon", de van "BlaBla"  afkomstige "James", en "Producer A.R.T." . Één ding kan ik met zekerheid zeggen; dit is het begin van een nieuw tijdperk voor de boys van Zwolle. Hun innovatieve vorm van rijmen tot aan hun optredens, van de beats tot aan de delivery van tracks die nostalgisch stof doet opwaaien. En op Wantijpop bewijzen ze wederom niet constant te presteren maar zich bij elk album te overtreffen. Van James hoorden we tot voor kort weinig maar hij loste een schot in de vorm van een krachtige a capella. Niet ongewoon is het verschijnen van verschillende gastartiesten tijdens de show van de "FakkelBrigadiers" die zowaar optreden en rondreizen met een entourage die dicht bij ze staat als een hechte familie. Ook op Wantijpop was dit aan de orde toen "Sanders" van "BlaBla" zich tijdens het nummer "Colluci" bij de groep voegde om de titeltrack van het album te rocken. We gingen van serieuze tracks naar hoog tempo en weer terug. Opzwepend is waar ik deze performance mee kan bestempelen maar ik noem het liever grensverleggend. "Is alles gezegd en geschreven, kan je tof doen en toch blijven entertainen? " antwoord op deze vraag is ja. Om een heel lang verhaal kort te maken: "FB" is keihard.

 

 

Stream of passion

Om 17:05 komt Stream of Passion Dordrecht metalliseren! Hun tweede album is twee weken terug uitgekomen, genaamd: ‘The flame whitin’. In de alternatieve album top 30 staat het op nummer 2, aldus de Dordtse Lee Towers, presentator op het hoofdpodium. Het begin is zeer dreigend. Je zou ook niets anders verwachten eigenlijk. Veel haren vullen het podium. “Are you guys ready for a little bit of metal?”, roept de Mexicaanse zangeres Marcela. Het nummer ‘Passion’ volgt. En dat hebben ze zeker. Marcela’s onontkoombare, open stemgeluid neemt je direct mee, of je dat nou wilt of niet. De jongleurs naast het podium laten spontaan hun attributen vallen. Grof geschut. Het publiek gaat met de handen de lucht in. Het volledig in het zwart geklede zestal gaat vol gas. Gebalde vuisten en headbangen is het credo. De flessen drank in het gras zijn leeg aan het raken. Als de menigte al niet dronken is van de alcohol, dan worden ze wel aangeschoten en aangestoken door de Metal. Bij een volgend nummer bespeeld Marcela de elektrische viool. Ze spelen ‘In the end’, van het nieuwe album. Het ritme wordt bepaald door special guest en gastdrummer, Andre. ‘Games we play’. “Een crazy song!”, zegt de Mexicaanse er nog bij. Kan het nog gekker! Muzikaal geweld mogen we wel zeggen. Schreeuwen, zingen, gitaren, snaren, rook, haren. De dreads van Johan dansen. Gitarist Eric leunt met één arm op zijn knie, en bespeelt met de andere hand zijn gitaar. Het rammen vergt zijn tol. Het laatste nummer. Marcela gooit er wat Spaanse teksten uit. Nog een keer volle vaart. Iedereen headbangt. Alles los. Allemaal met de hoofden naar beneden, in de stomende rook. “Come on!” Het oogt als een levend kunstwerk. Stream of Passion sluit in stijl af. Dordrecht is gemetalliseerd.

 

 
 
