Urban Explorers Festival wint innovatie prijs

Programmeur Wilbertjan Vlot: "Ik wil die prijs!"

Vanessa van Ewijk ,

Donderdagavond 4 juni kreeg het Urban Explorers Festival uit Dordrecht de innovatie prijs uitgereikt door stichting Nationale evenementen prijzen. Een goede gelegenheid om samen met programmeur Wilbertjan te kijken naar het verleden, het heden en de toekomst van dit bijzondere festival.

Programmeur Wilbertjan Vlot: "Ik wil die prijs!"

Donderdagavond 4 juni kreeg het Urban Explorers Festival uit Dordrecht de innovatie prijs uitgereikt door stichting Nationale evenementen prijzen. Een goede gelegenheid om samen met programmeur Wilbertjan te kijken naar het verleden, het heden en de toekomst van dit bijzondere festival. 

Hoe voelt het om als programmeur van het UE Festival deze prijs te winnen?

"Ik vond het echt heel erg leuk. Als muziekprogrammeur had ik weinig met deze prijs maar toen ik daar eenmaal zat, werd ik toch overrompeld dan heb je zoiets als: Ik wil die prijs! Dan is het ook ontzettend leuk we waren heel blij dat we die prijs gewonnen hadden. Bies! was ook genomineerd." 

De andere twee genomineerden waren Oktober kennismaand uit Amsterdam en rondje Den-Haag uit Den-Haag. Had je weleens gehoord van deze festivals? 

"Nee, ik had verwacht dat er iets van 30 nominaties waren maar dat bleek wel mee te vallen. Ik zag in de genomineerde ook geen heftige concurentie. Ik was dan ook niet verbaasd dat we de prijs wonnen. Maar als je daarintegen naar de winnaars uit andere categorieën kijkt dan ben ik wel heel trots om daar tussen te staan. Bijvoorbeeld De vlootdagen in Den-Helder en de Marathon in Rotterdam, er kwamen hele grote namen voorbij. Ik denk ook dat ze bij deze prijs met name kijken hoe je ermee je stad promoot. En dan is dit festival wel heel bijzonder. Als je met name de stadsexpedities bekijkt dan kom je toch op hele bijzondere plekken in Dordrecht. En als je dan op expeditie gaat dan ga je bij wijze van spreken dat hele lelijke gebouwtje toch ineens met andere ogen bekijken. Dat wordt dan omgetoverd tot mooi decorstuk. Op dat moment kijk je met hele andere ogen naar jouw stad. Ik denk dat het vooral een mooie prijs is voor Maaike van het CBK en Gert-Jan van de Popcentrale/stichting ToBe. Zij hebben toch hun nek uitgestoken voor dit festival en zijn er in blijven geloven. Dankzij hen is het festival nu ook ieder jaar in plaats van eens in de twee jaar wat de eerste opzet was." 

Hoe reageert de gemeente op een festival als Urban Explorers? 

"De gemeente blijft het het moeilijke festival vinden in Dordrecht. Het is natuurlijk niet te vergelijken met bijvoorbeeld Dordt in Stoom en de boekenmarkt.En met zo'n prijs laat je toch wat zien natuurlijk. Ik vind het persoonlijk geen moeilijk festival. De expedities zijn toch zeer toegankelijk. We krijgen de subsidies overigens wel gemakkelijk rond en het festival wordt gemaakt met zoveel  enthousiaste medewerkers en vergeet niet dat het CBK en stichting ToBe een goede status hebben binnen de gemeente.Met het gebruiken van het energiehuis hadden we in het begin wat moeite maar dat wordt steeds gemakkelijker." 

Hoe moeilijk is het om minimalistische muziek, toch een groot deel van het UE festival, te programmeren in een stad wat bekend staat om zijn grote punk/metal scene? 

"Persoonlijk is UE het beste festival wat me ooit is overkomen om ingang te krijgen binnen Dordt" (red: Wilbertjan programmeerde voorheen o.a. Bobby Kinghe concerten in kraakpanden en dergelijke) "Als ik dan een poging deed om iets te organiseren op andere locaties dan kreeg ik nooit een reactie. Als ik het nog één keer mag noemen: Mijn grootste frustratie is toch Antony and the Johnsons en CocoRosie Die wilde ik niet in de Popcentrale doen. Dat vond ik geen locatie voor die twee acts. En ik kreeg toen geen toestemming van de Berkenport om daar een concert te organiseren. Toen kon ik ze krijgen voor een habbekrats, nu zijn ze onbetaalbaar voor de kleinere festivals. Ik heb nu mijn plek gevonden voor F[luister] in het CBK. Veel mensen die op UE komen, komen van buiten de stad. Maar toch ook veel mensen uit Dordrecht. Het kost je heel veel energie om het te promoten. Het is vooral heel veel flyeren. In de eerste editie hebben we ook Metal geprogrammeerd. Maar toen bleek het programma te lang en te breed te zijn. In de tweede editie zaten we op de juiste verhouding. Ik denk dat als deze prijs een muziekprijs had geweest we hem niet gekregen hadden. Het zijn vooral de expedities die uniek zijn. Daar gaat ook veel meer voorbereiding in zitten. Er zou dit jaar eigenlijk geen UE zijn. Het festival zit tegen de grens van ons kunnen. We doen het er allemaal bij.Bij ons werk of andere projecten. Het vergt veel vrije tijd. En daarom hebben we besloten een nieuw business plan te schrijven. We hebben dit jaar met de partners samengewerkt. Een mooi voorbeeld daarvan was het Bang On The Screen project van de Popcentrale." 

Wat is voor jou persoonlijk de mooiste act van de afgelopen jaren? 

"Weet je omdat daar de kracht van het festival ligt zeg ik de samenwerking tussen Greg Haines en Sabine" (red: Perry) "ook omdat daar een nieuwe samenwerking tussen die twee is uit voortgekomen. Ze hebben een voorstelling gedaan in het theater in Den-Haag. Dat dat nog is verder gaan leven vind ik echt fantastisch." 

Hoe ziet de toekomst van het festival eruit? Binnenkort gaan ze bouwen in het energiehuis en valt deze locatie weg.... 

"Wij hebben begrepen dat de locatie die wij gebruiken in het energiehuis blijft. Maar we horen wel steeds andere berichten hierover. Ik weet hier eerlijk gezegt het fijne hier niet van." 

Het pand waar de Popcentrale en Bibelot gaan samenhuizen wordt natuurlijk hypermodern is het dan nog wel UE?

"Ja want er komt een theaterzaal bij en Pictura vindt ik persoonlijk wel te klein worden. Het wordt misschien wat minder vrijblijvend maar het theater gaat waarschijnlijk wel een hele bijzondere locatie worden. We willen het festival ook zo geconcentreerd mogelijk houden. Het is een goed professioneel draaiend festival dus het gaat ieder jaar goed." 

Hoe zit het met de financiele crisis?

"Ja ook wij hebben daar last van. Onze hoofdsponsor is dit jaar afgehaakt, die heeft 60% van zijn subsidies moeten schrappen.Maar we zijn toch positief, zeker nu wie die prijs hebben. 

Leg tot slot uit waarom de 3voor12 lezer/kijker/luisteraar volgend jaar naar het UE festival moet komen. 

"Ik blijf erbij: het is een uniek festival waar je veel verrassingen te zien krijgt. Als je er voor open staat dan denk ik dat het festival heel veel prikkelingen geeft. Het is een festival voor alle leeftijden. Dat is de kracht van dit festival. 

Met dank aan Wilbertjan Vlot.