Hoogtepunten en dieptepunten van Urban Explorers 2009!

De gekheid of genialiteit van de Forgotten Fish Memory Orchestra in de Animatielounge.

Vanessa van Ewijk ,

"Bron: Wikipedia: Urban exploring, urbex of UE is het doorzoeken van producten van onze beschaving die voor de meeste 'normale mensen' niet toegankelijk zijn. De term Urban exploring is Engels en betekent letterlijk 'het onderzoeken van het urbane (=stedelijke)', maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen..."

De gekheid of genialiteit van de Forgotten Fish Memory Orchestra in de Animatielounge.

"Bron: Wikipedia: Urban exploring, urbex of UE is het doorzoeken van producten van onze beschaving die voor de meeste 'normale mensen' niet toegankelijk zijn. De term Urban exploring is Engels en betekent letterlijk 'het onderzoeken van het urbane (=stedelijke)', maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen. Urban exploring wordt beoefend door Urban explorers."


Afgelopen weekend niet op het platteland maar juist in de stad, in Dordrecht wel te verstaan. Urban Explorers 2009 is weer een feit. Met heel veel mooie muziek maar helaas ook wat tegenvallers. Lees en kijk mee naar ons verslag van het mooie festival wat Urban Explorers heet.


Locatie: CBK
Tijd: 17:00
Artiest: Diverse

Op de zondag vind als afsluiting van Urban Explorers de animatielounge plaats. In de animatielounge treden verschillende artiesten op met ieder hun eigen stijl. De animatie lounge is dit jaar bijzonder mooi ingericht als soort binnentuin met zilverkleurig reflecterende folie aan de muren en heel veel kamerplanten. Hoogtepunten deze middag zijn Jozef van Wissem die laat zien dat je moderne muziek kunt spelen op een barokluit. Het effect is zeer bijzonder te noemen en de luit wordt zelfs bespeelt met een slide. Leon Spek houdt de touwtjes graag zelf in handen. Van het begin tot het eind is hij zelf betrokken bij zijn muzikale proces. Dit doet hij door zelf een instrument te bouwen: de "ferrophone" Door middel van twee draaiende ijzeren schijven creëert hij verschillende klanken die hij omtovert tot geheel. Knap! Het optreden van de Forgotten Fish Memory Orchestra was de verrassing van deze animatielounge. Op het balkon van de lounge wordt bijvoorbeeld muziek met een waterorgel gemaakt. De keuze van niet voor de hand liggende instrumenten zoals een Chinese pipa, een turkse saz en een zingende zaag zorgt dat het blijft het boeiend tot het eind. Prachtige kostuums en een zeer goed geheel. Een dieptepunt van de middag is echter de band Yoshimi!. De band ragt op één dreun door zijn set en lijkt de trein te moeten halen. Hierdoor komt de zang totaal niet meer tot zijn recht.Op deze manier lijkt het op minimalistische punk. Op deze manier is het zeker geslaagd voor in een studentenhuis maar niet voor het Urban Explorers festival. Getuige van het weglopende publiek dachten er meer mensen zo over.

http://www.jozefvanwissem.com
http://www.leonspek.nl
http://forgottenfish.net
http://www.yoshimi.nl

Slotbeschouwing:
Urban Explorers kende een aantal hoogtepunten zoals Ryochi Kurokawa in het energiehuis op de vrijdagavond.The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble in Pictura en de dansende mensenmassa in Bibelot op zaterdagavond en The Forgotten Fish Memory Ensemble in de animatielounge op zondagmiddag. Een aantal acts waar veel van verwacht werd vielen tegen zoals It's a musical in de Popcentrale op vrijdagavond. Bang on the screen in Bibelot op zaterdagavond en Yoshimi in de animatielounge op zondagmiddag. Veel geluid wat we al kennen zoals de IJslandse bands Borko en Sing Fang Bous, maar gelukkig ook nieuw geluid van wederom de Japanner Ryochi Kurokawa, Jacaszek en Matt Bauer. Dit jaar stoorden wij ons vooral aan de luidruchtige mensen. Waarschijnlijk vinden mensen het steeds moeilijker om stil te zijn tijdens minimalistische acts. Aleen een papiertje op de deur is blijkbaar niet genoeg. Een tip voor de organisatie van volgend jaar om van te voren een melding op de site te zetten. Urban Explorers blijft een geweldig festival, maar de muziek inbreng van 2008 was beter. Op naar 2010.