Okploide

“Pindakaas, pindakaas, pindakaas”, roept Jullien, de gekrulde bassist van Okploide. De toon is gezet. Een komisch en keihard optreden volgt. De muziek doet anders vermoeden, maar Okploide heeft een familiaire boodschap. Ontvang en geef! De hechte, voornamelijk uit het Fanse Pau afkomstige groep tilt het tempo nog een schroefje op. Het publiek gaat mee met de achtbaan, genaamd Ska Punk. “Dankjewel, wir sind Okploide! Goedenavond!”, roept Jullien in zijn beste Nederlands. Hij praat met wat grappen en grollen het optreden aan elkaar. En daar gaan ze weer. Wat een speed. Fucking ska!! Het publiek deinst mee. De koperblazers stralen in de zon. De mannen spelen nummers van hun nieuwe album, ‘Flores y Golpes’. “Are we going crazy!?” We vliegen met ze mee. Knetter hard gaan de Basken tekeer. De Spaanse zanger Seb, met baseballpet, schreeuwt als een in het nauw gedreven hond en steekt zijn vinger de lucht in. “Make some noise!” En ze blijven maar gaan. Ze zijn moeilijk te verstaan, maar het raast als een hogesnelheidstrein door het park. In een volgend nummer reppen de jongens over, Tijuana (een stad in de Mexicaanse deelstaat Baja California). “Tijuana, Tijuana”, schreeuwen de gezellige punkers in koor. Dan een solo-intermezzo. De band verlaat het podium en er volgt een solo van Jullien, op the flying keyboard. Het is een soort van drum and base remix. Het publiek gadeslaat het geheel verbaasd maar deels dansend. De band keert terug voor het slotakkoord. De drummer gaat erbij staan. “Are you ready…?”, roept Seb. Rammen maar! Zelfs samball.nl danst mee op de Ska. Okploide eindigt hoe ze begonnen en hoe ze ervoor gingen. Snoeihard. Na een uurtje beuken zijn ze te moe voor een toegift. Zeer begrijpelijk.

 

Kraak en smaak

De afsluiter van Wantijpop dit jaar is Kraak & Smaak, de Nederlandse dj formatie die inmiddels over heel de wereld optreedt en een grote schare fans bij elkaar heeft verzameld. Good old, dansbare funk in een nieuw jasje. De drie heren, Wim, Oscar en Mark betreden in tweedelig pak het podium. Tijdens live optredens worden ze vergezeld door zangeres Rose, MC Seb, drummer Andre en bassist Marc. Het begin klinkt spannend melodieus. De drummer neemt ook plaats. Een muzikaal spektakel steekt zich af. Piano, drum, gitaar en elektronische beats. Bij het tweede nummer komt Rose op, geheel strak zwart gekleed. Op het keyboard gaat Oscar los. Een klein golfje dansbaarheid raast over het publiek. “This is your last chance to dance!!”, roept de wulpse zangeres. ‘Plastic people’. Een erg dansbaar nummer. Harde beat, bijna techno. MC Sebastian, komt het podium op in een zwart pak, met een zwarte hoed en een zwarte bril. De schemering valt. Het lijkt een soort van gebed dat klinkt. De twaalf vlakken achter op het podium glinsteren, de dj gooit er een breakbeat in. Rose keert weer terug voor het volgende nummer, ‘Squeeze me’. Hun hit. Voetjes van de vloer. “Are you ready to jump?” Het uitgelaten publiek springt mee. Vervolgens de remix. Die wordt weer verzorgd door Seb. Nu in het grijs gestoken. Hij zweept het publiek nog maar eens op. Bij ‘I feel love’ een remix van de klassieker van Donna Summer, gaat Wantij definitief voor gaas. Je sluit je ogen en je waant je voor even terug in de Now en Wow. Wat een strakke show. De jongens verzorgen de muziek en de vocalisten maken de show. Rose, inmiddels in een sensueel goudgele jurk gehesen, springt over het podium. Het publiek doet gewillig mee. Voor het eerst in 12 jaar Wantijpop gaat het zo los. K&S in the house! Rose en Seb staan nu samen op het podium. Iedereen danst; zelfs wat mensen op leeftijd in het midden van het terrein doen iets wat het midden houdt tussen een foxtrot en the Melbourne shuffle. K&S indoctrineert het Wantijpark met elektronische muziek. Het nummer, ‘Keep me home’ begint heel langzaam. Een kippenvel moment. De sensuele brunette zingt fantastisch. Aanstekers de lucht in. Rose refereert aan de prachtige lucht. Weer kippenvel. “Raise your hands”, roept ze. Voor de laatste keer gaat de menigte mee. Bij de toegift gaat Rose op haar knieën. “You just got to keep on searching!”, zingt ze. Wij hoeven niet meer te zoeken. We hebben het gevonden. Kraak en Smaak was DE uitsmijter van Wantijpop 2009!