KUNSTBENDE BOUWT GESAMTKUNSTWERK

DE MACHT VAN KUNST

persbericht ,

Kunstbende presenteert van 21 tot en met 24 januari DE MACHT VAN KUNST:
13 regio’s, 13 woorden, één zin. Met spectaculaire onthulling door schrijver Jaap Robben op zaterdag 24 januari in het theatercafé “Lindenberg No 23” in Nijmegen.

DE MACHT VAN KUNST

Kunstbende presenteert van 21 tot en met 24 januari DE MACHT VAN KUNST:
13 regio’s, 13 woorden, één zin. Met spectaculaire onthulling door schrijver Jaap Robben op zaterdag 24 januari in het theatercafé “Lindenberg No 23” in Nijmegen.

Het wedstrijdthema van 2009 is MACHT en het nieuwe seizoen is weer gestart. Om dit op een typische Kunstbende manier bekend te maken aan Nederland bouwt Kunstbende een Gesamtkunstwerk, onder de naam DE MACHT VAN KUNST. Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 januari wordt in elke provincie van Nederland op opvallende wijze één woord onthuld.

Denk hierbij aan abseilende mensen van grote hoogte op De Grote Markt in Groningen, Graffiti spuitende jongeren in Zwolle en Lelystad, een geheimzinnige vracht op de Waal in Nijmegen. Een luchtige onthulling in Utrecht, en een levend kunstwerk op het Waagplein in Leeuwarden. Amsterdam onthult een woord waar je niet omheen kunt. Lichtzinnige onthullingen worden gedaan in het Glaspaleis in Heerlen, zo ook op diverse locaties in Den Bosch en Tilburg. Alkmaar zet het stadskantoor op bijzondere wijze in de picture. In Rotterdam onthult Santa Claus, ook wel bekend als “Kabouter Buttplug” het woord. Assen en Emmen verrast het winkelend publiek met een straattheateract en Middelburg start met haar woord zelfs een expositie in het Zeeuws museum.
De actie is vanaf woensdag 21 januari te volgen op
www.kunstbende.nl/demachtvankunst.  

Alle woorden bij elkaar leiden tot één zin, geschreven door Jaap Robben, schrijver, stadsdichter van Nijmegen èn oud Kunstbende deelnemer. Hij onthult op zaterdag 24 januari om 16.15 uur in Nijmegen de zin in het theatercafé “Lindenberg No 23”. Hij toont daar het Gesamtkunstwerk DE MACHT VAN KUNST en zal dit overhandigen aan Mw. Hannie Kunst, Wethouder Cultuur Nijmegen.

Daarna neemt de onthulling een verrassende wending, uiteraard geheel in Kunstbende-stijl. We houden dit nog even geheim, want iedereen is van harte welkom om dat zaterdag zelf te komen zien! Tot slot sluit Kunstbende feestelijk af met een aantal optredens van Kunstbende deelnemers 2009: singer/songwriter Valentina Elèni uit Lelystad, driekoppige rapformatie Nifz en dansgroep The 3 Wishes uit Arnhem en theatergroep Kanonnenvoer uit Geldermalsen.

Kunstbende is dé wedstrijd voor jong creatief talent. Vanaf half maart kunnen jongeren van 13 tot en met 18 jaar terecht op één van de 14 regionale voorrondes en meedoen in de categorieën: Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal, Dans, Theater & Performance, Expo en DJ. De winnaars van de regionale voorrondes nemen het vervolgens tegen elkaar op tijdens de landelijke finale. Deze vindt plaats op zaterdag 27 juni in de Melkweg in Amsterdam.
Inschrijven voor de wedstrijd is nog mogelijk via de site
kunstbende.nl. Deelname aan Kunstbende is gratis.

 

DATUM

PLAATS & TIJDSTIP

21 januari

18:00 uur Eendrachtsplein in Rotterdam

21 januari

13.00 uur Blijmarkt 25 in Zwolle

22 januari

20:00 uur stadskantoor Alkmaar

22 januari

17:30 uur startplaats The Talent Factory in Tilburg en 17.30 uur, Buitendijk 2 in ’s-Hertogenbosch.

 

22 januari

19:00 Leidseplein in Amsterdam

22 januari

18:00 uur Stadhuisplein in Lelystad

22 januari

16.15 uur Waagplein in Leeuwarden

22 januari t/m 24 januari

18:00 uur Glaspaleis in Heerlen. Afterparty zaterdagavond 24 januari in Café de Kroniek, Heerlen.

 

23 januari

13:00 uur Grote Markt in Groningen

24 januari

15:30 uur Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg

24 januari

14:00 uur stadhuis in Utrecht

24 januari

12:30-13:30 uur in en om het Koopmansplein in Assen en 14:30-16:30 in de binnenstad van Emmen. Eind stunt is 20:15 uur op de Jongeren theaterdag in De Tamboer in Hoogeveen.

 

24 januari

16:00 uur in de Lindenberg Haven, Nijmegen

24 januari

Presentatie en overhandiging van Gesamtkunstwerk: DE MACHT VAN KUNST. 16:15 uur theatercafé ‘’Lindenberg No 23’’ in Nijmegen.