DJ en Kunstenaar veroveren met hun Kilimanjaro Darkjazz Ensemble : Urban Explorers 2009!

Pittig drumproject blijft uit in Bibelot.

Vanessa van Ewijk ,

"Bron: Wikipedia: Urban exploring, urbex of UE is het doorzoeken van producten van onze beschaving die voor de meeste 'normale mensen' niet toegankelijk zijn. De term Urban exploring is Engels en betekent letterlijk 'het onderzoeken van het urbane (=stedelijke)', maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen..."

Pittig drumproject blijft uit in Bibelot.

"Bron: Wikipedia: Urban exploring, urbex of UE is het doorzoeken van producten van onze beschaving die voor de meeste 'normale mensen' niet toegankelijk zijn. De term Urban exploring is Engels en betekent letterlijk 'het onderzoeken van het urbane (=stedelijke)', maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen. Urban exploring wordt beoefend door Urban explorers."


Afgelopen weekend niet op het platteland maar juist in de stad, in Dordrecht wel te verstaan. Urban Explorers 2009 is weer een feit. Met heel veel mooie muziek maar helaas ook wat tegenvallers. Lees en kijk mee naar ons verslag van het mooie festival wat Urban Explorers heet.

 


Locatie:Noordkaap
Tijd: 17:00
Artiest: Annelies Monseré

Deze singer/songwriter uit Gent, België speelt vandaag een minimalistische set met piano en Clockenspiel. Een kippenvel moment volgens het programma boekje van Urban Explorers. Deze hele rustige muziek behoort gespeelt te worden in een muisstille omgeving. De bar op de Noordkaap zorgde voor veel rumoerigheid waardoor ondergetekende niet de feeling van de muziek kreeg. Annelies toonde ons een boekje met de tekst: Het verstand van Vlaanderen, misschien hebben ze daar wel verstand van stil zijn. Misschien had deze singer/songwriter ook last van het geluid ze wist in iedere geval niet te imponeren.
http://www.annelies-monsere.net

 


Locatie: Pictura
Tijd: 21:00
Artiest: Jacaszek

Deze uit polen afkomstige ambient componist speelt vanavond op de bijzondere locatie wat Pictura heet. Pictura is een kunstvereniging die zich heeft gevestigd in een Dordts monumentaal pand. Eén keer per jaar mag het Urban Explorers Festival hiervan gebruik maken. Aan Jacaszek de eer om deze avond op deze prachtige locatie te openen. Dit doet hij doormiddel van electonica met zanggeluiden en met ondersteuning van viool en cello. De voorste rijen luisteren geconcentreerd naar zijn mooie bijna hypnotiserende muziek maar ook hier is het achterin weer rumoerig. Voor vernieuwende muziek moet je tegenwoordig kennelijk in Polen zijn. Waar de IJslandse bands het afgelopen vrijdag in de popcentrale lieten liggen weet deze Pool wel te boeien. 1-0 voor de Polen.
http://www.jacaszek.com

 


Locatie: Bibelot
Tijd: 22:00
Artiest: Jornt Jan Bras

Het project "Bang on the screen" is een collectief van vier Dordtse drummers en visuals die elkaar versterken. Het idee is zeker orgineel maar de uitvoering ervan is voor een festival als Urban Explorers te matig. Dit idee had verder uitgewerkt kunnen worden en bovenal spannender gekund. Het geheel is redelijk voorspelbaar. Niets ten nadele van de drummers die stuk voor stuk hun uiterste best deden. Het verhaal is voor de hand liggend en het ritme te tam. Misschien nog eens in de herhaling met een boeiender programma en bijpassende drumssolo's.
http://www.jornt.com/

 


Locatie : Pictura
Tijd : 22:15
Artiest: Matt Bauer

De Amerikaan Matt Bauer maakt alternative country op een banjo. Een gewaagde keuze en dus zeker goed geprogrammeerd op het Urban Exporers festival. Deze man weet je te grijpen met zijn doordringende emotionele warme stem. Je kunt van de muziek houden of niet. Wat hij doet doet hij goed. Mooie en vaak zwaar beladen teksten weten een indruk achter te laten. Als hij af en toe ook een akoestische gitaar erbij pakt weet hij het publiek bijna helemaal stil te krijgen.
http://www.mattbauermusic.com

 


Locatie: Pictura
Tijd: 23:30
Artiest: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

TKDE is een Utrechts gezelschap rond break core DJ Jason Kohnen, beter bekend als Bong-ra, en audiovisueel kunstenaar Gideon Kiers. Wat een indrukwekkende set! Ik val maar meteen met de deur in huis dat dit het beste optreden van Urban Explorers 2009 was. Het meest vernieuwend en het meest grijpend. Van het pianospel en zang van Charlotte Cegarra tot de zwart/witte cult beelden op het scherm allemaal even sterk. Bong-ra toont zich echt een virtuoos en tovert de mooiste geluiden uit zijn electronische trukendoos. Prachtige strijkers en tegenritmes. Pictura is afgeladen en terecht. De mooie donkere klanken klinken nog lang na in dit oude pand in Dordrecht.
http://www.tkde.net/